Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Västerås MK knep guldet igen

Säsong efter säsong har vi innan fått tagit del av flera olika deltävlingar i Elitserien, även kallat Lag-SM i Motocross. Men till denna säsong tänkte man om och gjorde det mer likt ett Lag-VM.

Helt rätt i mitt tycke. Besökte några enstaka Lag-SM tävlingar de senaste åren och visst var dom bra. Upplägget som jag gillade mest var när man körde speedcross varianten med nio olika heat på en avkortad bana och korta finaler. Men publiken började svika mer och mer, samma sak med lagdeltagandet.

Så att man nu till denna säsong gjorde om hela Lag-SM tävlingen var varmt välkommet. Nu kunde jag själv inte närvara på plats. Efter två långhelger med SM-final i Finspång och Lag-VM i England var det dags att sätta familjen i fokus denna helg.

Men det kunde ju knappast blivit bättre när nya kanalen SVEMO-play såg till att livesända hela tävlingen, nu när jag inte kunde närvara själv på plats i Woxnadalen där årets höjdpunkt av Lag-SM skulle avgöras.

För 99 svenska kronor kunde man få tillgång till Livesändningen. Jag var givetvis väldigt skeptisk till en början och undrade hur denna sändning skulle bli. Inledningen av första heatet var något svajig men sen rullade det på riktigt bra.

Man hade 3-4 olika kamera vinklar som täckte hela banan. Banan i Woxnadalen är ganska så kompakt och öppen så det är en bra banan att filma på med mindre medel. Så tack vare detta kunde jag se och följa samtliga tre finaler. Det gick även se allt i efterhand om och om igen. Så visst fick man valuta för pengarna helt klart.

Foto: Joakim Svensson

Det var inte heller något dåligt startfält som kom till start. Bland annat fick vi skåda Ken Bengtsson, Alvin Östlund, Isak Gifting som i sitt lag hade hjälp av bland annat Mats Nilsson.

Och det blev en relativt enkel resa för Västerås MK som knep sitt tredje raka Lag-SM guld, med förarna Fredrik Karlsson, Danne Karlsson och Johan Carlsson.

Närmast bakom fanns Linköping MS med förarna Casper Lindholm, Jonatan Mattsson och Hampus Kahrle. Den sistnämnde gjorde ett riktigt stabilt andraheat med en tredjeplats i mål bakom segrande Alvin Östlund och den suveräne Danne Karlsson. Tibro MK knep sista pallplatsen med förarna Fredrik Theorell, Daniel Axelsson och Anton Wallstén.

Men starkast av dom alla individuellt var Getinge MKs Ken Bengtsson som vann sina två heat som han körde. Första heatet före Alvin Östlund, som hade en lång fight med Danne Karlsson om andraplatsen och när han väl kom förbi hade Bengtsson stuckit iväg.

Sista heatet knep Fredrik Karlsson starten och ledde i ett par varv innan Ken Bengtsson smet förbi och försvann ifrån de övriga. Anton Wallin från Bollnäs MK knep andraplatsen före Oskar Olsson från MK Tranan.

Tyckte mig även se Isak Gifting skicka av den gamle räven Fredde Werner av banan i en kurva under det första varvet, efter en sämre start. Gifting kämpade starkt på slutet i mål på en femteplats.

Av vad jag hört efter tävlingen så var det en mycket uppskattad tävling, både från förare och publik. Woxnadalen hade bland annat kryddat på tävlingen med galler på startplattan, likt man haft i MXGP denna säsong. Kanske ville man ge fördel för hemmaföraren Alvin Östlund som startat på detta hela året, oavsett vad så var det riktigt ballt och uppskattat av förarna. Något att kanske ta med sig till MXSM 2018…

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (6)

Sändningen

IGEN skugga faller på er Sune, fantastiskt arrangemang på en underbar anläggning och bana! Gallret kan man diskutera om det tillför eller tar bort något i sporten. Personligen tycker jag det är ett av momenten att välja rätt startgrind. Alla grindar måste inte vara lika bra, det är en del av fördelen man har med att kvala bra.

Carlsson

Hatten av Sune och Woxnadalen! Säg till cheferna på Woxna att söka SM nu!

sune.wmk

Största anledningen till att vi hade sträckmetall/galler på startplattan är att betongen är väldigt ojämn, den år från -80 talet och har fått utstå mycket bl.a. salt för att få bort is när vi kört skotertävlingar. Om Anton Gole varit med hade det varit Getinge som haft störst fördel av galler på starten eftersom han och Ken Bengtsson är vana vid det. Även Isak Gifting och Mats Nilsson från Dala har ju erfarenhet från VM. Beträffande livesändningen är det inget som vi i klubben kan råda över, kan bara beklaga att det inte blev vad vi hade tänkt oss. Med galler på startplattan och livesändning ville vi lyfta crossen ett snäpp, jag tycker att vi lyckades.

Sändningen

Sändningen var katastrof. Kunde lika gärna lagt upp en Go-Pro efter heatet från den som ledde större delen av heatet. Manuskriptet för filmning fanns helt enkelt inte. Svemo borde cochat filmarna bättre. Hade räckt att säga åt dom att leta efter intressanta fighter och var 3-4minut klippa in ett halv varv på ledaren. Nu höll jag på att stänga av efter 10min. Jag hade kunnat betala 19:- för detta, helst ingenting. 99:- förväntar jag mig att dom har bättre koll på hur man följer ett heat.

Henrik

Kan tyvärr inte hålla med dig om att livesändningen var någon succé. Alldeles för rörigt, visade ledaren för mycket. Och pratet var ju ganska drygt. Var ju enl avtäckning så hade varit roligare om han pratade mer om ställning lagvis än bara om vem som ledde hela tiden. Men var väl en av deras första sändningar så kan ju bara bli bättre.

PG

Var en kanon tävling att titta på även på plats,Alvin körde grymt med sin 250 efter att tappat lite lite i starterna mot större maskinerna. Även Mats Nilsson körde stabilt och bra,visar att han hänger med bra i SM fortfarande trots lite mindre tävlande.Hoppas på vanliga ind SM nästa år hos Woxnadalen!

Reklam | KTM
Reklam | MXGP
Reklam | AGM Shop
Reklam | Forsell Motor