Reklam | Duells AB
Reklam | MXGP
Reklam | FoxHead Europe

Vad gör dom och inte vi?

Ibland funderar man mer än vanligt. Exempelvis som när Danmark tycks ha hittat en gyllene formel och inte vi.

Thomas Kjer Olsen - Foto: Niklas Svensson

Det bor ungefär hälften så många människor i Danmark som i Sverige. Om antalet MX-utövare också bara uppgår till 50 procent låter jag vara osagt, men helt osannolikt är det nog inte.

I slutet på 1980-talet fanns det bara en dansk som gjorde sig gällande på de internationella racingbanorna, Sören B Mortensen. Han blev VM-sexa vid två tillfällen och VM-tia en gång, allt inom loppet av handfull år i slutet av ovan nämnda 80-tal. Sverige hade massvis med stjärnor på den tiden.

Mikkel Haarup - Foto: MxCarro

På 1990-talet hade Danmark tre förare som blev EM-mästare: Brian och Jesper Jörgensen samt Mikkel Caprani. Om jag inte missminner mig kom den sistnämnde dessutom på pallen vid sin första VM-deltävling i 500-klassen 1996. En säsong som förövrigt resulterade i en förnämlig 13:e plats. Brian Jörgensen var annars den som skördade mest framgångar i VM, och det tidigt 2000-tal. Sverige hade om inte massvis så i varje fall en hel del stjärnor på den tiden.

Nu har Danmark en VM-medaljör i Thomas Kjer Olsen och en påläggskalv i unga supertalangen Mikkel Haarup. Sverige har ingen som ens är i närheten av att vara på pallen i VM.

Thomas Kjer Olsen - Foto: Niklas Svensson

Av den anledningen ställer jag mig frågan. Vad gör dom som inte vi gör? Lilla Danmark har inte bara kommit ikapp oss, utan även kört förbi. Någonting gör de som är uppseendeväckande bra, precis som Schweiz har gjort under ett par år. Hoppas att förbundet har koll på detta, även om jag är oroväckande säker på att svaret är - nej.

Foto: Husqvarna/JP Acevedo

Reklam | MXSM

Kommentarer (25)

Kim

Jag har alltid undrat varför det ska trimmas. Typ 65or går de inte tillräckligt bra? Man kan lägga pengar på annat anser jag. Hörde mxstars podd där en kille kör helt orginal och tog en hel del starter. De va dock i mx2. Tror att vi snart har kollat med där uppe och drar.

A.R

problemen är oxå att vi lägger ner alldeles för mkt tid å energi på fel saker, som tex att ha full koll på hur alla stjärnor gör.focus på sig själv kanske skulle funka.sen en bra uppbackning ekonomiskt är såklart ett måste

Micke Strandbergh

Calle. Va men du med Svemo och att det där med banorna???

Erik

Johel det du skriver är så rätt, enligt min mening också

Helt rätt Calle

Håller helt och hållet med dig, banorna dras för ofta jämfört med hur många som kör på dem, visst banor i exempelvis Belgien dras varje dag men blir väldigt väldigt dålig på en dag (Lommel)

Calle

Säger bara SVEMO och att alla baner nu förtiden är motionbanlt

Johel

Jag tror att det finns en mentalitet bland svenska idrottare, in bara i mx utan i alla sporter, man kan ofta höra svenska idrottare bli intervjuvade och säga att dom är nöjda med att exempelvis kvala in el komma topp 10. Har man den inställningen blir man ALDRIG en av dom i toppen! Man ska visserligen inte ställa orimliga krav och bara vara nöjd om man vinner men generellt tycker jag att det är alldeles för vanligt bland svenskar. Man kan ganska lätt se det på tävlingar runt om i världen, hur en exempelvis amerikansk mx förare sliter som ett djur, vänder sig aldrig om för att se vem som ligger bakom, det är enbart fokus på att komma framåt framåt och åter igen framåt! Tycker svenskar ger upp alldeles för enkelt, jag menar inte att som inte kämpar, för det gör dom, men det där lilla extra som bara toppförare har som exempelvis Hunter Lawrence(även om han kommer från Australien) gjorde i mxon, fanns inget annat än att komma så långt fram som möjligt för honom! Tror aldrig jag har sett en svensk mx förare gjort så i ett vm el liknande. På ett sm, absolut! Där har några av de bästa den mentaliteten och viljan att vinna, men så fort det blir vm el större tävlingar så nöjer man sig med en ca 15e plats. Varför?? Visst är det betydligt tuffare än i SM men själva inställningen ändras och topo resultatet uteblir eftersom man är nöjd med en viss placering som är långt ifrån toppen... Jag kan ha fel och det finns säkert många som inte håller med mig i detta men jag har sett det så många ggr i massvis med olika sporter, så jag tror tyvärr att det är en väldigt stor anledning till att svenska idrottare aldrig når den där toppen! Finns så klart undantag som tex Carla Carlqvist men dom är ganska lätträknade tyvärr...

Svar till Erik

Var skrev jag att man ska ha ny cykel varje år? Snackade om att träna! Sen så kan du bara titta på toppförararna nu, Gajser har vunnit alla klasser, detsamma gäller Prado. Så vart vill du komma med att man inte ska börja i tid. Man ska helt enkelt börja i tid.

Erik

Alltså talang, vad snackar du om...det där eviga tjatet om att börja i tid. Ngn som är duktig på 65cc blir inte nödvändigtvis bra när han hamnar på stor hoj. Tror snarare att motgångar och en vilja om att bli bra på ngt ger resultat....Inte pappas pojke som ska ha ny cykel vart år

Dansken

Der er 3047 kørere med licens i DMU.

Alex

Det TKO gjorde helt rätt var att han hoppade in i VM i helt rätt läge. Både vad gäller hans egna hastighet på banorna, men framför allt att han såg till att ha helt rätt uppbackning när han gjorde det. Vi har haft en rad svenska förare som hoppat in i VM för tidigt rent utvecklingsmässigt. Ta Anton Lundgren som exempel som gick direkt ifrån EMX125 till MX2-VM. I mina ögon ska man göra som TKO och vara en absolut toppförare i EMX250 innan man tar klivit in i MX2-VM. Då finns det säkert någon som menar att Anton Gole var en toppförare i EMX250 förra säsongen, och Gole var förvisso 4:a i EMX250 förra året, men han var närmare 200 poäng bakom TKO innan sista deltävlingen som dansken stod över efter att han redan säkrat titeln. Men sedan kommer vi till det med rätt uppbackning. Bland de förare som tog klivet upp ifrån EMX250 efter förra säsongen syns förutom TKO bl.a. Daren Sanayei - Dixon Kawasaki, Bas Vaessen - Suzuki World MX2, Jorge Prado - KTM Factory Red Bull och Hunter Lewrance - Suzuki World MX2. Medan Gole inledde säsongen med en privat satsning. Sanningen är inte densamma som på 70-, 80- eller 90-talet att man kan göra toppresultat på en cykel som man har skruvat ihop här hemma i Sverige med hjälp av vänner och bekanta. Men jag vill även ge Anton Gole stort beröm för den debutsäsongen han ändå har gjort. Han har gjort det väldigt bra efter de förutsättningar och den uppbackning han haft. Så jag hoppas han forsätter jaga fina placeringar och bättre styrningar.

Emil

noel nilsson om nåra år är klass åkare i vm!

Anders

Ja tror det ìnte är så konstigt. Dom som kommer fram o sweden är dom med mest pengar. Finns många talanger som inte har dom rätta resurserna både material o pengar .Har du firma som du kan växla med på mc firman/teamet så är det bra.....

Talanger

För det första så har även vi i Sverige minst två som kör lika fort som Haarup (Gifting och Edberg), att påstå att Danmark har gått om Sverige tycker jag är fel. Bara för att det nu har kommit EN snabb förare från Danmark så betyder inte det att dem gått om oss i utvecklingen, vi har dessutom Norén i USA. Att man satsar för tidigt är rent skitsnack enligt mig, ska man bli bäst måste man börja köra tufft redan på 65cc, börjar du inte då kommer du aldrig börja träna ordentligt för att bli bäst. Att pengar skulle vara ett problem kan jag inte tro, kolla bara på bussarna som kommer på ett USM. Största problemet som jag tror är att vi lägger för lite fokus på dem unga förarna, förstår t.ex inte att ni inte har skrivit någon artikel på Coupe de l´avenir som körs i helgen??? Hade hellre sett det än "Lite dittan å lite dattan" eller "Smått och gott i MX-världen".

Tore

Det är väl inte så dåligt? Är väl bara o kolla va landet är på väg. Då är det väl bra gjort o vara där dom är

John

Gifting hänger med med haarup eller kör ifrån honom så att Sverige inte ens är i närheten förstår jag inte vad du menar.

Lasse

Tillfällighet! Det har kommit en(1) dansk som är bättre.Kommer säkert nån svensk snart. Kanske Gole.För några år sedan dominerade Gundersen oss svenskar.Det kommer enstaka. Vore skillnad om det vara många som var bättre. Vår bäste kör privat i USA.

MIB

Tränat för mycket i ung ålder på fel saker. Dvs missat personlig egen färdighet. Upplevs som färdig förare i tonåren och då inte längre är tillräckligt utvecklingsbar. Föräldrar som inte vågar eller vill släppa greppet om sin tonåring. Ingen egen hunger, föräldrar som förverklar sin dröm genom barnen. Inte vågar utmana varandra på träning utan håller sig på sin kant. Tränar för lite, tävlar för mycket och tvärtom för vissa "Pappa" skruvar och inget intresse att utveckla hoj och därmed saknar förståelse för hur man utvecklar sig själv. Viljan och hunger att verkligen bli bäst. Ekonomi i rätt läge. Öppettider på banor. leta ursäkter istället för att se möjligheter Bekvämt samhälle Ingen lösning är den andra lik Det kommer svenskar men inte så många Varför försöka stöpa alla i samma form

Robocop

I mitt distrikt, västra så öppnar banorna i april och har sedan har vissa semesterstängt i Juli och stänger i slutet av september. Hur fan ska man bli bra på den lilla tiden....

johan

I Danmark är det ok att vara bäst

Robban

Pengar och motivation tror jag det gäller.....

Mats Ericsson

Finns nog många anledningar till detta, skulle kunna lista några jag tror. -För tidig satsning, utbrända talanger -För tidig ekonomisk satsning, när pengarna verkligen behövs, finns inga kvar. -Vi har från klubbar, distrikt och förbund släppt allt ansvar för utveckling till externa träningsteam med ekonomiskt intresse -Den kunskap som finns i landet utnyttjas inte, eller vill inte hjälpa till (ideellt) -Talanger som inte har ekonomisk backup -Talanger som inte är beredda på den fysiska förberedelse som behövs -Banor som inte motsvarar de internationella (vilket gör att de som inte har ekonomi att vara på kontinenten, inte blir rätt förberedda) Så vi i Svemo (klubbar, distrikt förbund) måste arbeta för att ta tillbaka frågan om att utveckla våra åkare. Fler sammankomster på distrikt, region och riksnivå med flera inbjudna utövare. Samarbete mellan åkare för att utveckals tillsammans. Sluta "roadracing" preppa banor 4 ggr i veckan. Finns mer......

Erik

Allting handlar om det mentala, jag skulle vilja påstå att vi svenskar inte tror vi kan alls lika bra som andra nationer. Sen är det en jäkla skillnad att vara duktig när man är liten och kör 85cc eller 125, se bara på Adam Cinciourela förlåt för min stavning vs Cooper Webb, allting handlar om vilja. Sen tror jag även att Danmark ligger närmre kontinenten och därav har mer påverkaran där nere ifrån än exempelvis stockholmare....

Gringo

Sverige har haft massvis med talanger men vad händer med dom en efter försvinner de på vägen.

Jens

Olsen har ju haft väldigt mycket hjälp av både Rasmus Jörgensen och Brian Jörgenssen båda har vart världstopp. Det är som jag brukar fråga mig ex Jorge Prado hur kan han som har kört motorcykel 4-5 år mindre än Alvin Östlund köra så bra? Nu handlar det om mycket talang givetvis men ändå. Samma med Roczen minns när han vann sitt första vm heat i Uddevalla 2009 som 15 åring. Jag satt på beget och var 14 år och tänkte wow sådär bra kommer jag aldrig bli och han är bara 15 men återigen talang. Men tycker ändå Östlund verkar ha nåt på gång!

Reklam | AGM Shop
Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | MXGP