Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Reflektioner från Oakland

Vi kan nu runda av de första fem deltävlingarna i 2017-års AMA Supercross och i lördags var det Oakland som stod på tur för att genomföra en mäktig deltävling.

Och jag tror många kan hålla med mig om att det var en mäktig sådan, som avslutades som allra bäst med 450-finalen där en förare bjöd på något som man bara kunnat drömma om.

Dungeys största rival?

Efter de tre första deltävlingarna var våra ord inte så väldigt fina mot Monster Energy Kawasaki föraren Eli Tomac, som uteblev helt från att glänsa framme i toppen tillsammans med Ryan Dungey och Ken Roczen.

Men sedan försvann Roczen och det var som om en spärr lossnade från Tomac. Vann förra helgen överlägset i Phoenix men efter starten i helgens 450-final trodde jag att han återigen skulle fastna längre ner efter en sämre inledning runt 6-7.

Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

I toppen fanns Ryan Dungey som skapade sig en ca 8-9 sekunders ledning ner till Tomac, som sakta men säkert startade att avancera upp genom fältet. Och tack vare Cooper Webb, som i fighten tillsammans med Tomac chansade med att hoppa trippel-quad i sektionen efter startrakan.

Där fann Tomac sin stora chans och varvet efter startade Tomac göra detsamma och vips, så var han i ryggen på Dungey och kunde enkelt passera med fyra varv kvar och vinna sin andra raka deltävling.

Så på två deltävlingar har nu Tomac tagit in åtta poäng på Dungey som leder mästerskapet, med 17 poängs försprång ner till Tomac som nu ser ut att hittat tillbaka till där han ska vara. Helt plötsligt blev det här en öppen historia igen, i alla fall för ett tag.

Vad händer?

Ryan Dungeys teamkollega Marvin Musquin inledde säsongen på bästa sätt med två vara tredjeplatser och en andraplats. Men i de senaste två har det blivit dubbla niondeplatser vilket har resulterat i att chansen om mästerskapet börja glida ur händerna på honom.

Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Mästaren

Tvåfaldige 250 mästaren Cooper Webb har också varit en kandidat som vi inledningsvis undrat över hur han skulle utveckla sig, inledningsvis såg det inte bra ut under de första deltävlingarna. Men nu har det verkligen börjat hända saker och första besöket upp på pallen blev det i lördags med en stark tredjeplats.

Husqvarnas nya

Dean Wilson kämpade tillsammans med sin pappa under de fyra första deltävlingarna. Tillsammans åkte de runt i en skåpbil från och till tävlingarna. Ombord på sin ”original” Yamaha så började han imponera med fina körningar, vilket öppnade upp för en plats hos Rockstar Husqvarna. Det slutade med årets bästa placering i Oakland med en slutlig tiondeplats. Är det någon jag verkligen håller för och som jag hoppas ska få lyckas, så är det just Wilson.

Stolpe ut för tredje gången

I kvalheaten har det blivit tre raka andraplatser för Suzuki föraren Malcolm Stewart och chansen på en topp 10 placering har funnits där varje gång. Men egna misstag och med hjälp av andra har de fina resultaten uteblivit. Kan han hålla sig på hjulen så är en topp 10-placering inga problem.

Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Spänningen håller i sig

250-klassen fortsätter att bjuda på bra race och mästerskapet håller sig jämnt, väldigt jämnt. Justin Hill lyckades knipa sin tredje raka seger före Martin Davalos och Shane McElrath.

Den sistnämnde fick dock lämna ifrån sig den röda nummerplåten till Hill, som nu leder med en enda poäng före Shane. En deltävling återstår innan det är paus i mästerskapet och premiär för 250-east med Fredrik Norén med på startgrinden igen.

Svensk kvalade in

Vi avslutar med den roligaste nyheten och det med att Johan Nyström lyckades ta sig vidare från tidskvalen till kvällens tävling. Efter hårt kämpande helg efter helg så gav det tillslut utdelning. Han fick även en Tv-tid och nämndes av bland annat Jeff Emig i Livesändningen, dessvärre var det från en repris av en otäck krasch under kvalheatet där Johan slog runt ordentligt, men som tur var klarade han sig helskinnad.

Kommentarer (1)

Kim

Härligt att se nån annan högst upp på pallen än Dungey, Tomac har verkligen fått fart på grejerna :)

Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | IDE Travel AB
Reklam | MxInAction