Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Topp 10 blir en svår nöt

Jo, vi vet. Det är långt kvar till Motocross of Nations. Med betoning på långt. Kan ändå inte låta bli att kika lite på den grumliga spåkulan.

Kan Sverige bli topp 10? Javisst, varför inte. Men då gäller det också att ha stolpe in. Få till en god lottning. Kvala bra. Sätta starterna. Undvika chanstagningarna som oftast sker längre ned i fältet och sist men inte minst – alla tre MÅSTE leverera.

MXInAction har som snabbast kikat på vilka våra motståndare kan komma att bli. Har därför tagit mig friheten att agera teammanager för de nationer som bör hamna i A-finalen, inkluderat ytterligare en nation, samt Sverige med trion Östlund – Gole – Norén som ifjol blev 13:e nation, sju platspoäng från tiondeplatsen.

Först en liten re-minder hur det gick 2016. 1) Frankrike, 2) Holland, 3) USA, 4) Belgien, 5) Italien, 6) Schweiz, 7) Storbritannien, 8) Australien, 9) Estland, 10) Kanada, 11) Ryssland, 12) Spanien, 13) Sverige, 14) Danmark, 15) Österrike, 16) Tjeckien, 17) Nya Zeeland, 18) Japan, 19) Litauen, 20) Irland.

Fotnot: Nationerna ej i rankad ordning.

USA: Osborne – Tomac – Baggett. Analys: Kan bli så att Tomac inte kommer då får de sända Jason Anderson istället. En av huvudfavoriterna förblir de.

Frankrike: Ferrandis – Paulin – Musquin. Analys: Tveksamt om de hämtar hem fransoserna från USA. De tycks ju kamma hem storvinsten även med ”bara” VM-förare. I sådana fall in med Paturel/Febvre.

Italien: Cervellin – Lupino – Cairoli. Analys: Hinner Bernardini bli hel? Om så är fallet, ja då ryker Lupino även om inte TM har en fullblodig 450-maskin.

Belgien: Lieber – van Horebeek – Desalle. Analys: Även här en trio som på förhand är med i snacket om guldet.

Holland: Bogers – Herlings – Coldenhoff. Analys: Silvermedaljörer i fjol och om allt faller på plats kan de göra om samma sak.

England: Watson – Anstie – Wilson. Analys: Svår trupp att sia om. Vad händer om Tommy Searle och Shaun Simpson hinner bli kuranta nog att köra. Vem försvinner från truppen?

Schweiz: Seewer – Guillod – Tonus. Analys: Räknar med att skadade Valentin Guillod hinner komma tillbaka. Om inte ersatts han av Killian Auberson.

Ryssland: Brylyakov – Morozov – Bobryshev. Analys: Tror och hoppas att Vsevolod Brylyakov hinner repa sig till MXoN. Om inte, ja då har bara ryssarna ett starkt kort.

Australien: Lawrence – Gibbs – Ferris. Analys: Dean Ferris är tillbaka i gammalt gott slag. Kan även tänka mig att veteranen Brett Metcalfe kan konkurrera om Kirk Gibbs position.

Tyskland: Jacobi – Hsu – Nagl. Analys: Visst saknar vi Ken Roczen, men det är inget vi kan göra någonting åt. Har ändå ett lag som är tillräckligt bra att piska Sverige. Väljer de bort någon av Jacobi/Hsu för Dennis Ullrich?

Puerto Rico: Starling - Sanayei – Covington. Analys: USA II även kallat. Thomas Covington verkar vara i gott slag. Har två goda förare och ett ytterst oprövat kort.

Spanien: Prado – Larranaga – Butron. Analys: Hård konkurrens på platserna. Om inte Larranaga eller Butron är på tå, ja då knackar Ruben Fernandez och Jorge Zaragoza på porten.

Estland: Ratsep – Kullas – Leok. Analys: Ser kanske inte ut som en trupp som skrämmer slag på de allra bästa nationerna. Men faktum kvarstår, de blev nia i fjol.

Sverige: Östlund – Gole – Norén. Analys: Oerhört viktigt att alla tre levererar. Det är måste för att nå topp 10. MXInAction tror att det kan bli en tuff nöt att knäcka.

Irland: Barr – Edmonds – Irwin. Analys: Graeme Irwin ser ut att köra till sig en VM-plats i år. Men inte ska väl denna trio räcka till mot våra vikingar?

Kanada: Maffenbeirer – Facciotti – Medaglia. Analys: Kanadensiska serien är bra. I alla fall stora klassen där flertalet gäster från AMA huserar. Men vi besegrar dem väl?

Slovenien: Gercar – Gajser – Irt. Analys: Tim Gasjer kan mycket väl vinna sina två race och därmed inkassera endast två platspoäng. Hans teamkollegor får det värre. Har varken hört eller sett Klemen Gercar på länge. Kanske blir det klanen Peter/Jernej Irt som kör i stället.

Japan: Notsuka – Yamamoto – Atsuta. Analys: Tillverka motorcyklar kan de, att framföra dem är de sämre på. Precis som Sverige och vår storhetstid är det långt ifrån att Japan får fram en ny Akira Watanabe.

Tjeckien: Neugebauer – Smitka – Romancik. Analys: Får kriga att ta sig till A-final. Väl där kommer de inte att räcka till.

Danmark: Olsen – Olsen – Larsen. Analys: Thomas Kjer Olsen har verkligen visat att han är en fullblodig fabriksförare. Precis som Tjeckien, Japan, Kanada och Nya Zeeland hänger det på det berömda håret om det blir A-final eller inte.

Nya Zeeland: Natzke – Carter – Cooper. Analys: Kan bli allt mellan fisk och mitt-i-mellan. Räkna inte med fågel även om de kallas ”kiwi”.

Foto: www.mxcarro.se

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (30)

Jocke

Tycker gole är bättre än fillibang för fillibang gör ett misstag sen ger han upp helt och bara glider runt banan och tappar placering efter placering gole kommer kämpa på hela tiden

behöver bra starter

föredrar fillibang över gole. fillibang kan dra top 10 starter med topp 5 och enstaka holeshots. gole harväl aldrig varit bättre än ca 20 i vm. noren och östlund är också bra startare. så tyvärr, med goles starter blir det ingen topp 10. med fillibang topp 5-10 möjligt

Danne

Svar på artikeln så tror jag som ni säger. Men tror ändå Sverige har god chans. Ge Noren bra grejer så här ni en som verkligen kan slå sig in i topp 10. Alvin är kvick med bara han håller sig hel. Varit lite vurbor och strul det sista. Men killen kan åka hoj. Gole kommer åh går ingen full träff på TM än men det kommer säkert i slutet nu. Men starkast just nu är Noren. Han ger fan inte upp.

Danne

Tyvärr strul med hojen i första *Gringo men en 7 plats i 2 moto va riktigt bra kört:)

Gringo

Noren 20

Aaa

Topp 5 kan bli svårt men med bra starter och lite tur så är det inte omöjligt vi får hålla tummarna

Danne

Gött Noren kvalar som 4 man. Hoppas han kan få till 2 bra starter så kanske topp 5 inte är omöjlog????????

Aaa

Så sant det du säger Anders men du kan ju ge oss en snabb genom gång om när det börjar och hur det ser ut med allt sån innan och titta på reprisen dan efter och ge oss en rapport typ på tisdag/onsdag om hur det gick för alla spec noren så som det alltid ha varit fram till i år och att det är mixen som Är grejen tvekar jag inte en sekund på men ge mixen en möjlighet som det är nu blir det mindre och mindre mix och mer och mer enspårigt visst du kan 1000 gånger mer om det här en mig men tror ni borde se över lite innan det blir för enspårigt (tror dock inte vi pratar om samma mix och spår men men det visar sig)

Han som vet

Dum, dummare, Make.mxinaction...

Anders Wallsten

Svar till Aaa: Det är mixen som är grejen. Tro mig då jag har jobbat i tidningsbranschen i snart 18 år. Att göra alla läsare nöjda och belåtna är omöjligt. För mig skulle det bli en omöjlighet att skriva riktigt bra om exempelvis AMA då jag inte sitter uppe på nätterna och tittar. Jag ser de korta sammandragen dagen efter och från dessa kan jag inte ge läsarna någon bra bild över vad som hände. Av den anledningen lägger jag AMA åt sidan.

make.motocrossinaction-great-again

nej jag läser inte om SM för att man kan ta arslet ditt själv o kolla... however så är inte det lika enkelt att ta arslet till USA osv... fattar du poängen? SM är skit förutom 125 klassen!!

Aaa

Till han som vet nej kanske inte och det är väll bra det då betyder det att folk kan klara sig utan att låna av alla andra vilket kallas sommarjobb och är vanligt om man inte är över 40+

Aaa

Jo jag ser det i kommentarerna här och på andra inlägg..... och jag vet att det finns fler sidor det handlar aldrig om fler sidor utom om en sida som tar allt och inte lite av varje och med rätt säker menar jag inte ta bort nått utan mindre av en del om mer om annat tex saker som hände för 40 år sen och vad som kommer hända om 1 år lägg lite krut på det och mer på sånt som händer nu och spara som hände lr kommer hända till vintern då det är lugnt på vad som händer nu fronten

Han som vet

Det är inte många på detta forum som har studieskulder.

Anders Wallsten

Svar till Aaa: Fokusera på rätt saker? Ja, det är vad du tycker. Inte vad besökssiffrorna visar. Det finns mängder av sajter som bevakar AMA och MXGP och gör det betydligt bättre än vad vi gör då vi inte kan närvara. Om ni inte vill läsa om SM, then do not.

Aaa

Ensak kan ju vara att lägga ett inlägg som alla kan få diskutera och kommentera på vad dom vill ska finnas på hemsidan istället för en undersökning där det finns vissa alternativ man måste välja

Aaa

Ja jobbet dom lägger ner på hemsidan är det absolut inget fel på men dom borde fokusera på rätt saker istället det är ingen kritik imot deras jobb och så vidare men alla borde få tycka och tänka sitt och om alla får göra det och alla lyssnar så blir det alltid bra slut resultat vilket är det alla vill i slut endan lr hur? Och ja jag skulle jätte gärna vara med och hjälpa till men det går inte på grund av min dyslexi är fan as avundsjuk på niklas och Anders som får följa sporten överallt men som sagt var låt folk tycka till och lyssna (men ta det inte personligt för det är absolut inte meningen av någon) utan ta till er och fokusera annorlunda så blir det bättre vilket jag tror alla här vill

Lasse

Blir så trött på alla som gnäller. Skit i att logga in på denna sidan och starta en egen hemsida istället för att gnälla. Iallafall jag uppskattar verkligen jobbet som görs här.

Webmaster - Niklas

Konstigt nog är nyheter om svensk cross det som uppskattas mest i de undeesökningar vi gjort under åren. Men givetvis ska vi försöka täcka allt. Vi gör så gott vi kan, kan dock erkänna att jag börjat bli lite mätt på de men försöker finna inspiration igen. //

make.motocrossinaction-great-again

sitter o säger att tiden tar? håller med om att de e en hobby men minska SM snacket och öka ama och mxgp nyheter ist. behöver inte skriva om varje förare in SM vi kunde inte bry oss mindre....

Webmaster - Niklas

Har int ett dugg emot AMA, tror tylomed att vi gillar det mer än ni. Är klistrad vid varje tävling och följer allt. Men som vi sagt förut, detta är inte vårt arbete, de är vår hobby, utöver vanligt hederligt arbete och familj. Dygnet har bara 24 tim men vi gör vad vi kan. Jesus, du är varmt välkommen att höra av dig om du vill hjälpa till med hemsidan :).

Ll

Vet ni någon länk så man kan streama?

jesus

De flesta besökare är här för info om Ama och MXGP, så varför sluta ? bättre ni lägger ner hela jävla sidan då. ni verkar ha något emot ama? vad?

Aaa

Jo jag vet att du har semester och det har jag inget emot men tycker det varit lite om ama hela säsongen speciellt utomhus och det tycker jag är synd

Webmaster - Niklas

Aaa: du behöver inte hinta, vi vet mkt väl att vi har en svensk där. Dock är det semestertider nu och vi har inte riktigt tiden till att täcka allt som händer. Då får man använda google som funkar väldigt bra annars :)

Aaa

Tack Anders

Aaa

No shit Sherlock vet att det börjat 10pm cest va mer en hint till dom att skriva nått om tävlingen eftersom vi har en svensk där och ama har alltid varit poppis här förut lr aa fram tills i år men du kanske inte tänkte så långt

Anders Wallsten

Svar till Aaa: Tiderna för AMA finns bland annat på sajten www.motoxaddicts.com

Red Rocker

Aaa. Google är uppfunnen. Inte speciellt svårt att hitta. Du kanske inte skulle ha sovit alla nio år i skolan.

Aaa

När börjar ama ikväll??????

Reklam | MXGP
Reklam | AGM Shop
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor