Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Ska man satsa så ska man – Team Sweden

I helgen fick vi ta del av den 69e upplagan av Motocross of Nations, hos de regerande mästarna Frankrike inför en enorm hemmapublik uppemot 80.000 åskådare på anläggningen i Ernée.

Panoramabild från söndagen innan start i första finalen - Foto: Niklas Svensson

Under gårdagen skrev jag ut en siffra runt 40-50.000 åskådare men jag fick läsa på andra utländska nyhetssidor att publiksiffran kunde ha nått nästan uppemot 80.000 åskådare. Sen kan givetvis Youthstream själva vilja vrida upp siffran så att det ska se bra ut men jag skulle faktiskt inte bli förvånad denna gång om det faktiskt var så många.

Men i denna artikeln tänkte jag sammanfatta lite om helgen för Team Sweden, som slutade på en 13e plats i årets Lag-VM där målet var satt på topp 10 – Vilket vi hade i behåll med bara några varv kvar att köra.

Team Swedens lag foto uppställt framför teamtältet med förarnas mekaniker och förbundets Jonte Engdahl och Jonas Wing på knä - Foto: Caroline Joelsson - MxCarro.se

Jag vill börja med att lyfta på hatten för insatserna som förarna Filip Bengtsson, Alvin Östlund och Jesper Jönsson gjorde denna helg. Jag tycker dom gjorde exakt det dom kunde och tyvärr blir det ibland stolpe ut.

Filip Bengtsson gjorde nog sitt livs bästa VM-heat i den första finalen där han rundade startkurvan strax utanför topp 20, men avancerade relativt snabbt upp till en 11e plats där han sedan låg och fightades hela heatet med Jeremy Seewer från Schweiz.

Alvin Östlund och Jesper Jönsson snackar med glatt humör mellan finalerna - Foto: Caroline Joelsson - MxCarro.se

I sista finalen klipper Filip starten för andra gången denna helg och leder första halva varvet innan Ben Townley och Romain Febvre kunde passera innan passeringen av första varvet. Andra varvet tappade Filip dock kanske lite väl mycket ner till en 13e plats med några misstag som kostade honom fart.

Men sedan kom Filip in i ett bra tempo och höll sig på en fin 15e plats med bra tryck av Dennis Ullrich från Tyskland bakom sig varv efter varv innan Filip med bara några varv kvar att köra går omkull ner till en 27e plats i mål.

Calle Aspegren klängandes på staketet för att bevaka hur Svenskarna körde - Foto: Caroline Joelsson - MxCarro.se

Man kan alltid säga om. Sverige hade möjligen slutat på en 9-10e plats om placeringen på en 15e hade hållit hela vägen in i mål men nu gjorde vi inte det, men det får vi aldrig veta. Men jag tycker det var en kämpainsats av hela svenska laget som hette duga.

Både Jesper Jönsson och Alvin Östlund gjorde sin debut i Lag-VM sammanhang och givetvis är det alltid en tuff uppgift, tempot är något helt annat i jämförelse med både EM och SM på hemmaplan.

Jesper Jönsson och Alvin Östlund följde varandra åt i den andra finalen - Foto: Niklas Svensson

Båda två fick kämpa med dåliga startpositioner men jag måste säga att jag faktiskt gillade vad jag såg av dom båda hela helgen, dom krigade till sitt yttersta och vek sig inte en tum. Sen hade Jesper oturen att vurpa två gånger det första varvet i sista finalen och tåget går fortare iväg än SJs X2000 i ett sådant startfält.

Men jag kände att Sverige hade en bra lagkeramik och att hela den svenska stabben på plats gjorde sitt yttersta för att nå våra mål. Calle Aspegren och Jonas Wing sprang hela helgen runt om banan och kollade hur Svenskarna körde och rapporterade vidare in till Jonte Engdahl i bandepån, för att ge svenskarna de bästa tipsen på tavlan varje gång dom passerade och med råd mellan finalerna.

Jonte Engdahl fick rapporter från Calle och Jonas in till bandepån, tillsammans på bild med Topp och Talangs Marie Landh som var med på plats som massör - Foto: Niklas Svensson

Team Sweden hade till helgen hyrt in ett Holländskt Team som stod på plats med stort tält och såg till så att hela det svenska teamet fick i sig mat och dryck. Det var snyggt och prydligt uppställt i Sveriges team och jag tycker att det är exakt så det ska vara.

Syns man inte finns man inte, ska man satsa så ska man satsa hela vägen ut, vilket jag vill ge en eloge till förbundet som verkligen gjorde det och på så sätt lyfte fram hela det svenska laget med många besökare på plats som kom förbi för att få autografer av förarna med mer.

Jesper Jönsson - Foto: Niklas Svensson

Sen räckte det inte hela vägen denna gång till vårat mål, men jag har en bra känsla i kroppen som säger att vi snart når den. För jag känner att Sverige är på väg, vi närmar oss mer och mer för varje år som går och nu är det bara att bygga vidare till nästa säsong.

Jag vill avsluta med att tacka hela det svenska laget och hela teamet med Jonte Engdahl i spetsen för en fantastisk helg i Ernée, nu blickar vi framåt mot nya mål med Coupe de L’Avenir i Belgien till helgen och sedan med Lag-EM i Italienska Arco helgen efter.

Filip Bengtsson och Jonas Wing innan start i första finalen - Foto: Niklas Svensson

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (3)

Gåsa pågen

Tycker du han ser sur ut??? Då ska du se när han är riktigt förbannad.

Emil

Bra kämpat av alla tre förare ännu en gång, visar att dom sista åren har dom valt helt rätt förare som inte ger sig i första taget !! Men varför måste Jonte Engdahl se så jävla sur å bitter ut hela tiden, var de därför han inte fick med någon av hans egna förare i laget i år vilket han försökte med in i de sista!!

Tomas

Vad kommer Sverige att ställa upp med för lag i coupe de l'avenir och lag EM?

Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | MXGP
Reklam | AGM Shop