Reklam | Duells AB
Reklam | MXGP
Reklam | FoxHead Europe

Märklig första halvlek

I natt svensk tid ger sig AMA-SX in i andra halvlek. Detta efter en minst sagt märklig första halva.

Inför säsongen hade MXInAction tre huvudfavoriter i AMA-SX – Marvin Musquin, Eli Tomac och Ken Roczen. Som ”bubblare” strax där bakom – Jason Anderson och Cole Seely.

Att det sker skador i motocross, i allmänhet, och i supercross i synnerhet är mer en regel än undantag. Det märkliga är att det är toppförarna som denna gång har fått vika ned sig. Fransmannen Musquin fick sin ”nollning” i Houston. Tomac hade en poäng efter två deltävlingar. Roczen å sin sida skadade handen i San Diego och är nu borta från SX-säsongen. Han teamkollega Seely försvann i Tampa och Justin Barcia, som vi i och för sig inte hade med i förhandssnacket, gjorde illa sig i Arlington.

Av toppförarna är det bara Jason A som har klarat sig från skavanker och det har han utnyttjat maximalt. Via placeringarna tvåa-etta-trea-fyra-etta-etta-fyra-trea har han skapat ett poängövertag som heter duga. Han har 39+ till Musquin, 47+ till Blake Baggett samt 56+ till vardera Justin Brayton och Weston Peick. Vill inte klanka på vare sig ”Baguetten”, Brayton eller Peick, men att de innehar placeringarna 3-4-5 beror mer på andras skador än deras färdigheter på SX-banorna. Sedan ska man ju ha i åtanke att det är viktigt att hålla sig skadefri och ta sig i mål också. Inga armar, inga kakor som det så fint heter.

Situationen som Jason A har i dagsläget är angenäm. Rent matematiskt kan han redan nu köra på viss säkerhet även om vi alla vet att verkligen inte fungerar så. Men lek med tanken att Tomac vinner resterande nio race. Då landar han på 350 poäng. Musquin blir tvåa i resterande nio race. Då får han 349 poäng. Jason A kirrar nio fjärdeplatser och det ger honom likt förbannat totalsegern via 352 poäng. Snacka om att ha trumf på hand. Atlanta – here we go!

Foto: KTM (Musquin)

Reklam | MXSM

Kommentarer (6)

Specialisten

Jocke. En dålig kväll med SX är alltid bättre än en VM i motocross. Drick din spanska bärs nu din gamle 2taktare o akta dig för solen.;-D

Joakim

Return of investment verkar sämre än aktier hos Refaat al sayed. Halvtaskigt på tv, hopplöst online och snart är alla stora namn på skadelistan. Tur VM börjar för supercrossen är bara intressant ett par veckor med nuvarande utveckling.

Anders Wallsten

Svar till Specialisten: Skönt att du inte är på semester.

Anders Wallsten

Svar till ja du: Precis som jag skrev alltså!

ja du

Men både peick o brayton visar att det inte bara handlar om deras "färdigheter" utan att håla sig på hjulen

Specialisten

Shit happens. Vullemin var "klar" vinnare ett år. La en pannkaka på fotosession och bye bye eller au revoir som det heter på franska. Jason får vackert hålla i styret då han är den förare som verkligen ligger på gränsen. Publikfriande men han lever farligt. Det börjar knorras i leden över att det blir kanske inte mer men allvarligare skador med dagens maskiner. Det handlar inte om att hoppa dubbel för att få övertag längre. Det är tripplar och tom quads eller fyrling på svenska. Vi får se om det görs något drastiskt framöver för teamen börjar misströsta. Jag personligen tycker det är konstigt att inte mer skydd används. Kan inte vara helt omöjligt bygga bättre kroppsskydd? I ridning använder många airbagvästar som fungerar otroligt bra tydligen. Elitryttare rör sig smidigt med dessa. Det är kanske för ocool bland crossåkare? Teamchefer borde börja agera istället för att spela allan och glida omkring med senaste solglasögonen. Eller? Rätta mig om jag har fel. Det har aldrig hänt men man kan ju alltid hoppas. ;-D

Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor