Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

VM eller inte i Uddevalla?

To be or not to be, that is the question. De allra flesta av er känner säkerligen till William Shakespears klassiska fras från Hamlet. I modern version hade det kanske blivit – VM eller inte i Uddevalla?

Som alla troligtvis vet blir det ingen Grand Prix-deltävling i Sverige 2016. Detta trots att klubben BMK Uddevalla har två år kvar på sitt treårsavtal med promotorn Youthstream. I samband med MC-mässan lyckades MXInAction få en sittning med BMK Uddevallas Micke Andersson, som numera även är resande säljare i det södra distriktet för Scott, för att kunna reda ut – var står BMK idag?

-Vad som är prioritering ett är diskussionen med sittande politiskt styre inom kommunen gällande arrendet av marken. Vi har tidigare, muntligt, blivit lovade att få köpa loss marken. Så tomtfrågan måst lösas först innan vi kan gå vidare, meddelar Micke Andersson.

Han avslöjar att för bara 14 dagar sedan ringde Youthstreams Giuseppe Loungo och undrade hur BMK Uddevalla ligger till. För som vi tidigare skrev har BMK Uddevalla ytterligare ett år kvar på sitt kontrakt att arrangera VM.

-Vi håller som bäst på att planera in ett möte med Loungo. Dels för att stämma av inför 2017 men inför framtiden, förklarar Micke Andersson.

Det har redan ryktats att Youthstream i framtiden ser 6-7 VM-deltävlingar som permanenta i Europa för att sedan fördela resterande deltävlingar på övriga kontinenter. Personligen kan jag trycka att det låter trist om så blir av. Men vi ska ha i åtanke att Youthstream drivs i vinstgivande syfte och finns det större pengar hos andra nationer där till och med staten går in och garanterar ex antal miljoner så förstår vi nog alla åt vilket håll det här pekar.

-Det finns ett antal destinationer i Europa som Youthstream vill ha med på detta tåg som permanenta destinationer och en av dem är Uddevalla, avslöjar Micke Andersson.

Han poängterar sedan hur viktigt det är för BMK Uddevalla att få med sig kommunen, näringslivet och självklart även mc-branschen på den här resan för att kunna säkerställa de ekonomiska förutsättningarna.

-Hade vi haft en världsstjärna eller två hade självklart läget varit helt annorlunda. Då hade kanske företag i dignitet med Vattenfall klivit in och vi hade inte varit lika beroende av branschen som vi är idag, påpekar Micke Andersson.

Till sist Micke. Vi MX-entusiaster har för vana att skriva in Uddevalla i agendan första helgen i juli. Vad tycker du att vi ska göra denna gång?

-Personligen kommer jag nog att åka till Höljes och titta på rallycross-VM. Deras tävling har alltid krockat med VM i Uddevalla. Något som även får oss att fundera på om vi i framtiden ska ändra datumet för VM-deltävlingar hos oss. Om det nu blir fler VM kanske ska tilläggas, avslutar Micke Andersson.

Foto: Anders Wallsten (BMK Uddevallas Micke Andersson, nu även arbetandes för Scott)

Kommentarer (11)

Rickard

Håller med specialisten men Antonio Cairoli är väldigt stor i Italien han har bl.a. Blivit Italian sportsman of the year och vann över många kända fotbollsspelare!

specialisten

Mr Lloungo tar olika betalt efter olika resurser. Vänta och sluta lapa det arslet så kommer han snart krypande. Det finns bara 4-5 VM idag som drar publik som Uddevalla. Han behöver dessa för att visa hur bra hans tävlingar är för sponsorer. Sen att alla i sporten vet att 20 man på grinden inte är ett riktigt VM är en annan story. Sporten krymper hela tiden och Lluongos utsugning med mindre deltagare och "stjärnor" från olika länder hjälper till. Dessa "stjärnor" i olika länder brukade förr medverka till ökat intresse i hemlandet. Det är helt borta i dag.

Jens

Håller med dig marcus men jämför med till ex längdskidor hur stor är den sporten? Där det är runt 10 nationer med och Norge är dom som erövrar prispallen! Enligt Eurosport är motocross den 2:a populäraste mc sporten efter moto gp men sett till utövare är det fler i motocross än vad till ex längdskidor etc har. Sen kan man ju kolla och se att förarna är väldigt populära på sociala medier att den är liten i vårt land beror på att vi saknar en riktig stjärna men det finns många mindre sporter än motocross det va det jag menade.

Marcus

Jens: Motocross är en marginal sport, med väldigt litet eller inget genomslag i rikstäckande media. Därav att ingen stor sponsor går in med ex antal miljoner, dem får helt enkelt inte ut något av det. Motorsport får rent generellt en sådan liten del av media utrymmet att det gör den till en oattraktiv bransch/gren att satsa marknadsförings miljoner i. Svenska rallyt är runt knuten och dem har också svårt att få till ett framtida avtal med sin promoter då det fattas pengar. Ett evenemang som pågått i 60 års tid som drar en bra bit över 200 000 åskådare varje år. Som sagt motorsporten är förhållandevis liten och i synnerhet motocross.

Carlsten

Fy fan.... Tala om att ta död på sporten 6-7 deltävlingar i Europa, resten på andra kontinenter. Med en grind på 18- 22 förare. Suck....

Robben

Om youthstream är så sugna på att köra ett race i Uddevalla är det nog för att dom vet att dom kan kräma ut mest pengar där. Ska dom bara köra 7-8 tävlingar i europa så blir det dom som betalar mest som får tävlingarna. Så funkar MR Luongo!

Jens

Erik du har en poäng! Men kan tänka mig att mycket av dom pengarna går till Youthstream eller liknande för att få arrangera

Erik

Det är konstigt om skattepengar ska behövas för att köra ett vm. Det borde gå runt ändå, bara entren ger väl 25 miljoner. Skulle vara kul att se budgeten för vm tävlingen i Uddevalla.

Jens

Synd att många företag inte förstår hur otroligt stort det är med ett VM idag dom tror att VM i motocross hur svårt kan de vara att arrangera det men grejen är ju att sporten är bland dom största när de gäller motorsport sen är den ju betydligt större än till ex längdskidor som bara finns i 10 20 länder visst motocross är inte den största sporten men absolut inte heller den minsta!

KTM Ready to race

Men om nu Youthstream vill ha Uddevalla som en av de permanenta destinationerna så borde det väl inte finnas några tvivel längre. Det är väl bara att gå all in och köra. För blir det färre deltävlingar runt omkring Sverige så bör det ju komma fler publik även ifrån andra länder. Mer publik = mer intäkter. Riktigt tråkigt annars om de bestämmer sig för att inte köra fler VM i Uddevalla. Bästa helgen på året. Höj annars biljettpriset. Kan folk betala 2 - 3.000 för att gå på en festival så kan de väl betala mer här med för en helg. Jag hade utan problem åkt även om en biljett kostat den summan.

Micke Jansson

Kom till Årsunda på SM istället den helgen så ska vi ta hand om er .

Reklam | Forsell Motor
Reklam | IDE Travel AB
Reklam | KTM
Reklam | MxInAction