Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Svenssons reflektioner – Uddevalla GP17

Efter två års uppehåll så var BMK Uddevalla tillbaka som värd för ett VM-arrangemang. Nu är tävlingen avklarad och vi ska nu försöka återspegla vad vi tyckte om helgen i sin helhet.

Vädret: Kunde varit bättre men kunde också blivit betydligt sämre. Vi fick ett gäng med regnskurar men som också blandades med stekande värme. Tror man tog på/av sig jackan säkerligen 30 gånger under dagarna.

Foto: Niklas Svensson

Banan: Inga större nyheter förutom två hopp som drog ner snitthastigheten betydligt. Kanske inte bästa placeringen enligt min åsikt och även vad jag tycktes höra i depån. Efter öltältsplatån har det innan varit fullt ös ner för backen in till vänsterkurvan. Men nu hade man istället placerat en ”puckel” där förarnas fjädring bottnade totalt och bromsa man inte tillräckligt fick man sig ett höjdhopp.

I övrigt är banan okej, kanske något smal på vissa ställen och det blir lite ”följa-john” på en del partier. Skulle kanske vara kul att se en större förändring igen på banan, bara som en förnyelse som är kul både för publiken och förarna.

Foto: Niklas Svensson

Speaker: Denna helg var det Per Busk och Jörgen Huvell som stod för rösterna ut till publiken. Två väldigt begåvade personer som är bra på kommunicera ut. Dom var bra denna helg, men inte så att man var helt lyrisk. Senast var det Niklas Eilegård tillsammans med underbara Herman Hoff. Den duon kunde verkligen få igång publiken.

Det kändes faktiskt lite konstigt att inte få höra Hermans röst denna gång, som man fått göra alla andra år man varit där. Helt klart är du saknad Herman men vi hoppas du har det bra där du är nu.

Men det var något som saknades denna helg. Publiken kom aldrig riktigt igång. Till nästa gång hoppas jag innerligt att vår SM-speaker Freddie Flair får chansen tillsammans med någon bisittare, möjligen Toni Dahl som varit vid Freddies sida ett antal gånger i SM. Freddie har en fantastik känsla för att skapa stämning, när den verkligen behövs.

Foto: Niklas Svensson

Inget ont alls om varken Per Busk eller Jörgen Huvell, det är två jättebra speakrar, men jag tror just i ett sådant arrangemang så behövs det något extra och det tror jag Freddie Flair kan leverera.

Publiken: Som sagt, publiken kom aldrig riktigt igång. Den enda gången jag hann få rysningar och en sån där ”wow”-känsla var när Isak Gifting gick upp i ledningen i andra finalen på söndagen. Då gick publiken igång på fulla växlar. Synd bara att det bara varade i ca 15 sekunder när Isak Gifting gick omkull 500 meter senare.

När det kommer till siffror så har jag fått informationen att det kom drygt 7000 betalande på lördagen och 12.500 på söndagen. Ca 19.500 totalt. Inte dåligt men inte heller bra. Innan tror jag det legat runt 23-25.000 totalt över helgen.

Foto: Niklas Svensson

Vad det beror på kan vara svårt att bedöma. Är det för att det nu ligger efter semestern? Kan det varit för vädret såg ut att bli katastrof? För dyrt? Att banan inte är underhållande?

För ont om svenska förare var det definitivt inte, så det kan man inte klaga på och jag tycker faktiskt överlag att vi kan vara nöjda över de svenska körningarna. Några förare hade man givetvis önskat lite mer utav och vissa gjorde det över förväntan.

Mat & dryck: Berörde inte mig så mycket då man knappt han tänka på mat medan man sprang mellan mediacenter och banan. Men fick motta en hel del kommentarer till mig som ”långa köer”, ”fick vänta en timme för att få mig en kaffe”, ”för få ställen att handla på”. Kanske något för arrangören att ändå tänka på och se över hur man kan göra det bättre.

Foto: Niklas Svensson

Depån: Måste faktiskt säga att dagens VM-depå är verkligen proffsigt. Stora ekipage och enorma tält som är bra uppställt för att publiken ska kunna röra sig runt för att hitta. Oftast placerade märkesvis med Yamahateamen på en rad, Honda på nästa osv..

Campinglivet: Bodde inte själv på plats denna gång. Hotell fick det bli denna gång. Men var och kände på campinglivet under fredagskvällen med besök hos vänner och bekanta. Intrycket då var att det fanns några högljudda fester här och där men att det ändå var under kontroll. Inte allt för mycket stök och bus.

Fick dock på söndagsmorgonen höra att några vandaliserat under lördagsnatten. Någon på familjecampingen hade fått sin glasruta insparkad på sin bil. Men här tycker jag inte BMK Uddevalla ska behöva bära hundhuvudet. Arrangörerna hade många vakter som fanns på plats dygnet runt och som hela tiden vandrade runt.

Svenskmålad husvagn pryde en utav campingplatserna - Foto: Niklas Svensson

Tyvärr finns det bara människor som inte kan hantera sig själva när dom får för extra promille i blodet. Att få det 100 % är helt omöjligt som arrangör. Se bara på omvärlden idag hur den ser ut.

Uppvisningen: Man har varje år nästan blivit brun i byxorna när stridsflygplanet Gripen helt plötsligt bara svischar förbi i full kraft. Tanken var även så denna helg och man var förberedd på att återigen bli skräckslagen en sekund. Man har alltid vetat att den ska komma men när den väl kommer är man aldrig beredd på det.

Tyvärr uteblev det denna gång p.g.a. att piloten bröt ett finger dagen innan. Och sådant har jag givetvis förståelse för, man behöver nog vara 110 % fokuserad och ha alla sina fingrar på sin plats när man styr en sådan kraft. Tråkigt var det dock men inte något att göra åt saken.

Åke Andersson under hyllningstalet om "Carla" - Foto: Niklas Svensson

Vår största: Flyguppvisningen med Gripen blev inställt. Men istället fick vi en otroligt vacker invigning som även blev en minnesstund för vår största genom alla tider – Håkan ”Carla” Carlqvist.

Fördetta VM-speakern Åke Andersson från Nyköping stod för rösten i detta minnestal, inför ett knäpptyst berg fyllt av publik. Har alltid gillat Åkes stämma, han kan verkligen få en att stanna upp för ett ögonblick och verkligen ta in vartenda ord som sägs.

Jag tycker det var otroligt stort att man tog tid till att göra detta. Med på minnesceremonin fast flertalet stora ikoner, både som kört under Carlas tid och som kör idag. Bara för att nämna några som Jacky Martens, Tim Gajser, Joel Smets, Rasmus Jorgensen, Marniq Bervoets, Evgeny Bobryshev med många fler. Talet slutade med en vacker tyst minut.

Hårt i mål mellan Thomas Covington och Jeremy Seewer - Foto: Niklas Svensson

Spänningen: Tycker det var en riktigt bra tävling. Bra med spänning i samtliga klasser. Den bästa rysarna var nog i sista MX2-klassen när Thomas Covington tog in 3-4 sekunder på Jeremy Seewer på sista varvet och slutligen lade in en attack i sista kurvan och vann med 0.055 sekunder.

Snacka om marginalerna på sin sida. Snopet för Seewer som ledde nästa hela heatet och teamchefen Stefan Everts såg lagom glad ut. Dock vann Seewer deltävlingen totalt vilket blev ett plåster på såren.

Kommentarer (13)

pulik

Någon mera som håller med om att filip bengtsson var den föraren som hade mest stöd under helgen? var ett jävla gött ljud på publiken när dom nämde hans namn innan start!

Carl

Riktig skitbana Man vill ju se fart, stopp hopp å smala partier Nä, vilket skit Fyran varvstopp ska de va Tacka vet ja USA

Tomas

Äsch speaker hit o dit o dålig bana, äh vafan kul att åka dit o träffa folk i branschen ????????????

janos som borde va speaker (mitt cv)

ja alltså Niklas Eilegård ska aboslut inte vara speaker, Noll koll på vm förarna, sen hörde man ÄR NI MED NU DÅ KTM LÄKTAREN" KTM LÄKTAREN måste nog ha nämts 5000000 gånger under ett heat och jag överdriver inte det mista. sen kan det ju va bra att ha en speaker som kan göra sig förståd på engelska, sen kan det ju vara ett plus i kanten om man känner till iaf vilka top 15 i varje klass är. en annan fördel kan ju vara även att den/ dom som har vart speaker kollar iaf på några vm deltävlingar under året och är någolunda pålästa... Ja... jag borde bli speaker, vet vad sporten handlar om, håller stenkolll på vm förarna Följer VM / SM Kan bättre engelska än Dom flesta i Sverige

Jens

Ja men 2 vuxna och 2 barn på en allsvensk fotbolls match är inte billigt direkt det heller.

Peter

Är lite väl dyrt att gå på vm. Bara inträde för söndag hade blivit typ 1500:- för 2 vuxna och 2 barn. Sen förstår jag att dom måste ha såna priser för att kunna dra runt ett vm.

Jens

Du kan inte jämföra mot publik från Italien Frankrike Belgen osv, sporten är större där borta, hängivna fans och en enorm bredd på förare som är inom topp tio och på podium , det klart att då blir ju mera hängiva fans. Den angående reklam, ja.. det ska ju betala sig, tror tyvärr inte att det lockar speciellt många, alla vi som är intresserade av motocross håller nog koll på när VM är i Sverige . Tror inte det skulle locka så hemskt mycket mera publik, det måste ju gå plus on man gör en reklam satsning för 10000

Jens

Sen måste bmk bli bättre på reklam! Jag menar dom gör reklam i race osv men det räcker inte! Sen gör dom reklam i radio bohuslän vem lyssnar på det utom någon som jag kanske som bor i närheten av Uddevalla! Satsa mer på reklam i stora tidningar mm Expressen gt göreborgs posten! Och ska dom göra reklam i radio får det vars mix megapol eller nåt som folk lyssnar på. Och satsa ännu mer på att nå ut via sociala medier!

Viktor

Jag tror att priset avskräcker många som inte har jätte intresse för cross. Kände mig även rätt ensam när man försöke heja fram våra svenska förare

Jens

Svenska motocross publiken är sjukt tråkig. Börjar gå hem mitt under sista MXGP heatet! Så har det alltid vart vad jag kan minnas! I Belgien Italien osv så stormar ju publiken prisutdelningen eller dom stannar och ser den iaf oavsett vart förarna på pallen kommer ifrån. Och vad var det med Nationalsången till vinnarna? Hördes ju knappt! Sen var det inget drag när man ropade upp podium förarna! Det ska man höra med inlevelse och nationalsången för vinnaren ska höras!

SvenW

Niklas Eilegård var ganska rörig som speaker. Sa fel flertalet gånger, kunde inte uttala namnen på förarna och glömde micken på osv. osv. Årets speakers var snäppet mer med i matchen iaf.. Men det vore fan om vi inte kunde ha något som kan tala flytande engelska? Det blev sporadiskt några engelska ord men tycker synd om de internationella gästerna! Då var Herman ett bra komplement.

Jonte

Jag personligen föredrog uddevallas gamla design så som den va 2006-2013(?) när den gick åt andra hållet. Den var mycket häftigare på så många sätt. Mer fart, coolare start och överlag mer dynamisk. Den nya är alldelles för ryckig, stoppig och långsam, i allmänt jävligt tråkig. Hade dom struntat i alla satans stopp-hopp så hade den genast blivit mycket bättre.

Numera glad supporter

Tips till arrangören. Det är mycket män i publiken men för att bredda vår sport och locka fler kvinnor behövs fler toaletter. Det är ingen som vill köa bort sin tid. Sen är det trevligare för alla om inte vi män bara skvätter ur oss varsomhelst.

Reklam | KTM
Reklam | MxInAction
Reklam | Forsell Motor
Reklam | IDE Travel AB