Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Östlund avslutade topp 10

Det var inte direkt någon solskens historia när den sista deltävlingen för säsongen skulle avgöras i Frankrike denna helg. Den annars så fina jordbanan förvandlades till en mer enduroliknande bana.

Foto: Yamaha Racing

För Sveriges del avslutade Alvin Östlund med en tiondeplats totalt i deltävlingen. I första heatet låg han inledningsvis på en sjätteplats men gick omkull och var nere runt 13-14e. Men Alvin kom tillbaka och avancerade till en niondeplats i mål.

Alvin fanns även med inom topp 10 i andra finalen men likt de flesta där ute var det hela tiden talan om överlevnad och de flesta var nog omkull minst en eller två gånger. Det blev tillslut en 13e plats i mål och i mästerskapet blev det en 14e plats med hela 242 VM-poäng inkörda.

En äldre bild från Rysslands GP på Alvin Östlund, med typ samma förhållanden som idag - Foto: Yamaha Racing

Jämfört med förra året blev det 20 VM-poäng mer denna säsong. Dock var det en deltävling mer denna säsong men man ska även komma ihåg att Alvin missade minst fyra deltävlingar denna säsong p.g.a. skador. Så ska man jämföra säsongerna så anser jag att denna trots allt var bättre och Alvin har visat att han hela tiden gör små framsteg.

Om man bara tittar på lördagens tidskval, som var under bättre förhållanden innan regnet kom, så hade vi Alvin på en 15e plats. Men det var endast 2.6 sekunder upp till Brian Bogers som var snabbast och prick en sekund långsammare än VM-ledaren Pauls Jonass.

Foto: Yamaha Racing

Så ska man sammanfatta 2017-års säsong för Alvins del så måste jag trots att han kanske haft sina motgångar denna säsong och även varit i en svacka i mitten, tagit ett kliv framåt denna säsong och närmat sig toppen ännu mer.

Det jag lagt märke till denna säsong som varit till Alvins nackdel är just inledningen av heatet. Där tappar han alldeles för mycket även om han på slutet tar igen det något. Alvin har många gånger varit ut inom topp 10 men oftast varit utanför efter första varvet. Så är det något han bör tuffa till sig på så är det just de två första varven som är de absolut viktigaste varven för att ha en stor fördel resten av heaten.

Tittar vi till vår andra fabriksförare Anton Gole, så avslutade han starkt med tolv nya VM-poäng denna helg via en 12e plats i första och en 18e plats i andra heatet. Totalt blev det en 22a plats i mästerskapet med 99 VM-poäng inkörda.

Foto: TM Racing

Man glömmer snabbt bort att detta var Goles första VM-säsong. Visst har han rutin från EM-säsongerna men VM är alltid VM. Överlag tycker jag Gole ska vara väldigt nöjd med sin säsong även om man kanske hade förväntat sig lite till på slutet med en fabrikshoj mellan sina ben.

Men jag håller tummarna för att Anton får chansen till en full VM-satsning även till 2018 och vi ska inom en snar framtid få tid till att göra två djupodlade intervjuer med våra två VM-förare som denna säsong visat de blågula färgerna världen över.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (3)

Göran

Självklart hylla Gole , mycket bra kört! Men jag ser inte han över Alvin på resultaten?

Danne

Va banan riktigt dålig i första heatet eftersom man kan bli 9 och bli varvad 2 gånger av ledaren?. Han har kört bra iår men faktiskt trodde jag lite mer om honom i år än förra året. Han har ett bra team och allt. Men bara komma tillbaka nästa år Go Alvin!. Gole vill kag mer lyfta av hatten för. För han har kommit igång bra. Ska vli roligt att se vad han kan göra nästa år. Grymt jobbat Anton!

Fredrik

Jag tycker tyvärr inte att det blivit några framsteg i år för Alvin. Det är hans andra år i mx2 & jag hade hoppats på stadiga topp 10 placeringar. Han har för dåligt tempo tyvärr. Jag hoppas att han får till det bättre nästa år.

Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP
Reklam | Forsell Motor