Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Åsikter får vi alla ha

I måndags släppte Svemo tillsammans med förbundskaptenen Jonte Engdahl den trio förare som ska representera Team Sweden 2017, när Lag-VM i engelska Matterley Basin ska avgöras sista helgen i september.

Det är som vanligt inte en lätt uppgift att ta ut ett lag. Speciellt inte nu när vi ändå har många duktiga svenskar som vuxit sig starka och snabba de senaste åren. Tittar vi ett gäng år tillbaka så var det kanske något lättare. Men jag tycker nog det är ett svårare val nu när vi har minst en handfull förare som skulle kunna göra stordåd ifrån sig.

Filip Bengtsson i ledningen i Kegums 2014 - Foto: Niklas Svensson

Vad tycker då jag om uttagningen. Tycker jag att rätt beslut togs. Här under kommer jag att skriva mina egna åsikter, åsikter som ingen annan har rätt att tycka rätt eller fel om. Alla har vi rätt att tycka.

Såg bara när vi delade nyheten på våra sociala medier hur en av MX-sektionens personer blev väldigt illa berörd av en kille som hade en åsikt och tyckte att han ska kontakta honom privat istället om han hade något att säga.

Åsikter får vi alla ha, utan att man ska behöva försvara sig eller behöva ta bort en kommentar. Tycker det är riktigt låg nivå när en av våra valda i MX-sektionen ska gå på en enskild person via sociala medier, när det enda han gjorde var att uttrycka sin åsikt.

Så länge en åsikt inte är ett personligt påhopp så anser jag att man får skriva och tycka vad man vill utan att behöva bli kallad diverse saker eller behöva vara tvungen att förklara sig. Men nog om det, här under får ni läsa vad jag tycker om uttagningen och hur jag resonerar.

Fredrik Norén

– Helt rätt val. En del kanske inte tycker att Norén är en given kandidat, men det är han i mina ögon. Lag-VM i Kegums var magiskt. Norén placerade sig som femma i söndagens andra final, halv sekund före Eli Tomac. Andra heatet blev en 17e plats efter något strul, minns inte riktigt vad som hände men tror mig det var en vurpa.

Fredrik Norén - Foto: MxCarro

Förra året i Italien blev det en 11e plats i första finalen och en 20e plats i andra. En mer än okej insats i mitt tycke. Norén har det som krävs, han har farten och han har styrkan. Kan även smälla till med bra starter. Till helgen får vi även se hur han står sig mot MXGP-förarna när han ska köra deltävlingen i Jacksonville.

Alvin Östlund

– Även här tycker jag att det är solklart. Alvin må vara i en svacka just nu och underpresterade senast i Uddevalla på hemmaplan. Det går inte att sticka under stolen med. Men alla har vi våra svackor någon gång i karriären och jag tror en förare som Alvin kan få det att vända på en femöring. Alvin ligger på en 16e plats i MX2-VM och har inkasserat 189 poäng hittills. Han är vår främsta MX2-förare som vi har just nu och för mig är det ett solklart val ändå om han inte presterat på topp i det senaste.

Jag fanns även på plats i Matterley Basin 2015, när Alvin körde MX2-EM där. En åttondeplats i första heatet och tvingades bryta det andra p.g.a. en krasch. Men jag vill minnas att han körde otroligt bra denna helg på den banan.

Alvin Östlund - Foto: MxCarro

Filip Bengtsson

Hade det varit för två år sedan hade jag utan tvekan sagt ett stort JA. Jag har varit väldigt tveksam till Filip denna säsong men det har nog den enkla anledningen till att man inte sätt honom köra med egna ögon och att det varit svårt att jämföra de tävlingar han kört hur snabb han egentligen är.

Men givetvis är han en stark kandidat och jag tror trots allt att detta kommer bli kanonbra. Han har definitivt farten, sen är det frågan om orken, men han hyser ingen respekt för förarna runt omkring sig utan tar mer än gärna plats, vilket är en stark fördel i dessa sammanhang. Jag vill mer än gärna återuppleva minnena från Kegums och Ernee. Där knep han starterna och fick oss alla att skrika högt och länge.

Filip Bengtsson 2014 - Foto: Niklas Svensson

Dock hade jag själv satt Anton Gole på den sista platsen. Inte för att jag inte tror på Filip, det gör jag mycket väl. Men mer för att Goles utveckling har gått spikrakt uppåt de senaste säsongerna och att han visat prov på att han har i VM att göra. Jag känner att Gole hade behövt denna chans, nu när han är mitt i hetluften och behöver visa sig bland världseliten för att ligga bra till inför kommande säsong.

Men nu blev det maskinvalet som det hängde på. Anton ville köra sin TM 250 som han trivs väldigt bra på nu. Jag pratade med Goles pappa Niclas senast nu i söndags, efter att dom fått beskedet att Anton inte var uttagen. Har även varit i kontakt med personer som hjälper Gole väldigt nära och det fanns chans att få en TM 450 till Lag-VM.

Man hade även testat och jämfört TM250 gentemot den cykeln Gole körde på förra året, Husqvarna 350. Där hade Gole kört snabbare på 250n och kände sig mer bekväm med den. Sen tycker jag att Gole gjorde en väldigt bra insats i Lag-VM förra året och har nu ett år senare blivit ännu starkare och snabbare. Men samtidigt är han fortfarande väldigt ung och många fler chanser kommer, så i slutändan anser jag nog trots allt att Filip Bengtsson var ett bra val, ändå om jag tror att det inte skiljer allt för mycket fartmässigt.

Slutsats

Vi har senaste säsongerna satt topp 10 som mål. 2014 blev vi 11a och dom två senaste gångerna har vi slutat på en 13e plats.

Anton Gole förra året i Italien - Foto: Niklas Svensson

Skulle alla prestera som vi vet att dom kan, med bra starter och hårt kämpande hela vägen in i mål samt med lite tur så tror jag vi kan nå en topp 10 placering denna säsong. Vi har ett otroligt bra lag. Fredrik, Alvin och Filip är tre individer som man kan räkna med när det hettar till, när det krävs att man gör det där lilla extra.

Så min slutsats blir givetvis att Jonte har valt ut det lag som är bäst i dagsläget, även om jag personligen hade sätt Gole med så tycker jag Filip Bengtsson är ett väldigt bra val. Nu gäller det att både Norén och Bengtsson tränar starter på gallergrindar, för jag vill mer än gärna uppleva det som vi fått göra innan, med svenskar uppe i ledningen och drar.

Vi på MxInAction kommer givetvis att finnas på plats denna helg. Från torsdag vid lunch hela vägen tills målflaggan faller på söndagen. Och ni kan räkna med massor av rapportering direkt från plats. Men jag ser hellre att ni alla som läser detta själva tar er dit på plats. Det är en mäktig bana vi ska till. Matterley Basin är utan tvekan den bästa banan jag varit på, både som publik och fotograf. Men framförallt, våra svenska förare behöver vårt stöd!

Kommentarer (3)

Mats E

Säkerligen det bästa vi har i år. Känns att vi måste rycka upp oss i större kubiken. Finns fler som knackar på i lilla klassen.

Viktor

Tror detta kommer gå skit bra, tror det hade gått bra även fall Gole eller Ken B hade kört.

Danne

Ett mycket bra val av lag!. Alla tre vet hur det funkar sen tidigare. Tror dom kommer sätta sverige på kartan även i Lag vm. Alla verkar taggade på sin uppgift. Och vi vet att dom kan prestera rikitgt bra på mxon när allt stämmer. Bara dom slipper allt strul med hojar och sånt. Go Sweden vi ska heja fram er grabbar!!.

Reklam | MxInAction
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor
Reklam | IDE Travel AB