Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Vem kan sätta emot Fillibang – Del 2

Fredag morgon och jag sitter just nu i bilen på E4:an och har precis passerat Jönköping, med siktet inställt på SM-premiären i Landskrona som äntligen är här.

Under veckan har vi hunnit med att snacka oss igenom de olika SM-klasserna med bland annat MX2, MxGirls och nu med MX1-klassen som jag startade med den första delen igår. Sedan har vi även 125 U17 som kommer senare under dagen.

Vi inledde gårdagens första del med att dels prata om vem som ska kunna sätta stopp för Filip Bengtssons framfart, fjolårets mästare som även till denna säsong ser ut att vara ruskigt snabb och gjort hemläxan med träning under vintern.

Vi nämnde även bland annat Kim Lindström, Marcus Norlén och Rickard Sandberg som tre heta kandidater att kunna sätta stopp för ”Fillibangs” framfart men jag måste nog säga att denna säsong är MX1-klassen tuffare än på många år så därför tänker jag här fylla på med en hel del förare som jag tror kan komma att skrälla till ordentligt.

Norrlandsexpressen Per Nyberg tar starten i kvalheatet före Filip Bengtsson under Vårsatsningen i Veinge - Foto: MxCarro.se

Och jag börjar faktiskt med att nämna norrlandsexpressen från Boden, Per Nyberg som till denna säsong bytt från Yamaha till Kawasaki och som satsat helhjärtat inför denna säsong med träning både på och utan cykeln.

Per har haft sina upp och nedgångar genom sin karriär som även varit fylld av diverse skador som tyvärr bromsat upp honom. Även förra säsongen blev ett skadedrabbat år men lyckades med att bli sexa totalt i Tibro.

Nästa förare på tur väljer jag att nämna Oskar Olsson, som gör sin första säsong i MX1-klassen men som redan nu på försäsongen visat att han sitter inne med farten för att hänga med i toppen. Placerade sig på en sjätteplats totalt förra säsongen i MX2-klassen med en andraplats som bästa heatplacering i Finspång.

Oskar Olsson under Vårsatsningen i Veinge för några veckor sedan - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Har tillsammans med Linus Nylén laddat upp under hela vintern och våren nere i sanden runt Holland/Belgien och har tuggat en hel del sandbanor. Ledde nästan hela finalen under Vårsatsningen i Veinge för ett par veckor sedan men fick se sig slagen ner till en andraplats i mål efter att Filip Bengtsson kört upp sig från en startkrasch.

Tro det eller ej men vi kommer även denna säsong att få se Mats ”Lappen” Nilsson till start och är helt klart ”gamlingen” i gänget med sin ålder på 45år. Huruvida han står sig fartmässigt mot alla ungtuppar är svårt att förutspå men att han kan mala ner dom alla när det gäller den fysiska biten så tror jag att det i slutändan kan gå väldigt bra.

Trots sina 45år så är det kul att se att Mats "Lappen" Nilsson återigen finns med på startlinjen för ännu en SM-säsong - Foto: Niklas Svensson

Får heller inte glömma förare som Rasmus Sjöberg, Mathias Andersson, Rikard Hansson, Max Von Schoting och Jimmie Allen. Dessa kan verkligen få det att stämma och inga förare att räkna bort. Samtliga har dock haft problem att hålla sig skadefri en hel säsong men givetvis är det vi håller tummarna för att dom kan göra nu, för då kan det bli något stort.

Det är även kul att se att vi har tillbaka Alex Eriksson till start för en ny satsning på hemmaplan denna säsong, som till i år sadlat om till en TM-maskin för Team Xtreme365. Som ännu är svårt att sätta fingret på hur pass snabb han är men kan säkerligen komma att skrälla.

Vi får även inte heller glömma Tom Johnsson som under vinterhalvåret har laddat upp hos Kennevik Travel i Amerika. Tom har haft stora problem med att kunna få till starterna men är alltid den som ger allt tills målflaggan faller och den som ser ut att ha mest ork kvar när ett heat närmar sig slutet.

Nu har vi hunnit gå igenom en stor skala förare i MX1-klassen och ni tänker säkert att det är någon som jag glömt nämna. Och kan det vara jokern Tom Söderström som ni tänker på kanske?

Tom Söderström i vintras när MxInAction var med på premiärturen på sin nya Yamaha - Foto: Niklas Svensson

Varför jag väljer att kalla honom jokern är för att man aldrig vet vad som händer kring Tom Söderström. Kommer han till start? Har han kommit tillrätta med sjukdomar som han kunnat få under tävlingarna och har han lagt ner den fysiska träningen som det krävs?

Det finns alltid många frågor kring Tom men det som står helt klart är att Tom är en av Sveriges i särklass snabbaste förare, det går inte att sticka under stolen med. Men den stora frågan är om det håller en hel säsong. Om det gör det är han givetvis en het kandidat till guldet.

Tittade specifikt på Tom under SM-deltävlingen i Ulricehamn ifjol under söndagen finaler, vilket var en fröjd för ögat när banan började bli rätt sönderkörd men så såg man de spårval som Tom körde i som ingen annan gjorde. Men nu är det upp till bevis!

MxInAction Mästerskaps tippning 2014:
1. Filip Bengtsson
2. Rickard Sandberg
3. Kim Lindström
4. Marcus Norlén
5. Tom Söderström

Detta är en vild gissning men ändå något som jag tror på och ni får mer än gärna lämna en kommentar här under vilka ni tror kommer att finnas med inom topp fem. Vi vill avsluta med att önska alla förare ett stort lycka till inför det nya mästerskapet och hoppas på att vi får följa en spännande och skadefri säsong.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (6)

Ktm Ready to race

Håller helt och hållet med om Tom Söderström. Han kommer nog väl förberedd i år, men tyvärr har han ju visat förr att det inte räcker med att bara göra det för honom. Dessutom så kör han ju på lånad hoj denna tävling. Så det känns ju med att ett litet problem kan i slutändan bli ett stort problem. Och dessutom verkar han ju ha knackig budget för säsongen vilket tyvärr också kan ställa till det för honom. Men får han bara allt att stämma på alla plan så är han helt klart en guldkandidat. Och till Stefan som kommenterat innan mig. Hade han varit lite mer seriös av sig hade han redan haft vm styrning flera gånger. Alla minns vi ju hur seriöst han tog chansen hos Van Beers racing.

Jim

När kommer del 1 och 2 av 125 U17 ut?

Stefan

Personligen tror och hoppas jag på Söderström av den enkla anledningen att han är den enda som skulle platsa i vm och en seger kanske skulle generera ett plats i något stall.

Kalle

Fartmässigt bör ingen kunna hota Tom! Hört av flertalet att han kommer väl förbered i år!

jesper

det har dom nog inte.... det är nog ingen dom räknar med bland dom topp 5... den jag tror kan klämma sig in bland dom fem första är oskar olsson..

kim

Niclas Gustavsson har ni missat i eran top 5

Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP