Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Osäker framtid för MX-gymnasiet

Hösten 1988 startades det som idag kallas MX-gymnasiet, i Tibro Kommun och från hösten 1989 var Fågelviksgymnasiet i Tibro ett idrottsgymnasium med specialidrott i Motocross.

Under alla dessa år fram till nu har MX-gymnasiet tagit fram nya talanger säsong efter säsong. Kan inte alla namn bakåt i tiden och listan skulle bli gigantisk, men bara för att nämna några namn som Fredrik Norén, Alvin Östlund, Isak Gifting, Emelie Dahl och Anton Gole som bara är ett fåtal av dom som senaste åren gått där och som under eller efter skolgången tagit klivet ut i stora världen. Med stor hjälp av tränarna Espen Blikstad och Magnus Hultberg.

Med anledning av att Fågelviksgymnasiet skulle avvecklas år 2017 så fick tillslut MX-gymnasiet en ny plats och flyttade till Skövde kommun, men höll kvar vid banan i Tibro men med hopp om att en ny anläggning skulle anläggas i närheten av Skövde.

Och med flytten av riksidrottsgymnasiet till Skövde så öppnade man även upp en klass för Enduroförare där Calle Sjöö är tränare idag, också en före detta elev på MX-gymnasiet.

Arvid Lüning är en av förarna som just nu går på MX-Gymnasiet i Skövde och som knep SM-guld i U17-klassen denna säsong - Foto: Niklas Svensson

Men i veckan kom tyvärr den tråkiga nyheten att Skövde kommun vill säga upp avtalet i förtid och den stora anledningen till det ska vara att nya överklaganden har kommit in för bygget av den nya anläggningen med en ny crossbana, som fanns med i avtalet att Skövde Kommun skulle tillhandahålla med för verksamheten i Skövde.

SVEMOs generalsekreterare Per Westling gick i onsdags ut via svemo.se med att man arbetar nu för fullt med att hitta en annan lösning, med en annan kommun som är villiga att driva det här vidare. Men det måste ske skyndsamt, för efter vårterminen 2019 står MX-gymnasiet utan någon skola och lokaler.

Själv hoppas jag innerligt att MX-gymnasiet får leva kvar. Jag gick där själv mellan åren 2004-2006 och vet vilka bra förutsättningar förarna har att lyckas där. Så länge MX-gymnasiet fortsätter att leverera ut nya talanger i Sverige och ut i världen så anser jag att den ska finnas kvar, vilket dom lyckats med år efter år fram tills idag.

En tänkbar plats som ploppa upp i mitt huvud var att vore inte detta något för BMK Uddevalla och Uddevalla kommun att ta över. Dom borde ha stora förutsättningar för att kunna få till detta. Dom har en VM-anläggning i världsklass med många stora lokaler. Men det räcker som sagt inte bara med en bana. Det ska fungera med boende, skola med mer för att allt ska klaffa och gå ihop ekonomiskt.

Oavsett vad så hoppas vi att SVEMO kan lyckas lösa detta på bästa sätt och vi kommer att bevaka detta och informera när mer information finns att ge.

Kommentarer (9)

Stefan

Jag har inte någon bra erfarenhet av Svemo på senare år men jag hoppas innerligt att det löser sig. Vi har ju inte så mycket Svenskt kvar längre! Om man säger så....

Bosse

Saknas inte banor i närheten av Tierp heller, bla 2 SM banor inom 8 mils avstånd, Uppsala och Årsunda.

Jonas

Lägg det i Lidköping, nära så lärarna kan jobba kvar och finns en kalasfin motorstadion. Lidköpings kommun -vakna!

Erik

Lägg gymnasiet i Öresundsregionen, många fina banor i skåne, såsom Anderslöv, Limhamn, Tomelilla, Helsingborg mfl. Alla inom en tio mils radie

Torbjörn Larsson

Varför inte Vimmerby ?? Många fina banor i omgivningen för både cross o enduro.

Bosse

Flytta hela rasket till Tierp där det redan finns ett crossgymnasium och gör klar den fina inomhushallen. Alla förutsättningar finns där. Och Tierp är på väg att bli ett riktigt motor-Mecka med Tierp Arena och alla deras planer.

Black panther

Motala. Espen bor väl där?

Jonas

Tror gymnasiets viktigaste tillgångar är Espen och Magnus... Svårt att tro att de är särskilt sugna att omlokalisera ngn större sträcka då de säkert har familjer idag. Hoppas det bara hänger på ngn "skitsak" att skövde vill säga upp avtalet så det går att lösa med lite kompromissande.På lång sikt går det säkert att lägga var som helst, men på kort sikt flyttar man det inte utan att tappa kvalitet. Det lät ju så jäkla bra med Skövdes stöd när de flyttade......

M

Kanske passat bättre i Skåne? Kan köra även på vintern.

Reklam | IDE Travel AB
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor
Reklam | MxInAction