Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | MXGP

Kanske en input från Putin

För ett par helger sedan avgjordes FIM Junior World Championship i ryska Orlyonok. Något som fick MXInAction att lyfta ett ögonbryn.

Att Youthstream breddar sporten globalt är ingen nyhet. Det gör dom med bravur. Att placera deltävlingar lite här och var på världskartan är att sprida budskapet att motocross existerar, motocross är coolt och ballt – prova på du också. Att så detta frö är vad de involverade branscherna förhoppningsvis tror ska ge en snöbollseffekt som i slutändan kan generera fler sålda motorcyklar, kläder, skyddsutrustning och sist men inte minst, ökat intresset för motocross. Så långt allting gott.

Att FIM Junior World Championship körs i Ryssland är däremot för oss en gåta. Och då ska ni veta att Orlyonok inte tillhör Uralbergen eller angränsar till Vladivostok eller Novosibirsk. Nej, det är en kuststad belägen vid Svarta havet. Likväl är det en gåta. Självklart har det inte något med den ryska presidenten Vladimir Putin att göra. Rubriken bara föll sig så.

Jag har personligen, vid flertalet tillfällen, varit i Baltikum och arbetat, inkluderat Ryssland, där deltävlingen således kördes. Trots att arrangörer har lovat, predikat och bedyrat att det inte ska bli några problem så uppstår det lika förbannat besynnerlig problematik utmed vägen. Här gäller andra lagar. Här gäller andra regler. Så är det i Ryssland och alla vet om det. Jag minns intervjuer jag gjorde på IB Motorsporttiden med flerfaldige SM-mästaren Stefan Andersson och jag minns dito med sidvagnsstjärnan Henrik Söderqvist. Deras dråpliga historier om tävlingar bortom järnridån gjorde mig så uppslukad att vi ibland nästan glömde bort de sportsliga.

Vad händer när en tävling av den här digniteten körs i Ryssland? Jo, det ska ni få se. I 65-klassen ställde 17 förare upp. 14 av dem av var ryssar! Övriga kom från Lettland och Estland. Hoppsan, vilken överraskning – NOT! Det är som att vi blågula skulle arrangera en kvällstävling vid Treriksröset (207 mil norr om Ystad) och tro att fransoser och italienare kommer att vallfärda dit.

Var det då bättre i övriga klasser. Ja, men inte bra. I 85-klassen var deltagarantalet 38, där av 20 ryssar och i 125cc var det 16 ryska förare av totalt 27 deltagare. 39 procent av deltagarna kom således från arrangörslandet. Nu ska vi inte såga detta vid fotknölarna. Det kan ha varit ett sportligt likväl som en arrangörsmässig succé. Men MXInAction skulle hellre se att tävlingen körs på en plats dit de allra flesta inte drar sig för att åka till. Känns lite mer fair play då.

Fotnot: Juniorvärldsmästare blev Kyrill Vorobyev (65cc), Rene Hofer (85cc) och Jago Geerts (125cc). Enda svenska deltagaren, Noel Nilsson, blev nia i 85-klassen.

Reklam | MXSM

Kommentarer (4)

Göran

Peter låter mer som du är en svartskalle än vad ryssarna är. Med tanke på hur du skriver. PS ryssarna är mer vita än oss ditt smart skaft

Hej

Hoppas nästan fim lägger ner junior när det är såhär låg nivå på folket

Aaa

Är man så töntig så man avstår en tävling för den går i ett land man inte gillar så förtjänar man verkligen att förlora så fjantigt så det finns inte väx upp

Peter.

Det gör ont. Motocross måste köra bara i den toleranta Europa och Usa men inte i Ryssland. Dit ska vi köra med panssarvagnar i ratten jävla svartskallar.

Reklam | Forsell Motor
Reklam | MXGP
Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop