Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Reflektioner från Borås – del 2

MXInAction har snabbt summerat MX-Girls och 125-klassen. Nu tar vi oss an MX2 och MX1.

Citatet: ”Det gick fortare när man körde långsamt”. Den kluriga, hala, kantiga och håliga banan krävde sin man. Pontus Jönsson körde med insidan, höll sig på hjulen och vann MX1-premiären. Dessutom svarade han för lördagens citat.

28 kilo: ”Jag gillar ju öl och pizza”, sa Tom Söderström som gjorde comeback i SM efter att ha bantat bort 28 kilo. Trots få timmar i sadeln skickade han på så pass gott att han rullade i mål som nia i MX1-klassen. Välkommen tillbaka Tompa!

Nick Kouwenberg - Foto: Niklas Svensson

Krascherna: Med endast 15-minutersheat (MX1 och MX2 på lördagarna) är starterna än viktigare. Att hålla sig på hjulen är en annan kvalitetsdetalj att ha med sig. Både Viktor Björklund och Nikolaj Larsen ledde MX1-racet och kraschade och fick nöja sig med andra- respektive femteplats.

Bruten handled: Han sprang över startrakan och höll sig för ena armen. På ryggen stod det 211. Med andra ord var det Rasmus Sjöberg som löpte som en hind till ambulanspersonalen. Dessa viskade i sin tur i mitt öra – fraktur på handleden.

Nikolaj Larsen passerade Viktor Björklund - Foto: Niklas Svensson

Mästarna: Fyra regerande mästare visade upp sig i Borås, men bara en går till sängs natten till söndag med ett leende på läpparna. Natalie Kane vann sitt race. Jesper Jönsson fick slita ont för att köra upp sig till niondeplats i MX2. Even Heibye kom efter från start efter en marksyning och fick bara med sig en ynka poäng. Isak Giftings hoj stannade när han låg femma – ridå.

Som väntat: Det blev som väntat en uppvisning från herrarna Anton Gole och Nick Kouwenberg i MX2-klassen. Blixtsnabbt var de uppe som etta/tvåa, placeringar de enkelt höll i mål. VM och EM slår med andra ord SM alla dagar i veckan.

Rasmus Sjöberg - Foto: Niklas Svensson

Överraskningen: Låt mig se. Tror bestämt jag lägger min röst på MX1-sexan Andreas Övgård. Bland alla namnkunniga herrar stod han emot attacker från alla håll och kanter. Att hans farbror heter Bertil i förnamn gör ju inte saken sämre.

Sympatisk gäst: Den forne EM-mästaren Nick Kouwenberg visade sig vara en ytterst trevlig och sympatisk herre. Hans syn på sin SM-debut: ”Alla förväntar sig att jag ska vinna utom jag. Det här är er hemmaplan, där ni kör som allra bäst. Men jag ska göra vad jag kan utan att sätta mitt liv på spel”.

Andreas Övgård - Foto: Niklas Svensson

Klösmärken: Framtidshoppet Rasmus Andersson blev utan SM-poäng i det första MX2-racet. En tidig krasch på andra varvet gav småskavanker både på näbben och ena kinden. Eller kom "klösmärkena" dit på annat vis?

Talangfabriken: Bakom storfavoriterna i MX2 körde Stefan Olsson och William Andersson in som trea respektive fyra. Skönt att se våra unga, talangfulla förare vara med och röra om i grytan redan vid premiären.

Kommentarer (12)

Ktm

En del verkar ju gasa lite mer än dom klarar av !!!! Bana var det inget fel på. I både 125U och MX2 var det ju nästan inga krascher.

Alexander Billing

Det är sånna här tävlingar som får en att vilja sluta med det arbetet man lägger ner. så många timmar som man har lagt nere på banan innan tävling för att det ska vara så bra som möjligt och man följer allting som juryn och förarrepresentanterna säger och ändå så får man bara skit efteråt. Vi var ute med dubbla lastmaskiner i alla pauser och gjorde så mycket vi kunde. det hoppet som det blev en krasch i som gjorde att sista heatet rödflaggades hade jag varit ute och gjort iordning ett heat innan bara så det var absolut inget fel på hoppet där. Planket vid startrakan som du klagar på, det måste vara där för att materialet ska vara kvar där. En vall hade aldrig stannat kvar och dom hade tryckt ut den emot startrakan. Det finns inte mer plats att göra på där. Det känns lite som att det spelar ingen roll vad man gör så går det inte att göra folk nöjda ändå. Det tar död på ens vilja att fortsätta lägga ner det enorma jobbet som krävs för att ta hand om en crossbana på sin fritid.

Cross-pappa

Fattar inte att vi ska behöva åka SM på en så dålig crossbana? Stenar större än basketbollar och berg framme på flera ställen. Vi pratar hela tiden om säkerhet hit och dit, men om underlaget påminner mer om extremenduro så ska det accepteras?! Förstår att det ska vara svårt och utslagsgivande, men detta var bara farligt. Och sen dessa satans plank och staket. Varför sitter det ett staket/plank mellan startrakan och banslingan bredvid?? Varför inte bara en vall av jord/sand? Planket vid bandepån vallades det emot så pass att det gick sönder och förarna nästan fastnade med hjulen i hålen, va fan?! Skitjobbigt att vara kritisk till ideellt arbete, men hur många måste skada sig pga banans underlag eller omgivning innan vi säger ifrån??

Stefan

Tycker banan mot slutet av sista heaten på söndagen var rent ut sagt farlig. Vissa partier var så stalpiga och med så vassa kanter att det var som upplagt för olyckor. Andra partier av banan var inte ens motocross utan mera som en sönderkörd endurobana.

Hampus

Niklas. Någon update angående skadade förare?

Webmaster - Niklas

Hej, så var det inte. Den skånska föraren tappade ljuddämparen i starten, det blev en enorm startkrasch och två liggandes, heatet rödflaggades omgående, skåningen åkte förbi röda flaggen och stod o tokgasa ca 10 meter ifrån där sjukvårdarna jobbade med den orörliga föraren just vid tillfället. Trodde först han skulle åka fram för att titta hur det gick med föraren. Han hade lika gärna kunnat åka snällt in i waitingzone igen, parkerat cykeln och gått de 20-30 meterna till ljuddämparen. Dels bröt han mot att korsa den röda flaggan och sedan respektlös stå och gasa/skrika när han medtävlande ligger skadad bara några meter bort.

Peter

Den skånska föraren körde sönder sin ljuddämpare och ville byta men när han lämnat waiting zone så fick han inte släppas in igen. Så ja fattar de som, hade han bytt dämpare i waiting zone så hade de varit OK!

Robocop

Blev det bara två heat i MX1 ??

Fredrik

Varför blev den skånska föraren arg och började skrika när mx1 heat 2 rödflaggades första gången?

Carlsson

Robert friberg kör 250 tvåtakt!

Kim

Tror nummer 258 Davidsson. Men kan ha fel.

Fredrik

Var det någon som körde 250 2t i mx1? Tyckte någon sa det. Kul i så fall!

Reklam | MxInAction
Reklam | IDE Travel AB
Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM