Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Tia i världen – Äntligen Sverige!

Börjar sakta men säkert återhämta mig efter ännu en makalös Lag-VM fest. Mitt besök till Matterley Basin och Lag-VM var min femte raka och jag tycker det bara blir roligare för varje år.

Alvin Östlund - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Jag var tvungen att sticka när det återstod fem minuter av de sista heatet igång för att hinna med mitt flyg. Jag fick tyvärr inte vara med och fira när Team Sweden äntligen tog den efterlängtade topp 10-placeringen i Lag-VM.

Det är en placering som förbundskaptenen Jonte Engdahl haft i sikte sedan han tillträdde i sin roll som ledare för det svenska landslaget 2014 och vi har varit nära varje gång sedan dess, men tyvärr alltid fallit på målsnöret i sista finalerna.

Från vänster Håkan Olsson, förbundskaptenen Jonte Engdahl och Joakim Svensson från MX-sektionen med ett leende efter målet var nått - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Men denna gång gick det hela vägen in i mål. Vi var åtta efter första, nia efter andra och slutligen på en 10e plats efter sista finalen. Jag kan bara gratulera stort till Filip Bengtsson, Fredrik Norén och Alvin Östlund som kämpade till sig denna placering. Tycker även hela teamet kring landslaget med alla som var med på plats för att hjälpa till, ska känna sig otroligt nöjda.

Jag gillar vad jag ser från den svenska ledningen. Det må hända att ett sådant arrangemang kostar för förbundet och MX-sektionen. Men alla som var på plats för att hjälpa till gjorde verkligen sin uppgift på plats.

Alvin Östlund och Jonas Wing - Foto: Niklas Svensson

Jocke Svensson, Magnus Markenfelt och Tommy Allansson jobbade febrilt denna helg med att se till att få allt i ordning runt omkring teamet med flaggor, banderoller med mer. Nu glömmer jag säkerligen nämna några namn men det fanns givetvis fler på plats som hjälpte till väldigt bra.

Jonte Engdahl hade inte bara Jonas Wing vid sin sida som hjälp. På plats fanns även Calle Aspegren och Calle Sjöö som båda drog sitt strå till stacken. Alla hjälptes åt att coacha grabbarna. Placerade ut sig runt om banan för att ge snabba rapporter till dom i bandepån osv.

Filip Bengtsson - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Jag måste säga att Sveriges upplägg inför Lag-VM har blivit väldigt proffsigt. Mitt första Lag-VM var i tyska Teutschental 2013 och sedan dess tycker jag det bara blivit bättre och bättre. Förr om åren vill jag minnas att många klagade på att Svemo/förbundet satsade stora pengar på just Lag-VM, varför just den personen måste med och varför man måste satsa så stort.

Är det någon tävling man ska satsa på under en säsong så anser jag att det är just Lag-VM. Det är årets största ögonblick och med tiotusentals besökare på plats. Då gäller det att marknadsföra oss på bästa sätt, se till att förarna har den bästa möjliga förutsättningen till att lyckas. Man måste våga satsa stort för att komma någonstans och det är precis vad man gjort de senaste åren.

Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Nu gäller det att vi fortsätter satsa, inte bara på Lag-VM utan även börja titta ner bland våra lovande ungdomar som denna helg såg vad vi i Sverige faktiskt kan göra. Vi är det 10e bästa laget i världen.

Det gäller att vi fortsätter leverera och få upp förare av samma rang som vi har idag, om inte ännu bättre. Är det någon gång man ska börja satsa så är det verkligen tid för det nu och då gäller det att börja med att titta neråt och se vad vi har för talanger som är på gång och som behöver den där extra hjälpen för att lyckas.

Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Jag vet att just Calle Aspegren är en person som verkligen brinner för detta och som följer med ungdomarna runt om Europa för att stötta och coacha. Här anser jag att vi har en blivande och lovande svensk förbundskapten, som verkligen är delaktig och närvarande.

Jag menar inte med detta att det är dags att byta ut Jonte Engdahl. Han har gjort det väldigt bra tillsammans med sitt team på plats under de år han nu suttit på denna position. Jag har svårt att se vem annars som skulle kunna axla den rollen idag men jag tror att just Calle Aspegren är en sådan person som när han känner sig redo, kan ta över den rollen bäst från Jonte.

Calle Aspegren - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Till sist vill jag återigen säga stort Grattis Sverige och ett stort tack till alla svenska fans som fanns på plats för att hjälpa det svenska laget fram till en 10e plats i Lag-VM. Våra supporters tröjor syntes tydligt och väl runt om hela banan tillsammans med ett stort gäng stora svenska flaggor som vajade samt några avkapade motorsågar som vrålade högt och tydligt.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (1)

Micke Svensson

Grattis "Team Sweden" till topp 10. Kul att se er kämpa trots halvbra starter. Och som Niklas nämner, vi har många unga talanger som verkligen visar framfötterna och inte minst Arvid som i helgen gjorde om Tims bedrift med att vinna YZ125 cupen med många duktiga européer.

Reklam | Forsell Motor
Reklam | MXGP
Reklam | AGM Shop
Reklam | KTM