Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Reflektioner från Anaheim II – Del 1

Det blev en minst sagt händelserik afton på Angel Stadium i lördags, när den tredje deltävlingen av 2017-års Monster Energy AMA Supercross avgjordes inför fullsatta läktare.

Foto: KTM Racing - Simon Cudby

Under större delar av veckan hade ovädret svept över arenan och förvandlat banan till en simbassäng, som det även gjort under de två första deltävlingarna. Så för tredje helgen i rad fick banbyggarna jobba febrilt med att få till banan i kördugligt skick, vilket dom återigen lyckades med att klara av.

Men vad var det mer som hände? Här nedan börjar vi lista några av de höjdpunkter som vi tycker är värt att nämna.

Tredje gången gillt

Vi har i de två inledande tävlingarna kritiserat ”nykomlingen” Cooper Webb, som på sin Yamaha inte lyckats bättre än med en 10e respektive en 14e plats i finalerna. Men denna kväll var det en helt ny Cooper Webb vi fick se.

Inledde med tredje snabbaste tid på tidskvalet och fortsatte sedan med en fjärdeplats i kvalet och vidare direkt till final. Väl där var han tvåa ut i starten bakom Ryan Dungey och slutade på en imponerande fjärdeplats. Så nu kanske vi får förvänta oss ännu mer till kommande deltävlingar.

Cooper Webb - Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Slagpåsen

Det blev gick minst sagt väldigt hett till under det första kvalheatet och återigen var det MotoConcepts Honda föraren Vince Friese som var en av huvudrollerna.

Han var en klippa på att starta denna kväll och låg på en andraplats efter första varvet bakom Ken Roczen. Men Friese höll inte riktigt den fart som övriga hade bakom men lyckades trots det att stänga dörren för omkörningar, tills Malcolm Stewart kom och tryckte sig förbi. I samma veva skulle både Jason Andersson och Marvin Musquin försöka sig på en omkörning i kurvan efter.

Jason Andersson - Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Men istället fick Jason Andersson en Honda i sidan och drog med sig Musquin ner mot marken i fallet, dock klarade sig Friese som kunde köra vidare.

Efter målgång var det en något upprörd Jason Andersson som åkte upp bredvid Friese, smällde till honom på hjälmen och fick blixtsnabb därefter en knuff av mekanikern som satt bakom och ramla ner i marken.

Men det blev enbart Jason Andersson som åkte på ett straff efter den incidenten och det blev därmed slutkört för Jason denna kväll efter att AMA sagt sitt.

Men det är lite lustigt att Vince Friese alltid lyckas hamna i centrum och förblir någon slags slagpåse. Förra året fick han smaka på Weston Peicks nävar, på samma arena. Men ett hårt straff för Jason som tvingades stå på sidan av banan resterande del av kvällen.

Oturen fortsätter

Geico Honda föraren Jeremy Martin har haft en minst sagt tung inledning på säsongen och de fina resultaten har uteblivit. Men igår kändes det som om det verkligen skulle hända, med den snabbaste tiden på tidskvalet.

Men i finalen blev det en startkrasch tillsammans med Philip Nicoletti så det var bara att återigen påbörja en uppkörning från sista position, denna gång räckte det bara till en 10e plats i mål.

Jeremy Martin - Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Första segern på länge för dom gröna

I finalen var det ingen som kunde sätta stopp för Pro Circuit Kawasaki föraren Justin Hill, som knep starten och bara for iväg till sin första seger för säsongen med drygt fem sekunder tillgodo ner till Aaron Plessinger och ytterligare några sekunder ner till Shane McElrath. Det var länge sedan teamchefen Mitch Paytons Pro Circuit Kawasaki stod överst på pallen, men Justin Hill ser onekligen väldigt bra ut denna säsong och en chans om titeln ligger inom räckhåll.

Hittat tillbaka

Denna säsong ser vi Weston Peick tillbaka på en gul Suzuki, ett märke han inledde sin karriär på innan han gick över till Yamaha som han styrt de senaste säsongerna. Nu tycks Peick hittat hem igen, för det blev en fenomenal femteplats i lördagens final.

”Mookie”

Malcolm ”Mookie” Stewart fanns med på startlinjen denna helg, premiär för i år och med sin debut i stora 450-klassen. Många frågetecken fanns, men blev ”hyfsat” besvarade.

Malcolm Stewart - Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Inledde med en 10e plats i tidskvalet, en dryg sekund långsammare än Eli Tomac som var snabbast. I kvalheatet var han riktigt glödhet och avancerade vidare på en andraplats bakom Ken Roczen, efter en fin uppkörning.

Låg på en stabil åttondeplats i finalen men sedan hände något som inte visades i bild, kan dock bara varit krafterna som tog slut. Mookie dalade till sist ner till en 18e plats i mål. Men han visade att farten finns för en topp 10 placering, nu gäller det bara att få ”racetempo” i kroppen.

F1-svensken

F1-stjärnan Marcus Ericsson hade ingen lysande säsong ifjol i Formula 1-serien, men får fortsatt förtroende för Team Sauber från Schweiz till 2017. Men varför är han med på denna lista för?

Marcus la igår ut en bild på Twitter, direkt från läktarplats på Angel Stadium där han fick bevittna sin livs första Supercross tävling, som han beskrev med orden ”First time Supercross. Very impressive to watch! These guys are nuts”, vilket var ett tecken på att han nog gillade vad han såg.

Justin Hill - Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Nya besked gällande Roczen

Under måndagen var vi illa tvungna att rapportera om helgens tråkigaste del, när mästerskapsledaren Ken Roczen kraschade våldsamt i mitten av finalen.

En uppdatering har kommit från Ken Roczen via sitt Instagramkonto där han säger att skadorna var mycket värre än vad man först kunnat se. En öppen fraktur i handled och skador i armbågen kommer att krävas flera operationer innan det kan påbörjas läkning.

Vad jag kan bedöma så ser hela säsongen 2017 väldigt mörk ut för Ken Roczen, även utomhus. Roczen som även i förra veckan lämnade beskedet att han ville ställa upp till årets Lag-VM i Matterley Basin för sitt hemland Tyskland. Bara hålla tummarna för att operationerna och att han läker ihop snabbt.

Ken Roczen - Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Jag skulle ljuga om jag sa att luften inte gick ur en efter detta. Han och Ryan Dungey hade bäddat upp så fint för en riktigt sevärd säsong. Men han är endast 22år gammal och som tur kommer det fler säsonger, bara hålla tummarna att detta inte får några bistående effekter.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (7)

11 andersson

Klart team Ktm är glada att största hotet mot ny titel är borta De syns och hörs efter racet då mikrofon snappar upp att mekrnn Säger att Roczen is out och Done och dungey tjoar till Hoppas James stewart ger igen på dungey //

Carlsten

Mookie vurpade därav tappat enligt hans Instagram.

Henkan

Dennis: Lyssna på vad Carlos säger till Dungey efter målgång innan han blir intervjuad. Han säger nåt i stil me att "Roczen is out/done" o Dungey blir överlycklig... Så det ligger nog nåt i det Rickard säger...

Dennis

Rickard: dom är glada över vinsten, inte roczens skada! Herregud alltså! Trodde fullvuxna människor förstod de

Erik

Ja inte trodde jag att det gått så illa för honom, visst var det en rejäl krasch men det har ju hänt liknande incidenter tidigare utan den typen av skada. Som alla har skrivit så blir 450 klassen knappt lönt att följa efter detta. Jag har tidigare inte gillat Roczen så värst och syftar då främst på när han körde i mx2. Men tycker nog att han har höjt sig avsevärt under det senaste året till en ny Villopoto. Så synd att detta händer nu när allt kändes som det skulle bli hans år.

Danne

Håller lite med Rickard men tror dom där är rätt bra kompisar å inte önskar Roczen Olycka direkt men stora konkurrenter är dom ju..

Rickard

Jag avskyr att se dessa Killar Baker Dungey och Decoster stå där med sitt självbelåtna flin och njuta av Roczens olycka! Vi behöver han sa Dungey kyss mig nånstans för han är bara glad att vara av med honom!

Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor
Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP