Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

VM-premiären har dragit igång i Qatar

Det har varit lugnet före stormen tidigare i veckan när förberedelserna inför helgens premiär av Motocross-VM ska ta plats i Doha, Qatar – För att dra igång ett nytt mästerskap världen över.

Den stora frågan inför årets säsong har varit om någon ska kunna sätta stopp för segertågen som Antonio Cairoli och Jeffrey Herlings fått fart i de senaste säsongerna. Antonio Cairoli med sina 63 GP-segrar och sju VM-guld i ryggen och Jeffrey Herlings som vunnit MX2-VM de två senaste åren.

Vi har under försäsongen kunnat få se lite av vad som komma skall med bland annat i de Italienska mästerskapen som har avverkat några deltävlingar, där vi givetvis har fått se Cairoli dominerat de flesta deltävlingarna. Dock så vart det problem för Cairoli i den senaste deltävlingen för några veckor sedan, där han krokade ihop med en annan förare i starten och skadade sin ena fot ordentligt.

Arkivbild på Clement Desalle från Lag-VM i Tyskland 2013 - Foto: Niklas Svensson

För drygt en vecka sedan fick ni läsa en artikel om våra Svenska förare som ska medverka i premiären, med två tjejer i MxGirls-VM med Sara Pettersson och Emelie Dahl samt med Anton Lundgren i MX2-klassen och det var tre förväntansfulla förare som var redo att ta plats i Qatar.

Under fredagen drog det hela igång på fullaste allvar och det med träningar, tidskval och kvalheat på den fina MotoGP anläggningen i Losail som sträcker ut sig på hela 1595 meter runt ett varv på den hårdpackade banan.

Vi börjar med MxGirls klassen där ett tidskval kördes under fredagen, där Meghan Kat Rutledge från Australien dundrade till med en kanon tid på första plats med nästan sekunder tillgodo ner till tvåan Livia Lancelot och Chiara Fontanesi på den tredje.

Lite längre ner i fältet fann vi Sara Pettersson på en 14e plats med drygt en halv sekund snabbare varvtid än Emelie Dahl som fanns med på en 15e plats. Dock var det lite förvånande att se att det skiljde hela 9-10 sekunder upp till första plats med varvtiderna. Senaste medlemmen hos FoxHeadNordic från Norge Genette Våge, som vi skrev om tidigare i år, lyckades sätta sekunden snabbare tid än våra Svenskor och som gav henne en 11e plats inför morgondagens finaler.

Arkivbild på Anton Lundgren under Lag.-VM i Tyskland 2013 - Foto: Anton Lundgren

I MX2-klassen var det Jeffrey Herlings från start till mål i hela kvalheatet och segermarginalen hamnade på drygt sju sekunder ner till Dylan Ferrandis och som följdes åt av Arnaud Tonus, Glenn Coldenhoff och José Butrón. Anton Lundgren varvade som 15-16 förare under det första varvet men slutade på en 21a plats medans teamkamraterna i BikeIt Cosworth Yamaha Max Anstie från England svarade för en sjätteplats och Magne Klingsheim från Norge på en 23e plats.

I den namnbytta klassen MX1, som numera kallar sig MXGP, så var det Suzuki föraren från Belgien Kevin Strijbos som ledde kvalheatet från start till mål före Guatier Paulin från Frankrike och Evgeny Bobryshev från Ryssland på en tredjeplats. Antonio Cairoli var omkull det första varvet och startade om bland dom sista i fältet med 25st startande och jobbade sig upp till en slutlig sjundeplats i mål.

Under dagen fortsätter tävlingarna och till kvällen är det dags för finalerna att avgöras. Och om ni vill följa allt Live så är det bara att klicka in på www.mxgp.com men för Er som har TV-kanalen Eurosport 2 så kommer ni klockan 21.00 att kunna se Live från det andra heatet i MX1-klassen. Resten sänds under lördagsnatten med start klockan 03.00 i Eurosport 2.

Men mer rapporter kommer från VM-premiären i Qatar och jag hoppas alla ni där hemma håller Era tummar och tår för våra Svenska förare som vi hoppas ska göra succé. Qatar ligger två timmar före oss i tiden och den första finalen startar klockan 16.10 Svensk tid ikväll och sedan rullar det bara på med samtliga finaler från alla klasser.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (2)

Niklas Svensson [ADMIN]

Första finalen startar klockan 16.00 med Tjej-VM. Qatar ligger två timmar före oss. Sedan rullar det bara på med alla finaler för samtliga klasser. Fullständigt tidsschema hittar man på följande länk: http://www.qmmf.com/uploads/2014%20MXGP_Timetable_Qatar.pdf

Micca

När startar de så man kan följa de live på datan ?:)

Reklam | Forsell Motor
Reklam | MXGP
Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop