Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Östlund dominerade SM-premiären

Jag har tyvärr blivit försenad med rapporteringen från MXSM-premiären från Saxtorp p.g.a. mycket arbete på dagtid och kvällstid på mitt vanliga jobb, men nu börjar vi komma ikapp och nu är det dags för MX2-klassen.

Alvin Östlund - Foto: Niklas Svensson

Som vi redan rapporterat om så var det Isak Gifting som inledde SM-premiären med en seger i årets första final. En debut i MX2-klassen som heter duga minst sagt. Vår VM-förare Alvin Östlund fanns med endast 0.6 sekunder bakom i mål.

Men i söndagens finaler var heaten 10 minuter längre och denna dag fanns det ingen som kunde stoppa vår VM-stjärna Alvin Östlund från att knipa dubbla heatvinster och som därmed vann SM-premiären totalt.

Isak Gifting och Alvin Östlund - Foto: Niklas Svensson

Pontus Jönsson knep samtliga tre MxInAction Holeshot Award men när han låg på en trygg tredjeplats i lördagens första final går han omkull tillsammans med en annan förare och blir liggandes på dennes avgasrör på magen och i all iver att försöka ta sig loss så tar han även med handen på det stekheta avgasröret. Pontus tvingades därefter bryta med svåra smärtor på både mage och hand.

Pontus kom tillbaka till söndagens sista final, knep starten och låg första halva heatet runt en tredje-fjärdeplats innan smärtorna tog över och han föll ner till en 17e plats i mål. Synd för Pontus som verkligen visade bra fart och styrka på sin 250cc tvåtakt.

Pontus Jönsson - Foto: Niklas Svensson

För Alvin Östlund blev det en segermarginal på 40 sekunder i första och runt 25 sekunder i andra. Han visade tydligt vad det innebär att medverka i VM och just varför han hör hemma där. Vilket fart och attack Alvin visade denna dag, det var fullt pådrag från start till mål utan att se sig om bakåt. Att se en förare behärska en sådan typ av sandbana, att bara flyta över stalpen och att använda varenda möjlighet till att använda stalpen som ”hopp” var magiskt att se.

Dubbla andraplatser blev det denna dag för Isak Gifting och även han imponerade stort denna dag. Här har vi en kommande VM-förare om resan fortsätter i denna takt. Han hängde på Alvin hyfsat inledningsvis i båda heaten.

Nick Kouwenberg - Foto: Niklas Svensson

Imponerade gjorde även Hampus Kahrle som via placeringarna fyra-trea-femma tog den sista pallplatsen i SM-premiären, tre poäng före Ken Bengtsson med placeringarna åtta-fyra-trea. Ken Bengtsson hade problem med starterna denna helg och fick slita hårt för att nå fram till dessa placeringar, så det ska bli spännande att se vad Ken kan göra om han får till starterna här framöver i mästerskapet.

Mer beröm vill jag även ge till både Tim Edberg och Rasmus Håkansson som placerade sig som femma respektive sexa totalt i SM-premiären, här har vi två ungdomar till som verkligen är på språng i karriären. Även Viking Lindström som blev nia totalt. Alla dessa tre plus Isak Gifting som gjorde SM-debut i MX2-klassen från att kört i 125cc U17-klassen förra säsongen.

Tim Edberg - Foto: Niklas Svensson

Ska vi titta på några som hade en tyngre SM-premiär så får vi nog börja med vår guldkandidat i SM-tippningen inför säsongen, Nick Kouwenberg. Det ville sig inte riktigt alls i premiären med placeringarna nio-sex-tretton. Här hade vi förväntat oss mycket mer trots dåliga starter.

Varken Danne Karlsson, David Kadestam eller Stefan Olsson fick med sig en enda poäng från premiären. Danne Karlsson fick jag höra hade ryggproblem och för David Kadestam gick två maskiner sönder och inför den tredje finalen fanns det ingen hel cykel att använda och för Stefan Olsson vet jag faktiskt inte riktigt vad som gick fel.

Hampus Kahrle - Foto: Niklas Svensson

Felix Nilsson startade bra i lördagens första final. Låg femma-sexa när en annan förare gick omkull framför och Felix hade ingenstans att ta vägen, slutade sedan 13e i heatet men kom tillbaka bra till andra med en åttondeplats innan oturen var framme igen i sista finalen som slutade med vård av sjukvårdspersonalen.

Sist men inte minst får vi inte heller glömma att nämna Albin Gerhardsson som imponerade med placeringarna sju-nio-sex som ledde till en sjundeplats totalt i SM-premiären.

Alvin Östlund - Foto: Niklas Svensson

Inför kommande deltävlingen i Vissefjärda om en vecka så leder Alvin Östlund totalt före Isak Gifting och Hampus Kahrle. Men eftersom vi vet att Alvin inte kommer medverka i kommande tävling och osäkert om det blir något mer besök under säsongen så öppnar detta givetvis upp mästerskapet ordentligt.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (0)

Inga kommentarer, än.

Reklam | Forsell Motor
Reklam | MXGP
Reklam | AGM Shop
Reklam | KTM