Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Ny ledare i MX2-klassen

I helgen avgjordes den 14e deltävlingen av årets VM-säsong och det på den klassiska fina jordbanan Loket i Tjeckien.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

Sedan starten av VM-säsongen i Argentina så har det varit fjolårets världsmästare Pauls Jonass som hållit tag om den röda nummerplåten och ledningen i mästerskapet. Men på senare tid har en viss märkeskollega börjat sätta press och man har inte riktigt kunnat känna igen den Jonass man varit van med att se innan.

Och efter två nya starka framträdande av Jorge Prado med en totalseger via en tredjeplats respektive en seger i sista finalen så övertog nu Prado den röda nummerplåten och leder nu mästerskapet med 11a poäng före Jonass, när det nu återstår sex deltävlingar kvar i årets mästerskap.

MX2-klassen bjöd på riktigt sevärd racing denna helg och det var fight om placeringarna i topp hela vägen in på målsnöret. Någon som verkligen ”steppat” upp senaste tiden är HRC Honda föraren Calvin Vlaanderen från Holland som för två deltävlingar sedan vann sin livs första GP-seger i Indonesien efter en tredjeplats samt en heatseger i sista finalen.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

Och vilken fart Vlaanderen även hade denna helg. Var ut runt 5-6 i första finalen och jobbade sig snabbt och starkt upp till ledningen som Thomas Covington höll i under större delar av heatet och som han höll hela vägen in i mål före Covington och Prado.

För Sveriges del så fanns Anton Gole på plats som tyvärr tvingades utgå i första finalen, men krigade till sig en 20e plats i sista finalen och fick därmed en VM-poäng med sig hem.

Nu tar VM ett uppehåll på två veckor innan det är dags för ännu en klassisk bana, den välbekanta och extremt jobbiga sandbanan i Lommel. Där kommer även undertecknad att finnas på plats för att bevaka detta arrangemang.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

I MXGP-klassen var det inte lika händelserikt som i MX2-klassen. Antonio Cairoli knep båda starterna men hade inget att sätta emot när Jeffrey Herlings kom flygandes och knep ännu en dubbelseger för säsongen före just Cairoli. Sista pallplatsen knep Tim Gajser.

Trots nyckelbensbrott och en missad deltävling så leder nu Herlings med 30 poäng och har skapat sig ett gyllene läge inför slutspurten av VM-säsongen. Herlings sägs vara världens snabbaste sandbaneförare men vi vet att Cairoli behärskar underlaget nästintill lika bra, så nästa deltävling i Lommel hoppas vi givetvis på en härlig fight mellan denna duo.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (3)

Jens

Det är nog bara teamen/märkena som vet budgeten. Precis som i övrig motorsport nämns aldrig några konkreta siffror.

Roger Persson

Som jag såg så var/är herlings i en klass för sig denna helg! Och jag tror att det bara är en skada som kan stoppa herlings från vm titeln. Jag tror att Stefan evertz kan sova gott! För det blir inte 10vm titlar för Toni. Jag undrar vilken budget ktm har! Det måste kosta många miljoner per säsong för ett mx stall. Någon som vet hur mycket budgeten är för ett stall?

Fredrik Ternvall

Jag tror att Herlings är världens snabbaste på alla underlag. Det blir intressant på lag vm om Tomac hänger med.

Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop
Reklam | Forsell Motor
Reklam | MXGP