Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Ken Bengtsson segrade i Vissefjärda

Alvin Östlund segrade i SM-premiären. Men när ingen Östlund skulle delta till helgens andra deltävling i Vissefjärda så skulle det bli intressant att se vem som skulle lämna helgen överst på pallen.

Lördagens final har vi redan rapporterat om som Isak Gifting vann drygt två sekunder efter en snabbt kommande Ken Bengtsson som gjorde en sämre start och sekunden bakom följde Tim Edberg.

Ken Bengtsson - Foto: Niklas Svensson

Och om vi ska prata om den sistnämnda så slutade det tyvärr illa för Tim Edberg i den sista finalen på söndagen. I söndagens första final bjöd Tim på en fantastisk uppkörning efter en dålig start och skulle upp och passera Henrik Wahl på en femteplats när han var lite väl het på gröten och dom båda krokade i varandra och föll, två varv före mål. Så från en femte ner till en 12e plats i mål.

I söndagens sista final minns jag inte helt exakt vilka placeringar Tim låg på men det var runt topp tio, när han tyvärr krokade ihop med en annan förare och gick omkull hårt ner med huvudet och ena armen först. Detta skedde tidigt i heatet och resten av heatet blev flaggandes med gulflagg och sjukvårdsflaggan.

Isak Gifting - Foto: Niklas Svensson

I efterhand kunde man tyckt kanske att man skulle ha rödflaggat heatet, det skedde ganska tidigt i heatet och resten av heatet fick förarna passera hela partiet med gulflagga vilket inte heller blev riktigt rättvist mot dom. Men säkerhet går före allt annat och sjukvårdarna måste få arbeta med skadade förare i lugn och ro.

Jag har i skrivande stund inte fått in några nya rapporter angående hur det gick för Tim men på banan befarades det möjligen någon fraktur i armen/handen. Vi hoppas i alla fall på det bästa och håller tummarna för att vi får se Tim tillbaka snart, för den killen har verkligen en ljus framtid framför sig om han fortsätter utvecklas och köra så som han gör.

Tim Edberg - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Söndagens första final blev inledningsvis väldigt sevärd då vi fick följa en bra fight mellan Ken Bengtsson och Isak Gifting. Ken gjorde en bättre start och tog sig snabbt upp till ledning medan Gifting var runt 4-5.

Men Isak plockade placering efter placering och krympte sedan avståndet snabbt till Ken B och tog sig sedan förbi. Men ett misstag och en djupdykning ner i sanden gjorde att Ken B kunde ta över igen och fick därmed en stor lucka som han kunde hålla in i mål mot sin första seger för säsongen.

Isak Gifting kom igång efter vurpan och kunde säkra andraplatsen före Hampus Kahrle. Tog starten gjorde Danne Karlsson som haft en betydligt tyngre start på säsongen. Ryggproblem spökar för Danne och det syntes tydligt även denna helg. Men han lyckades dock smärtsamt ta sig i mål på en femteplats sekunden före Felix Nilsson och Henrik Wahl.

Jeff Oxelmark - Foto: Niklas Svensson

En som även fick till körningen i detta heat var Jeff Oxelmark som kriga sig upp till en 15e plats, strax bakom Björn Andersson. Värst gick det dock för toppföraren Nick Kouwenberg som blev liggandes efter en vurpa på första varvet. När han väl kom igång var han nog runt 15-20 sekunder efter sista föraren och Nick valde därefter att bryta heatet. Bra körde även Mathias Jorgensen från Danmark som slutade sexa totalt med placeringarna femma-nia-sjua.

Men revanschen kom för Nick till helgens sista final. Rasmus Andersson knep starten och imponerade med en fin körning i mål som sexa. Ken Bengtsson tog över ledningen men efter några varv fanns även Kouwenberg med bakom. Men det blev aldrig riktigt slagläge för Kouwenberg, han tog in något i mitten men sen tog krafterna nog slut och Ken B kunde vinna sitt andra raka SM-heat.

En utslagen Nick Kouwenberg efter andraplatsen i sista finalen - Foto: Niklas Svensson

När alla andra tog sig igenom startkurvan så låg Isak Gifting kvar. Han kom iväg bland dom sista och sedan blev det en uppkörning som hette duga. I mål var han femma men blev efter målgång ner placerad tio placeringar. Anledning ska ha varit att han kört för nära sjukvårdspersonalen/för fort förbi där Tim Edberg låg.

Dom gångerna jag såg Isak köra förbi så gjorde han det exemplariskt. Men jag själv såg inte varje varv så det må hända att tävlingsledningen gjorde rätt. Det kan jag inte svara på. Men det jag kan svara på är att man nog i såna fall säkerligen hade kunnat plockat ner minst tio andra förare som inte heller skötte sig riktigt snyggt varje varv.

Isak Gifting och Hampus Kahrle över den stora trippeln - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Lite därav min text i inledningen här i artikeln. Man borde ha rödflaggat heatet. Det är inte kul för varken den som ligger ner, sjukvårdspersonalen eller för förarna som kör att passera en liggandes förare och gulflagg på ett helt parti i nästan ett helt heat. Men det är alltid lätt att vara efterklok men kanske man kan ta lärdom av detta framöver.

Att Gifting blev nerflyttat tio placeringar gjorde dessutom att han inte åkte därifrån som totalsegrare i MX2-klassen. Nu blev det istället Ken Bengtsson som övertog ledningen totalt, med en enda poäng före Gifting. På tredjeplats totalt ligger Hampus Kahrle.

Danne Karlsson i ledning i söndagens första final - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Innan vi ska börja runda av MX2-klassen så vill jag lyfta på hatten för en annan förare vid namn Albin Gerhardsson. Wow vilka körningar killen bjöd på under helgen. Inledde med placeringarna nia-åtta men dundrar sedan in på en makalös imponerande tredjeplats i sista finalen och ligger därmed fyra totalt i mästerskapet.

Pontus Jönsson fick inte till lika fina starter som i Saxtorp men han bjöd desto mer på fina uppkörningar vilket ledde till tre raka fjärdeplatser vilket ledde honom upp på prispallen som tvåa totalt.

Albin Gerhardsson med Nick Kouwenberg jagandes bakom - Foto: Niklas Svensson

Och tyvärr tappade vi Anton Gole till söndagens körningar. Han prövade på träningen men båtbensskadan gjorde sig nog påmint på den tuffa banan i Vissefjärda vilket tvingade Gole att kasta in handduken.

Vi kan väll bara tillägga det innan vi rundar av artikeln att banan i Vissefjärda blev mot slutet på söndagen ganska så brutalt jobbig, plus den stekande värmen gjorde det nog inte mindre jobbig för förarna. Men ett fint arrangemang av klubben Vissefjärda CK.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (1)

Tommy Allansson

Jag stod själv brevid en frustrerad Edbergare och lät mig påverkas genom att be Isak visa vart i partiet han åkt för fort. Jag gjorde ett jättebra beslut nu när jag får vara med i leken. Och jag är nöjd. Och fet. Och älskar att döma DM i droskvarpa i framtiden.

Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor