Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Pulshöjande Ullevaal Xtreme by André Villa i Norge

I lördags gick turen till Oslo, Norge, för att uppleva André Villa's event Ullevaal Xtreme. Supercross, speed and style, FMX, BMX och scooter tävling.

I lördags tog Carro(MxCarro) och jag(Niclas Olsson) bilen upp till Oslo, Norge, där det kördes den första upplagan av Ullevaal Xtreme. Host'ad av Norges egna freestyle legendar och multi X-games medalisten André Villa. Ett helt nytt koncept där upplägget påminner mycket om X-fighters och Nitro Circus med en skön twist.

Med cirka 20 grader plus och en fullproppad dag med aktiviteter så kunde det inte bli annat än perfekt. När vi anlände till hotellet, som låg i anslutning till arenan, var det även en för-show och utställning. Allt från fräcka bilar, motorcyklar till trialuppvisning. Från yngste trail-tjejen på nyss fyllda sex år till bil-drifting i mitten i form av åttor. Ett bra upplägg för att samla publiken på ett lugnt sätt, där redan vissa anlände innan lunchtid. Och för att få maximera motorintresset denna lördag.

André Villa har jobbat kring 15-20h om dagen de sista med ett crew på 10 personer att få ihop allt. I över ett år med hundratals arbetade timmar så var det dags för ett av de absolut bästa extreme sports eventen norden fått uppleva.

Målet var att få fram en av de största freestyle tävlingarna i världen med de största atleterna. De sista åren har det tyvärr försvunnit fler och fler FMX(freestyle motocross) tävlingar och framförallt X-fighters.

Med cirka 12 000 biljetter sålda så släppte arenan in publiken vid 17 snåret. På schemat stod Supercross, Speed and Style, FMX, Best Whip FMX, Best Trick BMX, Best trick scooter. Line upen av förare i FMX, BMX, sparkcykel gick inte av hackor. Tom Pagès, Josh Sheehan, Maikel Melero och Pat Bowden i freestyle motocross.

Legenden Edgar Torronteras skadade sig tyvärr under träningen och kunde inte delta under kvällens event. Även norska tjejen Stine skadade sig under träning, som försöker sig på att bli första europeiska tjejen att sätta en backflip till dirt.

På fotbollsarenan Ullevaal Stadion där eventet ägde rum, så pågick även en stor TV-produktion under kvällen. Där publik fick se repriser i slowmo direkt efter tricken och en resumé efter varje gren på storbildsskärmar.

Deras mål bakom eventet var att få fram en unik känsla för varje besökare. Genom en ivrig speaker och förberedda filmer berättandes historia bakom allt som skedde på arenaområdet. Vi guidades med hur FMX växte fram genom att varje förare gjorde ett live-trick framför publiken.

För första gången testades ett nytt domarsystem live under FMX tävlingen. De gick ut på att förarna själva fick sätta svårighetsgrad/poäng på tricksen innan tävlingen. Detta ihop med domare som kikade på style och execution. Och genom de få fram en poäng som blev slutgiltiga resultatet. Detta för att få fram ett så rättvist resultat som möjligt.

Tillsammans med FMX så dök vår svenske Daniel Bodin upp med sin snöskoter. Utan snö? Japp.

I supercrossen fick vi se ett lite annorlunda upplägg. Sju förare till start. Vad som ingick i banan var två ramper “istället för” ett hopp. Detta för att öka spänningen för publiken. Även för de förare som aldrig har kört på ramp innan.

Från Sverige kom Niclas Hallafors och line’ade upp. Tyvärr glappade en el-kabel som gjorde att han tyvärr blev utslagen i första heatet. Det kördes två varv per heat, en efter en förare blev utslagna. Tillslut återstod det tre förare, Josh Hill, danske Mathias Jørgensen och norske Magne Klingsheim i en final av fyra varv. Till en början såg det ljust ut för Mathias att ta hem det, han ledde under två varv, tills att Josh tryckte till och körde om i första kurvan med bara två varv kvar.

Sammanfattningsvis så säger vi ett stort tack till André Villa med crew, för ett proffsigt uppstyrt event. Det krävs oerhört mycket tid och engagemang. Och vi är imponerade för att vi fick uppleva ännu ett adrenalinfylld evenemang här hos oss i Norden.

Vinnare FMX: Tom Pagès
Vinnare Best Whip: Tom Pagès
Vinnare Supercross: Josh Hill
Vinnare Speed and Style: Josh Sheehan (trots 2a i mål)
Vinnare best Trick BMX: Jaie Toohey
Vinnare best trick Scooter: Ryan Williams

Speed and style: Där möttes två FMX-förare mot varandra. Start från fallande grind och ut på supercrossbanan. Samtidigt när man når ramperna, ska snyggaste tricket göras under heatet. Detta poängsätts tillsammans med placering i racet.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (4)

Aaa

Det gör du rätt i

Webmaster - Niklas

Jag har valt att ta en liten semester från MX och hemsidan, som sagt tufft att fixa allt själv men hoppar igång om en vecka igen och ska försöka kriga på som förr :)

Aaa

Tänkte precis skriva samma sak

Mats

Tyst som i graven på denna site efter Wallstens avhopp. Förstår mycket väl att de är ett tungt lass o dra själv Niklas. Hoppas någon hör av sig och börjar hjälpa dig med uppdateringar!

Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP