Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Reflektioner från VM i Italien

Helgens VM-finaler i Italienska Arco de Trentino bjöd på allt vad man kunde önska, i såväl den lilla och den stora klassen. Men det sista MXGP-heatet var helt klart något utöver det vanliga.

Antonio Cairoli - Foto: KTM Racing - Ray Archer

Första GP-segern

Red Bull KTM fortsätter att föda upp nya stjärnor och i helgen var det dags för en ny förare att vinna sin livs första VM-deltävling. Spanjoren Jorge Prado fick i första heatet se sig slagen av sin teamkamrat Pauls Jonass med dryga sekunden men i andra heatet fick han sin revansch.

Prado knep starten och skapade snabbt en lucka bak till Jonass, men när klockan började rinna ut så började Jonass känna smaken av Prado i ledningen och bjöd upp till fight de sista två varven. Men med ett halvt varv kvar att köra kom misstaget från Jonass vilket fick Prado andrum de sista kurvorna mot mål, mot sin livs första heat seger och sin livs första GP-seger.

Jorge Prado - Foto: KTM Racing - Ray Archer

Thomas upp som fyra totalt

Den danske dynamiten Thomas Kjer Olsen knep sin livs första seger i lördagens kvalheat och hade även något stort på gång under söndagens finaler. Men två små misstag gjorde att de allra finaste topp placeringarna uteblev med trots det klättrade Thomas upp till en fjärdeplats totalt i mästerskapet efter en femte respektive sjätteplats i finalerna.

Jag är mäktigt imponerad över Thomas framfart i MX2-klassen och med vilket teknik som han besitter. Står upp mycket på fotpinnarna och bara balanserar sig fram. Här tror jag vi har en given guldkandidat till nästa år. En seger ligger inte långt borta.

Thomas Kjer Olsen bakom sin teamkamrat Conrad Mewse - Foto: Husqvarna Racing - Ray Archer

Cairoli har siktet inställt på guld

WOW!!! – Så stort gapade min mun efter att sista MXGP-finalen hade korsat målsnöret. Men innan vi tar oss i tu med det så säkrade hemmahoppet Antonio Cairoli segern i första finalen före Arnaud Tonus och Tim Gajser.

I andra heatet var Gajser och Cairoli sida vid sida in till första startkurvan men Gajser tryckte ut Cairoli långt ut mot höger och stängde dörren totalt. Kurvan senare går Cairoli omkull på eget bevåg och passerade varvräkningen som 22apå det första varvet. I denna stund hade man aldrig tänkt tanken att Cairoli kunde vinna denna deltävling totalt. Med Gajser i ledning före sin teamkollega Evgeny Bobryshev och med Jeffrey Herlings som trea.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

Men i mitten av heatet hade Cairoli letat sig upp inom topp 10 och en kamp mot klockan startades. Banan är känd för att vara svår att köra om på men Cairoli hittade ett ställe där han lyckades, hela fem gånger på exakt samma ställe. Vilket tog honom hela vägen från 22a till tvåa i mål, med en passering upp till andraplats med bara halvvarvet kvar att köra.

Den platsen gav Cairoli GP-segern totalt och jublet visste inga gränser runt om anläggningen. Det var nog en av de mäktigaste uppkörningarna jag skådat på väldigt länge och det var nästan läskigt snabbt Cairoli flög fram på banan.

Tim Gajser - Foto: Honda Racing - Shot by Bavo

Det är en 79e GP-segern totalt för Cairoli och han knappade nu in två poäng på VM-ledaren Tim Gajser, som fortsatt leder med 18 poäng inför nästa helg i Valkenswaard. Men med dagens insats av Cairoli så syns det att han helt klart har siktet inställt på guld.

Tuff premiär för Bengtsson

Jonathan Bengtsson kämpade på väl i söndagens finaler och rullade med som 28e respektive 31a. Varvtiderna var dock inte alls dåliga utan det var bara väldigt tight på banan denna dag och starterna otroligt viktiga. Nästa helg är det dags för sand och det är ett underlag som Bengtsson trivs väldigt bra på. Hoppas även att vår andra sandräv, Filip Bengtsson, kommer till start och det ska jag ta reda på i veckan om så är fallet.

Kommentarer (3)

Everts

Man spelar inte bandy i Qatar, Thailand, Indonesien och sydamerika. Nu fick vi se motocross där den hör hemma och då blir det på riktigt.

Jens

Och folk gnäller på dåligt antal startande snälla hitta nåt nytt att klaga på nu racingen är ju helt grym!

FL

Andra mxgp heatet kan vara ett av dom bästa vm heat jag har sett!! Satan vilket tempo cairoli drog upp.

Reklam | Forsell Motor
Reklam | IDE Travel AB
Reklam | KTM
Reklam | MxInAction