Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Ingen bra VM-avslutning för svenskarna

I helgen var det dags att runda av den långa VM-serien som denna säsong avverkat hela 20st deltävlingar världen över och med avslutning i italienska Imola på en uppbyggd jordbana.

I MXGP-klassen var Jeffrey Herlings redan klar som världsmästare men i MX2-klassen var det fortfarande en liten fight kvar mellan Jorge Prado och Pauls Jonass. Men Jonass har haft några tuffa smällar här på slutet och valde faktiskt att lägga sig på operationsbordet innan den sista deltävlingen och därmed stod det redan innan helgen klart att världsmästartiteln gick till spanjoren Jorge Prado.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

Så helgens VM-deltävling i Italien blev en ganska så tråkig sådan. Var inget som skulle avgöras och de flesta förarna tog nog det säkra före det osäkra eftersom Lag-VM endast ligger några dagar bort. Dock åkte några förare på en del tuffa smällar, bland annat Antonio Cairoli som i kvalheatet slog omkull väldigt hårt vid bandepån.

Oklart hur illa det tog. Cairoli syntes bara något varv på söndagens fria träning och ställde sedan inte upp i finalerna. Men vi får hålla tummarna för att han tog det säkra före det osäkra och sparar sig till helgens stora ögonblick med Lag-VM i Red Bud.

Illa gick det också tyvärr för våra två svenskar i MX2-klassen. Anton Gole inledde lördagens tidskval med en ordentlig krasch med en rejäl smäll på huvudet och i magen, enligt hans inlägg på sociala medier. Gole valde därefter att stå över resterande körning under helgen och skrev att han nu enbart ska fokusera på det som komma skall med att representera Sverige i Lag-VM.

Foto: Niklas Svensson

Även Alvin Östlund hade en tuff dag på jobbet. Det kanske inte såg så jättebra ut med en 32a plats i tidskvalet men faktum var ju att det var galet tight mellan tiderna. Alvin på en 32a plats hade endast 4.2 sekunder upp till Jorge Prado som var snabbast, så man kan inte kalla det dåligt heller för fem öre.

Men sedan blev det en rejäl startkrasch för Alvin i kvalheatet som tvingades bryta direkt med en demolerad cykel. Lyckades dock få med sig en VM-poäng i söndagens första final men bröt sedan andra finalen efter nio varv.

Totalt i VM 2018 placerade sig Alvin på en 29e plats med 54 poäng. Bästa heatresultatet kom i Portugal när han blev sjua i första finalen men kort därefter inträffade skadan som höll Alvin på sidan av banan under en längre tid. Anton Gole fick ihop 20 VM-poäng med en 38e plats totalt, även han med en skadedrabbad säsong bakom sig.

Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Vi får bara hålla tummarna att vi till 2019 får fortsätta se dessa två ute i VM-sammanhang. Alvin Östlund vet vi körde sitt sista år på sitt Yamahakontrakt och där är det fortfarande oklart vad det blir. En personlig känsla säger mig att Alvin skulle nog kunna göra väldigt bra ifrån sig på en större maskin i MXGP-klassen.

Men oavsett vad som sker så hoppas jag minst på att vi har dessa två med till start även nästa säsong och gärna med flera svenskar som prövar lyckan i VM. Kanske inte nästa år, men åren därpå kanske namnen på våra svenska VM-förare heter Filip Olsson, Emil Jönrup eller Arvid Lüning? Eller någon helt annat? Det återstår att se, men vi har trots allt bra ungdomar som kommer nerifrån så nog ska vi kunna försöka fortsätta leverera ute i Europa och övriga världen.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (6)

Fredrik Ternvall

Dom måste vara rätt sura på Marvin. Nu har dom ingen chans att vinna. Hoppas på Holland men tror att USA vinner.

Linus

E det smart att köra 1 vecka efter en rejäl smäll mot huvudet eller Anton kommer attfå ta tester innan han kör till helgen? E ju en säkerhets grej , inte bara för han själv utan de runt omkring honom..

Johan

Nä, Febvre kör inte Tixier ersätter.

Fredrik Ternvall

Är det någon som vet om Romain Febvre kommer att köra i helgen ? Och om inte vem ersätter ?

Johan

Isak Gifting om han får vara skadefri tror jag också kan göra bra ifrån sig utomlands!!

Jonas

Tråkigt att det är lite "uppförsbacke" för Anton och Alvin just nu. Vill man notera ngt mer positivt från Italien kan man konstatera att Sverige hade 3st 125-åkare topp 10 i Yamahas 125 race. Liam Hanström 6a, Andre Högberg 7a och Arvid Modin 9a.

Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP