Reklam | Duells AB
Reklam | MXGP
Reklam | FoxHead Europe

Sammanfattnings från Junior-SM premiären

Svenska säsongen tog äntligen fart i helgen och det med första deltävlingen i Junior SM nere i Landskrona på den tunga Saxtorpsbanan

Äntligen fick man komma ut på svenska banorna igen och ta del av tävlingar och träffa allt folk, inte en sekund för tidigt! Alltid kul att se förarna igen på första tävlingarna och se lite hur dom ligger till med allt.

Landskronas anläggning går inte att klaga på, underhållande bana, bra publikplatser och stor depå! Vädret var även med oss under nästan hela helgen förutom lite regn på lördagsnatten.

Lördagen är ju som på dom flesta svenska tävlingar en kvaldag och det var även det upplägget denna helg. MX2 klassen som var många anmälda, nästan 80 stycken, var uppdelade i två stycken grupper. Dom har en fri träning på morgonen i 20 minuter, efter detta slår det om till tidsträning och då gäller det att få till ett snabbt varv för att få så bra plats på grinden som körs senare på dagen.

Ken Bengtson och Felix Nilsson var snabbast i sina grupper och fick då välja startposition först av alla i sina kvalheat.

Ken Bengtsson - Foto: Sofie Blom

I det första kvalet var det Anton Gole som på sin nya Honda 250 maskin som var snabbast av grinden men verkade dock ha strul i första kurvan och var omkull tyvärr. Då tog istället Ken Bengtson över och seglade sedan iväg mot en enkel seger i första kvalheatet.

Andraplatsen tog Hampus Kahrle hem efter imponerande körning. Alvin Östlund var trea före Anton Gole som gjorde en grym uppkörning. Femma var Joachim Clemin.

Felix Nilsson som var snabbast på morgonens tidsträning var även snabbast ut från grinden och efter det kunde han sätta upp ett högre tempo än dom andra och vann det andra kvalheatet. Norrmännen Henrik Wahl körde bra och slutade tvåa före Simon Bengtsson och Casper Lindholm. Niclas Tyrberg kammade hem femteplatsen.

I MX1 klassen var det dock mycket mindre förare till start och då kördes det istället en fri träning och sedan ett tidskval.

Oskar Olsson var denna dag i en klass för sig och slog till med en tid som var 3.7 sekunder snabbare än Anton Wallsten på andra platsen. Linus Astander imponerade med tredje tid och Niklas Petterson var fjärdeman. Femteplatsen var Jonas Björklund på sin 250 2-taktare.

Under söndags morgonen regnade det på lite och vädret var inte lika övertygande som dagen innan. Banan hade dom inte gjort mycket på men dragit till hoppen lite och vissa sektioner, annars var det mesta uppkört från dagen innan och banan blev under dagen mycket tuff.

På morgonen kördes dom fria träningarna för klasserna men även tidskvalet för den inbjudna klassen MX Open, för förare som inte längre är juniorer och även för dom som inte lyckades kvala in dagen innan i MX2 klassen.

Tom Johnsson som är en av toppförarna i MX1 klassen i Sverige ställde upp och likaså Jesper Jönsson på sin nya Husqvarna 350. Dom här två skulle under dagen vara ganska överlägsna fartmässigt. Johnsson slog till med snabbaste tiden i tidskvalet strax före Jesper och Fredrik Holmqvist på tredjeplatsen.

Jesper slog sedan till med en dubbelseger i båda heaten och visade att han trivs mycket bra på sin nya maskin. Tom Johnsson vart tvåa i det första heatet före Fredrik Holmqvist. Andra heatet vart lite annorlunda då Tom inledde som tvåa men sedan fick bryta och då tog istället Fredrik Holmqvist hem andraplatsen före Andreas Övgård.

Innan start i MX2-klassen - Foto: Sofie Blom

MX2 klassen som enligt mig var den mest intressanta klassen för dagen på grund av många startande och duktiga förare som bjöd på underhållning.

I det första finalheatet hade Felix Nilsson bra utsläpp och var först iväg och ledde faktiskt loppet länge innan Ken Bengtson hade jobbat sig upp och kunde passera, sedan ledde Ken loppet ut men dock med ett jagande fält bakom.

Framförallt Alvin Östlund som var hungrig på mer en andraplacering, Anton Gole gjorde också ett mycket bra race och slutade trea efter en omkörning på Felix Nilsson på dom absolut sista varven. Ställningen in i mål vart Bengtsson, Östlund, Gole, Nilsson och Henrik Wahl.

I det andra heatet var det Anton Gole som gjorde en kanonstart och var en bra bit före dom andra i första böj. Gole körde riktigt snabbt och höll fältet bakom sig med en liten lucka många varv, efter ett tag verkade dock Ken Bengtson och Alvin Östlund vilja höja tempot och båda två smet förbi Gole.

Östlund gick sedan förbi Bengtson och fick en liten lucka men Bengtson lyckades att täppa den i slutet av heatet och vann även det andra heatet före Östlund. Gole som låg trea gick tyvärr omkull och tappade Felix Nilsson och blev även bestulen på tredjeplatsen totalt. Femteplatsen gick till Henrik Wahl igen som körde riktigt bra under hela helgen!

Totalt för dagen: Ken Bengtson, Alvin Östlund och Felix Nilsson.

MX1 klassen var på tur och Robin Sundell verkar ha övat starter i vinter och drog till med en holeshot i första heatet, dock efter bara ett par kurvor var Oskar Olsson förbi och öppnade en lucka omgående ner till resten av fältet.

Efter detta var Olsson helt ohotade loppet ut och vann med en marginal på nästan 40 sekunder ner till andraplatsen som det däremot fightades hårdare om! Niklas Petterson gick vinnande ur den striden med 1 sekund ner till Anton Wallsten.

Jonas Björklund fick med sig en fjärdeplats i det första heatet och Jesper Höglund vart femma efter fighter med Robin Sundell i stora delar av heatet.

Robin Sundell upprepade sin start från första heatet och var även denna gång först in i startböjen. Och Oskar Olsson var förbi relativt snabbt denna gång med och hade precis börjat dra ifrån lite när han gör en miss och går i backen.

Då vart det istället Anton Wallsten som tog över första placeringen och hade en stor lucka ner till Olsson som förstod ganska snabbt att han inte kommer hinna täppa igen den utan istället bevakade sin placering då han ändå skulle få stå överst på pallen totalt.

Martin Käller gjorde ett bra heat och vart trea före Niklas Petterson och Mathias Carlsson. Robin Sundell som inledde starkt var tyvärr med om två marksyningar och slutade sjuttonde.

Totalt för dagen: Oskar Olsson, Anton Wallsten och Niklas Petterson.

Nu ser vi fram emot SM premiären på Tibro som närmar sig med stormsteg!

Reklam | MXSM

Kommentarer (0)

Inga kommentarer, än.

Reklam | KTM
Reklam | MXGP
Reklam | Forsell Motor
Reklam | AGM Shop