Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Vem kan sätta emot Fillibang – Del 1

Klockan tickar ner och vi har nu bara två dagar kvar tills årets stora händelse ska dra igång, med premiären av Motocross-SM 2014 med start i Landskrona.

Vi har i dagarna hunnit med att kolla igenom klasserna MxGirls och MX2 där vi listat med vilka vi tror kommer att finnas med i fighten om en mästerskapstitel mot slutet av säsongen.

Men nu är det dags att börja gå igenom den stora klassen MX1 som till denna säsong ser ut att vara tuffare än någonsin med en handfull förare som mycket väl kan ta chansen att köra hem hela mästerskapet.

Fjolårets mästare Filip ”Fillibang” Bengtsson hade en suverän säsong 2013 som ledde till sitt andra SM-guld i karriären. Det startade med en seger redan i första heatet i Uddevalla men blev sedan svartflaggad efter en mycket omdiskuterad situation som hände i det andra heatet.

Men efter det var det inget som kunde stoppa Filip från att köra hem hela mästerskapet, även fast Kim Lindström hela tiden försökte. Och till denna säsong så är de flesta deltävlingarna sand, vilket vi alla vet att Filip behärskar fullt ut. Inte för att han är dålig på jordbana, där han har en andraplats i 250-EM sedan tidigare, men sand är ändå det som han behärskar allra bäst.

Filip Bengtsson på bild från Vårsatsningen i Veinge, som han segrade efter att varit inblandad i en startkrasch för att sedan bjuda på årets uppkörning till första platsen. Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Jag tror det blir väldigt svårt för någon annan förare att kunna sätta emot Filip till premiären på Saxtorp, en banan som han kört ett antal hundra varv på under karriären och jag tror även att Filip kommer visa sig riktigt snabb och stark under resterande deltävlingar under säsongen för att kunna köra hem sitt andra raka SM-guld.

Men givetvis finns det flertalet förare där bakom som mer än gärna vill peta ner honom från tronen, inte minst fjolårets silvermedaljör Kim Lindström som till denna säsong har förlagt träningen hemmavid och inte satsat lika stort på utomlandstävlingar under försäsongen som föregående år.

Kim Lindström är nog bra sugen på att få peta ner Filip Bengtsson från kungatronen, frågan är om han lyckas? - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Vi har även en het kandidat vid namn Marcus Norlén, som till denna säsong gör sitt sista framträdande på elitnivå efter snart en 20år lång karriär. Jag själv har fått möjligheten att följa Marcus lite närmare under vinterhalvåret med fysträning samt med träning utomlands och ser att Marcus verkligen är på hugget denna säsong.

Farten samt den fysiska biten finns där men nu gäller det bara för Marcus att kunna få till starterna, som inte alltid varit de bästa de senaste säsongerna. Jag vill även fylla på med en förare som har en vilja utav stål och som aldrig viker ner sig, Tranås pojken Rickard Sandberg som även denna säsong finns med hos Kawasaki Sverige bredvid Jocke Karlsson sida.

En tredjeplats totalt blev det förra säsongen med en heatseger i Uddevalla. Rickard körde otroligt snyggt och stabilt hela säsongen igenom och trots sin sorg från sin Far som somnade in efter en lång kamp med sjukdom, ändå kunde orka med att fokusera på tävlingarna och köra till sig en bronsmedalj i slutet av säsongen.

Rickard Sandberg under Vårsatsningen i Veinge tidigare i våras - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Därför tror jag nu när tiden rullat på sedan förra säsongen, att Rickard kan bli livsfarlig denna säsong när tankarna kanske inte snurrar lika mycket. Vi alla vet vilket fighter Rickard är ut i fingerspetsarna och aldrig viker ner sig en tum.

Detta var den första delen av vår uppladdning av MX1-klassen inför helgens SM-premiär hos Landskrona MK. Under morgondagen fortsätter vi med den andra delen där vi även kommer bjuda på några som vi tror kommer att kunna skrälla ordentligt, samt några jokrar som man inte riktigt kan sätta fingret på ännu. Så fortsättning följer!

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (7)

Carlsson

Har absolut inget emot Alex Eriksson, önskar han all framgång! Men är han topp 15 så får han vara nöjd! Jag tror han har samma speed som när han va total 2a i SM i MX2 och de räcker inte i dagens mx! Han får jättegärna bevisa att jag har fel!

Emil

Tror Alex Eriksson kan bli en farlig underdog

Råbban

@fk. MxOn går väll på sand iår så det kan väll vara klokt å se vilka som pallar trycket

fk

Svemo har våta drömmar om svenskar som kan plocka poäng internationellt och det är satsningar hit o dit som motionärerna ska bekosta och sedan lägger dom sm på sandbanor som är ungefär 1% av alla banor på kontinenten, next level konsekvenstänkande.....

Erik

Nämn per Nyberg i nästa del, mycket sandbanor...

Webmaster - Niklas

Om du hade läst hela texten Olle så hade du sätt att jag skrev att fortsättning följer imorgon med fler förare :)

olle

Glömde du Söderström??

Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor