Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Nikolaj bröt segersviten

Inför SM-deltävlingen i Västerås så hade Yamaha föraren Ken Bengtsson lyckats sätta SM-ledaren Nikolaj Larsen ur spel och radade upp sex raka heatsegrar.

Nikolaj Larsen - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Minns inte exakt hur stort försprång Nikolaj hade innan Ken började vinna heat efter heat, men vill minnas att det var runt 50-60 poäng. I lördagens första final knep Ken Bengtsson sin sjunde raka SM-seger och det skiljde inför söndagens finaler endast en enda poäng mellan dom två.

Men på söndagen vaknade Ken upp med en kraftig förkylning, det syntes i ansiktet att han inte var riktigt hundra redo denna dag och även i söndagens första final som slutade med en fjärdeplats efter en vurpa.

Ken Bengtsson - Foto: Niklas Svensson

Nikolaj hade inte vunnit ett heat sedan deltävlingen i Ulricehamn innan sommaren, så tro mig om han såg ganska så lättnad ut när han körde över mållinjen som segrare i det första heatet.

Det var dock ingen enkel reda för Nikolaj. Husqvarna föraren Pontus Jönsson ryckte åt sig ledningen direkt efter start och skapade sig ett enormt försprång, säkert på nästan 10 sekunder minst i mitten av heatet. Men på slutet började Nikolaj att ta in, som själv hade Oskar Olsson hack i häl under varje varv i heatet.

Fredrik Karlsson - Foto: Niklas Svensson

Även vår före detta superstjärna Johan Carlsson fanns med där framme, han körde så snabbt att han tog sig upp till en andraplats, innan misstagen kom och Johan senare tvingades bryta heatet.

På sista varvet kunde inte Pontus hålla emot längre och Nikolaj körde förbi och vann heatet med 0.3 sekunder före Pontus och Oskar följde fint med in på en tredjeplats bara sekunderna bakom.

Startkrasch i andra heatet - Foto: Niklas Svensson

I andra heatet blev det en stor startkrasch, där bland annat Tom Söderström och Johan Carlsson var inblandad i. Det var snudd på att både Ken Bengtsson och Nikolaj Larsen föll med ner i fallet men dom lyckades hålla sig på hjulen. Söderström kom igång men tvingades senare att bryta med trasig frambroms.

Hemmaföraren Fredrik Karlsson knep starten före Jimmie Allen och dessa satte upp ett raskt tempo. Jimmie kraschade olyckligtvis några varv senare och tvingades bryta heatet. Fredrik däremot lyckades hålla ledningen i ca tre varv innan Nikolaj med fler tog sig förbi.

Eddie Hjortmarker knep starten i söndagens första final - Foto: Niklas Svensson

Ken var sedan upp som tvåa och gav de sista krafterna han hade kvar. Det var nära stundtals men han kunde inte få ett bra slagläge på Nikolaj, det hade behövts ett varv till. Nikolaj vann sin andra raka heatseger för dagen och det sekunden före Ken.

Oskar Olsson imponerade på nytt och rulla in på en fin tredjeplats, före Pontus Jönsson, Eddie Hjortmarker och Fredrik Karlsson.

Oskar Olsson - Foto: Niklas Svensson

Därmed bröt Nikolaj segersviten för Ken Bengtsson och lyckades återigen skapa sig ett avstånd i mästerskapet inför den sista avgörande deltävlingen i Finspång om några veckor. Ett gyllene tillfälle för Nikolaj som nu har 11 poäng tillgodo till Ken. Dom båda är även extremt duktiga på sand så det ska mycket till om Ken ska kunna sätta Nikolaj ur spel ännu engång.

Några jag vill berömma extra mycket denna helg för fina körningar är bland annat Emil Löfqvist från SMK Kristianstad, som blev tia totalt i deltävlingen med placeringarna 14-14-8. Emil Berggren från Örebro MK körde till sig en sjundeplats i sista finalen.

Emil Löfqvist - Foto: Niklas Svensson

Men den som fortfarande kan imponera och som trots sina år på nacken inom SM i Motocross fortfarande visar ungdomarna hur skåpet ska stå är hemmaföraren Fredrik Karlsson. Han knep två av tre starter denna helg. Placerade sig som nia-åtta-sexa med en sjätteplats totalt denna dag.

Kommentarer (1)

E.L

Coolt!!! Mvh # 214

Reklam | MxInAction
Reklam | KTM
Reklam | IDE Travel AB
Reklam | Forsell Motor