Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Reflektioner från San Diego – Del 1

Nu rullar tiden sakta men säkert iväg med en ruskig fart, Supercrosspremiären avklarades för en vecka sedan i Anaheim och nu har vi även hunnit med ännu en deltävling, i San Diego.

Måndag morgon slår till och det första man tänker på, kan det bara bli lördag igen. Jag må vara uppvuxen med den hederliga grenen Motocross, men jag måste säga att Supercrossen är något man aldrig kan sluta att älska, det innehåller verkligen allt man kan önska.

San Diego var inget undantag. Jag tyckte premiären i Anaheim var något lam och inte så händelserik, men i lördags kom det äntligen igång på riktigt.

Fighten I:

Som det ser ut just nu är det två förare det kommer att handla om i årets 450-klass, jag trodde faktiskt några förare som Eli Tomac, Jason Andersson och Cooper Webb skulle ha lite mer att säga till om.

Ken Roczen - Foto: Honda Racing

Men duon Ken Roczen och Ryan Dungey bevisade i helgen vilka två som är i huvudrollen för denna säsong. Vilken nagelbitare till final. Dungey knep starten följd av teamkompisen Marvin Musquin, som kurvan efter höll på att avsluta sin säsong tidigt med ett riktigt paradnummer.

I åtta minuter höll Dungey täten innan premiärvinnare Roczen slog till med en attack och tog över taktpinnen i ledningen. Sedan låg dessa två med 1 sekunds mellanrum hela vägen till mål. Dungey var något snabbare på vissa partier och hade ett slagläge med ett halvvarv kvar, men får lite dåligt grepp på bakhjulet och missar en rytmsektion och andra raka segern för Roczen var ett faktum.

Fighten II

250 klassens final kan vara ett av de bästa heaten jag sätt på väldigt länge. Den innehöll allt. Jimmy Decotis knep starten och for iväg, ledde tills det var fem minuter kvar. Martin Davalos övertog ledningen och ledde tills det var 1 ½ varv kvar innan precis allt raserade.

Premiärvinnaren Shane McElrath gjorde en elegant omkörning och fick Davalos ur spel i en rytmsektion, bakom fanns både Justin Hill och Aaron Plessinger som efter dåliga starter jobbat sig starkt uppåt.

Davalos gick från ledning ner till en fjärdeplats på ett halvt varv medan McElrath kunde knipa sin andra raka seger med sekunden tillgodo till Hill och Plessinger. Det är exakt sådan racing som man önskar man ska få se varje helg. Underhållning när den är som bäst.

Shane McElrath - Foto: KTM Racing - Simon Cudby

Revanschen

Förra helgen uteblev privatföraren Josh Hansen från final efter några kostsamma misstag i både kval och sista chansen. Men denna kväll fick han sin revansch. Tog sig enkelt vidare till final genom en fjärdeplats i kvalet.

Var dock något het på gröten till finalen och släppte kopplingen innan grinden hade fallit vilket resulterade med en bomkörning. Så från sista plats kunde Josh Hansen avancera sig upp till en slutlig 10e plats i mål.

Inte denna gång heller

Som vi precis nämnde här ovanför så var Josh Hansen lite för het i startögonblicket och drog framhjulet in i startgrinden, bredvid sig hade han även Honda föraren Jeremy Martin som olyckligt föll för Hansens reaktion och bommade själv in i grinden.

Det blev en sjundeplats denna gång och det ville sig inte riktigt denna gång heller. Martin bör med sin kaliber vara med i toppen och fightas. Dock får han nog trots det vara glad över att komma helskinnad från Petco Park. Under tidsträningen gjorde Martin en frivolt x2 varv framlänges efter att kommit kort i ett hopp in i en kurva, där han hade ren tur att han landade på en höbal.

Josh Hansen - Foto: Chris Ganz/BrownDogWilson

Vad händer?

Förra helgen var han med i kampen om segern men det slutade med armpump och en femteplats. Denna gång räckte det inte mer till en sjätteplats, 43 sekunder bakom vinnaren Ken Roczen. Den jag pratar om är Kawasaki föraren Eli Tomac. En stor besvikelse så här långt så därav min rubrik.

Flax för mig

Förra veckans tippning för mig gick åt skogen, det höll det på att göra även denna gång. I 450-klassen hade jag förarna Alex Ray, Fredrik Norén och Tommy Hahn. Alla hamnade i sista chansen och låg utanför avancemang. Men vips sa det så var dom etta, tvåa och trea i mål och vidare till final. Det räddade min kväll, så lite flax bör väl även jag få ha.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (5)

simon

Så rolingt att noren tog sej te final han är bara kung som svensk! !:)

JW

Robin varför? han var ju 2:a när han hoppade av banan och 3:a när han åkte på den... alltså tjänade ingen tid eller placering på det, helt rätt enligt reglerna :)

TMK

Tycker det var lite märkligt att kommentatorerna nämnde i sistachansen att Noren styrde en 250 i ett 450 heat. Det kan väl inte vara supervanligt att 250 åkare kvalar in i main ?

Robin

Jason har ju farten men inte starten.. tror han kommer röra om lite.. Förväntar mig mer dock av seely. Marvin borde flyttas ner några placeringar efter sitt hopp, tycker inte det är ok att åka rakt in på 3 platsen igen när man har vart utanför banan

CRF

Tack för en bra sida! Kan inte annat än hålla med, 250 finalen var riktigt spännande, vilken racing. Superkul också att se Noren ta sig till final.

Reklam | MXGP
Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop