Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Reflektioner från MXSM – MX1

I helgen som var avverkades den sjätte deltävlingen av MXSM hos Uppsala MK och det under extremt fina förhållanden på den fina jordbanan på Rörken Motorstadium.

I MX1-klassen denna helg bjöds vi kanske inte direkt på några jätte heta fighter som i MX2-klassen men det fanns några förare som verkligen kom fram och visade sig – en av dom var vår före detta stora talang. Men här nedan följer några av de stora händelserna från MX1-klassen.

Anton Wallin

Anton Wallin är väldigt känd för sina vågade satsningar, ibland går dom hem men ibland slutar dom med en hård marksyning. Han är känd för att kunna satsa friskt på alla yttrar han kan finna fäste på, sevärt för oss i publiken men kan ibland ställa till sig både för sig själv och för sina konkurrenter.

Anton Wallin - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Men denna gång hade Anton Wallin maximal otur och i en fight tillsammans med Mathias Gryning från Danmark i söndagens första final så blev det väldigt galet. Dom båda kom samman och i hög fart. Kruxet var att Anton flög över en vall och bakom vallen var det ca 5-7 meters stup rakt ner och över vallen flög Anton framlänges i en katapult.

Det såg extremt otäckt ut från det håll som jag såg det och hela publiken började skrika och vifta med armarna. Jag såg inte bakom krönet men förmodligen hade Anton lyckats komma ända ner till en annan bansträckning som var skymd av ett hopp. Och eftersom detta skedde på andra varvet så var ju ledaren Filip Bengtsson med fler bakom på väg mot hoppet och det hade kunnat sluta riktigt illa.

Men flertalet i publiken kastade sig över stängslet och rusade ner mot Anton och fick även flaggvakten i hoppet att vakna till. Allt gick väldigt snabbt där och mycket skedde samtidigt.

Filip Bengtsson - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Några varv gick och jag började bli något frustrerad över att man inte drog ut rödflaggan direkt, men tillslut kom den tack och lov så att både Antons nära och kära och sjukvårdarna fick arbeta i lugn och ro.

Nu i efterhand har jag fått ett meddelande från Anton och han har trots den hemska smällen haft turen på sin sida. Den sjätte nackkotan är i tre delar och operation kommer att krävas under veckan för att montera in en platta som går mellan kota 5-7. Men han har full känsel och rörlighet i kroppen vilket var lugnande att få höra. Vi skickar varma krya hälsningar till Anton!

Tre raka segrar

JWR Yamaha föraren Filip Bengtsson var en tuff nöt att knäcka för de övriga denna helg. I lördagens korta final var det kanske något tight när Filip vann med sekunden tillgodo ner till hemmaföraren Jimmy Wicksell och Jesper Jönsson på en tredjeplats.

Martin Käller - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Men i söndagens finaler, trots en omstart efter incidenten med Anton Wallin, skenade iväg mot två solklara segrar med drygt 8 sekunder i första och med ca 24 sekunder i andra ner till Jesper Jönsson som var dubbeltvåa före Jimmy Wicksell som dubbeltrea.

Sjöberg trotsade förkylning

Honda föraren Rasmus Sjöberg har haft en liten berg och dalbana under säsongen. Har haft en del otur med startvurpor och andra incidenter som gjort att han fått kämpa sig nerifrån och upp. Men denna helg i Uppsala visade Rasmus sitt gamla slag igen trots en förkylning som stoppat honom från träning.

Inkasserade två stabila fjärdeplatser i lördagens final och i söndagens första final men tvingades lyssna på kroppen och ställde in det sista heatet med feber och förkylning.

Rasmus Sjöberg - Foto: Niklas Svensson

”JC” från Västerås kan ännu

Under stora delar av 2000-talet och fram till ca 2011 så var Johan Carlsson från Västerås MK en av de största talangerna vi haft i Sverige. Han sadlade senare om till en karriär inom enduron men har de senaste åren gjort några enstaka inhopp i SM-serien igen.

Denna helg i Uppsala visade Johan Carlsson på sin gamla fina form igen. Orken kanske inte finns där som den gjorde då men trots det blev det tre starka körningar som ledde till en sjundeplats totalt.

I lördagens final var Johan blev det en åttondeplats. I söndagens första final var Johan uppe och nosade på en femteplats när ett misstag kom och ledde honom ner till en slutlig 12e plats i mål. Men Johan kom starkt tillbaka och avslutade med en suverän femteplats i mål i det sista heatet.

Övriga överraskningar

MC Sport Racing teamföraren Anton Wallsten körde stabilt in på en fjärdeplats totalt i helgen med placeringarna 6-6-8. Martin Käller från Team JE68 hade också en bra helg med placeringarna 13-5-6 med en sjätteplats totalt.

Emil Berggren - Foto: Niklas Svensson

Trion Mathias Gryning, Anton Wallin och Mathias Carlsson hade en bra första final på lördagen med placeringarna fem, sju och elva. Dock utgick som sagt Wallin efter första finalen på söndagen och likaså Gryning efter den kraschen dom hade tillsammans.

Fillibang nära ännu ett SM-guld

Filip Bengtsson har tre SM-guld i karriären sedan tidigare och är nu på god väg att knipa sitt fjärde SM-guld. Det tredje i MX1-klassen då han har sitt första SM-guld i MX2-klassen från 2011 och de andra två från säsongerna 2013 och 2014.

Inför finalen i Varberg om knappt två veckor har Filip en ledning på 30 poäng ner till Jesper Jönsson. Jesper har redan tillräckligt avstånd ner till trean så minst ett SM-silver är redan klart.

Men om bronsmedaljen är det stentufft. Där står Jimmy Wicksell och Oskar Olsson på exakt samma poäng. Så där har vi en rysare att följa under lördagens två avslutande finaler i Varberg.

Kommentarer (0)

Inga kommentarer, än.

Reklam | IDE Travel AB
Reklam | Forsell Motor
Reklam | MxInAction
Reklam | KTM