Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Nu fick vi svaret

Inför årets SX-säsong i USA ställde vi oss frågan: Vem blir nummer 62 att vinna en final i AMA-seriens stora klass. I Daytona fick vi svaret.

Bike Week i Daytona, Florida. Långgafflar, mycket skägg, många västar, nitar, läder, långa ben och mycket hud. Och supercross förstås. De som är och som har varit med i den innersta kretsarna brukar allmänt påvisa att deltävlingen i Daytona inte är som de övriga i serien. No shit! Natten mellan lördag och söndag fick vi verkligen bevis för detta påstående.

Det tog enligt kommentatorn 131 deltävlingar, 33 år, elva månader och 25 dagar för Justin Brayton att vinna en deltävling i den stora klassen i AMA-SX. Nu är han en av 62 personer som har gjort det. En överraskning? Tittar vi till tabellen – nej. Ser vi till helheten – ja. Tittar vi till vad han brukar prestera i Daytona – jajamänsan. Dessutom skrev han in sig i historieböckerna på ett annat vis också. Han raderade nämligen Mike LaRocco:s (33 år, en månad och sex dagar) rekord som den äldste SX-vinnaren genom tiderna.

Ingen kan väl komma och säga att HRC Honda satsade på fel häst när de plockade in Christian Craig som fill-in för Cole Seely och Ken Roczen. Två race har Craig junior nu kört och det har mynnat ut i succé båda gångerna. Nu blev det en ny holeshot och en förnämlig fjärdeplats totalt (han låg tvåa med fem minuter kvar). Medan HRC hyllade och jublade över sin ersättare var glädjeropen självklart än större hos märkeskollegorna Smartop/Bullfrog Spas Honda där vinnaren Brayton huserar. De röda har snabbt förvandlat moll till dur. PS! Ni har väl kikat på Braytons målgång – här snackar vi äkta glädje.

Eli Tomac vurpade på första varvet, kom på hjulen igen som drop-dead-last. Sedan påbörjades en uppkörning som heter duga. Förare efter förare passerades och när det viftades med den svartvitrutiga flaggan hade han passerat alla utom Brayton. Wow!

I den tunga sanden var det med glädje Cooper Webb noterade en pallplats. En sådan borde ha varit vikt för Marvin Musquin men han kraschade rätt in i bandepån (i ledning) och något varv senare lade han sig en i en böj. Två fadäser har man inte råd med på den här nivån om en pallplats ska hägra. Om strulet med tear-of-glaset vid handen spelade in? Kanske mer än vi tror, kanske inte. Inte heller ligaledaren Jason Anderson var sig lik. Sjua i mål är nog inte ens mediokert ur hans synvinkel, utan dåligt. Likväl har han 40 pinnars försprång i tabellen.

Dean Wilson börjar bli sig lik nu efter sin skada. Låg femma ett tag innan han föll bakåt. Vad är det nu, fyra raka inom topp 10? Nu har han dessutom tre skadade förare framför sig i tabellen inom räckhåll till nästa och nästnästa deltävling. Med andra ord, snart topp 10 även totalt.

På tal om skador får vi skriva dit ytterligare två man. Båda inom lilla klassen. I veckan försvann Colt Nichols via en träningsincident och därmed har Star Racing Yamaha båda sina förare på skadelistan. I Nichols fall handlar det om ett överarmsbrott och han blir borta resterande SX-deltävlingar. Under ett av tävlingsheaten i Daytona slog RJ Hampshire runt framlänges vilket renderade trasiga kroppskomponenter som revben och nyckelben samt i viss mån även skador på två ryggkotor. Suck och stön. När ska alla dessa skador få ett slut?

I lilla klassen fick vi för övrigt se KTM:s Jordon Smith i topp. Hans första vinst för i år, han har två triumfer sedan tidigare i sin karriär. I den klassen är det till skillnad från Jason A & Co stenhårt i tabelltoppen där herrarna Austin Forkner och Zach Osborne båda har 89 poäng, åtta fler än ovan nämnde Smith.

Foto: HRC Honda

Kommentarer (3)

Kim

Roligaste vinsten denna säsongen i stora klass, Brayton är väl värd vinsten, träffade på honom i depån vid Anaheim 2 , jordnära kille som tog sig tid och snackade lite.

Quattro

offroadvideos.org Där finns allt.

Janne

Får vi några repriser på supercrossen?

Reklam | MxInAction
Reklam | KTM
Reklam | IDE Travel AB
Reklam | Forsell Motor