Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Två klasser i en klass

MXGP-säsongen har rivstartat med premiären i Argentina och nu senast med den andra omgången i Holländska Valkenswaard.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

Årets hetaste snackis har givetvis varit om vem som ska knipa guldet i MXGP-klassen och nog har de flesta valörerna lagts på Jeffrey Herlings. Men han har en tuff motståndare och ingen mindre än Antonio Cairoli med sina nio VM-guld i bagaget.

Första rundan i Argentina segrade Antonio Cairoli det första heatet. Herlings blev tvåa efter att varit något för seg inledningsvis. I andra heatet drog Cairoli som en avlöning och hade en trygg ledning ner till Herlings när han väl var uppe som tvåa. Sen blev det åka av och på sista varvet smet Herlings förbi och knep segern.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

I Valkenswaard var nog Jeffrey Herlings återigen högst spelad. Men återigen blev det en show att följa mellan honom och Cairoli. Första heatet blev en hyfsad enkel seger. Men till andra knep Cairoli starten och redan efter två varv hade han cirka 10 sekunder ner till tvåan.

Herlings gjorde en sämre start men efter halva heatet var han uppe som tvåa och startade jakten. Minns inte exakt men tror det var cirka 13-14 sekunder upp till Cairoli.

Men återigen blev det en uppkörning utan dess like och med bara något varv kvar satte Herlings in stöten och tog sig förbi. Cairoli hängde kvar men gjorde ett misstag sista varvet och tappade mark. Dubbelsegern var ett faktum för Herlings.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

Men denna duo gör att MXGP-klassen fördelas i två klasser. Dessa två får alla andra att se ut som statister. Första heatet hade dom en halvminut ner till trean och i andra heatet över minuten. Ingen annan har varit i närheten att kunna följa dessa två efter de två första rundorna och jag har väldigt svårt att tro att någon också kommer kunna göra det.

Herlings må vara den snabbaste av dom två. Men Cairolis fördel är starterna som han som oftast är först ut i medan Herlings finner sin strax innanför topp 10. Det ska bli otroligt spännande att fortsätta följa denna duell men givetvis vore det kul om några förare till steppade upp och kunde följa med.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

I lilla klassen blev det en ny dubbelseger för Pauls Jonass. Men det var ingen dans på rosor alls för han hade hårt tryck av Jorge Prado, som fick mig att bli super imponerad denna helg. Killen har verkligen hittat ett helt annat lugn på cykeln till denna säsong, likt Stefan Everts eller Antonio Cairoli i åkstilen, bara står på pinnarna och följer med. Ser inte ut att gå snabbt men det gjorde det.

I andra finalen skiljde det 0.3 sekunder mellan dom två i mål. Dessa två hängde också av de övriga i fältet denna helg och närmast bakom hade vi danske Thomas Kjer Olsen i båda finalerna.

Redan nu till helgen är det dags att fortsätta följa detta och då med ett nytt stopp för denna säsong på Red Sand i Spanien.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (1)

Jimmy

Trevlig summering, tack Niklas! Jag tror ändå Cairolis jämnhet blir utslagsgivande i längden. Kul kamp är det i vilket fall, hoppas bara båda får vara hela annars kan hela mxgp bli avslaget.

Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor