Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

The bike of Satan

Man ska inte kasta sten i glashus. MXInAction ska heller inte ondgöra sig över alla modeller som Can-AM tillverkade, men några onda ord blir det.

Återigen tar vi oss tillbaka till nyligen bortgångne Tom Whites fantastiska museum ”The Early Years of Motocross”. Där finns nämligen en 250-pärla från 1975. Om vi inledningsvis bortser från denna hoj och rent historiskt går tillbaka i tiden, så är varumärket Can-AM kanadensiskt och ingick i Bombardiers koncern. 1971 påbörjades utvecklingen av MX- och endurohojar och 1973 kom de första serietillverkade maskinerna. Framgångarna lät inte vänta. I Six Days vann förare såväl guld som silver och brons med en Can-AM. 1974 kom boosten i motocross då trion Gary Jones, Marty Tripes och Jimmy Ellis tog hand om alla medaljer i AMA:s 250-klass. Deras hojar var kända för sin motorkraft och ett bevis på det var 1977-års MX3-modell som med sina 36 hästkrafter var 6 hästkrafter starkare än närmast konkurrent.

MX3-modellen var känd som ”Black Widow” och byggdes under omständigheter där återhållsam budget gällde. Vid tester i diverse MX-tidningar fick motorn, och dess efterföljande modeller, ofta högsta betyg medan det var lite si och så med chassit och fjädringen. Detta fick bland annat den forne stjärnan Jeff Smith att vägra testköra MX3:an. Jimmy Ellis kallades in, men han menade på att cykeln var rent av dödligt farlig, där av smeknamnet ”Black Widow”. I tidningen Motocross Action skrev en testförare: There is one bike that Satan would choose to ride. It was called the “Black Widow.”

Can-AM-hojen som står på övervåningen I “The Early Years of Motocross” är emellertid ingen ”Black Widow” utan en 250cc från 1975. En serieproducerad maskin som i mångt och mycket är baserad på succénmodellen som trion Jones/Tripes/Ellis körde 1974.

Fotnot: 1987 lades productionen av Can-Am ned.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (5)

11 Anderson

Dom flesta här är inte mx folk utan motionärer och dom Har alltid gnällt på att från kall korv och dåliga banor Nu även artiklarna !

Survivor

Det är för lite tävlingar den här årstiden, då blir MX-folk petiga och griniga :)

Marcus

Kasta sten i glashus - kritisera någon annan för något man själv gör sig skyldig till. Enligt wiktionary. Din inledning med att man inte ska kasta sten i glashus ger i sammanhanget intrycket av att du inte kritiserar "the black widow" på grund av att du själv har tillverkat en motorcykel som ej var felfri. Inget illa menat, bara lite konstruktiv kritik.

Anders Wallsten

Svar till Marcus: Skriver inte att JAG kastar sten i glashus. Dessutom är det är ett uttryck. Kolla in dess betydelse Marcus.

Marcus

Hur ska du kunna kasta sten i glashus när du själv inte tillverkat en motorcykel? Eller har du någon gång i tiden byggt ihop en livsfarlig prototyp? Isåfall är det fritt fram att säga att man kastar bäver i trähus.

Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | MXGP
Reklam | AGM Shop