Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Historisk seger för Frankrike i Lag-VM

En fullspäckad helg är till ända med den 69e upplagan av Motocross of Nations, som arrangerades av förra årets segrare Frankrike, på den mäktiga anläggningen i Ernée.

Foto: Niklas Svensson

Jag fick aldrig höra någon publiksiffra men jag vågar nog skriva att det var mellan 40-50.000 åskådare på plats, givetvis med en majoritet av galna franska fans på plats. Tillsammans bidrog publiken till en fantastiskt vacker inramning runt banan och jag själv har aldrig upplevt något så vackert som detta på en crosstävling förut.

Frankrike inledde starkast på lördagen med att vinna alla kvalheat med Gautier Paulin i MXGP-klassen, Marvin Musquin i MX2 samt världsmästaren Romain Febvre i Open klassen.

Foto: Niklas Svensson

Men i söndagens första final syntes det att nerverna började spela in och det såg inte längre så solklart ut att Frankrike skulle klara uppgiften med att köra hem ett guld.

Amerikas Justin Barcia inledde med att ta starten i första heatet men fick efter ett par varv sällskap av Marvin Musquin som fick jobba dubbelt så hårt med mindre kubik under sadeln. Dessa två skiftade platser en antal gånger och jublet visste inga gränser varje gång Musquin lyckades passera Barcia.

Foto: Niklas Svensson

Men sedan kom misstaget från Musquin när han gick omkull och tappade värdefulla poäng. Det tog sedan något varv innan Musquin kom igång igen ordentligt och hade även då fått upp Jeremy Martin i bakhjulet.

I början av heatet var även Gautier Paulin omkull tillsammans med Max Nagl men tappade inte så mycket på det, men sedan tyckte jag Paulin körde otroligt stelt och nervöst mot sin sjundeplats i mål.

Musquin lyckades dock komma igång igen efter kraschen och drog ifrån Martin och inledde istället jakten på Max Nagl som hade tredjeplatsen, men lyckades aldrig komma tillräckligt nära för en attack utan körde i mål som fyra. Efter första heatet ledde Team USA fem poäng ner till Frankrike.

Foto: Niklas Svensson

I andra finalen startade Musquin strax innanför topp 10 medans landsmannen Romain Febvre snabbt tog sig upp till en andraplats bakom ledande Cooper Webb för Team USA. Det dröjde inte många varv innan anläggningen fullkomligt exploderade i jubel när Febvre tryckte sig förbi Webb upp i ledning som han sedan höll hela vägen in i mål drygt tre sekunder före Webb.

Inte långt efter fanns även Musquin in på en tredjeplats efter en ny fantastisk körning upp genom fältet och efter andra finalen hade Frankrike återhämtat sig i totalen och var nu bara två poäng bakom inför sista avgörande finalen.

Foto: Niklas Svensson

Starten skulle bli ett avgörande moment inför det sista heatet och bäst gick det för Frankrike där Romain Febvre och Gautier Paulin startade inom topp fem, medans USA förarna Justin Barcia och Cooper Webb fanns med strax utanför topp 10.

Redan där hade guldet glidit ur händerna på USA och det såg länge ut som att det inte skulle bli någon spänning alls utav det. Men i mitten av heatet lyckades både Barcia och Webb hitta farten på nytt och avancerade snabbt upp genom fältet.

Foto: Niklas Svensson

Webb var inledningsvis den starkaste av dom två och passerade även Barcia, men bromsade kort därefter stopp vid bandepån och då blev det genast mycket tuffare för USA. Men dom kom tillbaka starkt på slutet igen och sista varvet blev en rysare när Barcia var uppe på en tredjeplats och Webb i bakhjulet på Gautier Paulin på en sjätteplats.

Men Frankrikes förare lyckades hålla nerverna i behåll sista varvet och körde över mållinjen till en historisk Lag-VM seger. Jag är inte helt säker, men jag tror aldrig vi fått uppleva förut att ett regerande lag kommer hem på hemmaplan och kör hem ännu ett Lag-VM guld.

Foto: Niklas Svensson

Hemmafansen stormade banan direkt efter målgång ner till den stora prisutdelningen och jag har aldrig upplevt ett sådant ståhej förut, det vrålades och gasades med avkapade motorsågar så att öronen tjuter fortfarande.

Frankrike vinner för andra året i rad och det är bara att gratulera förarna Gautier Paulin, Marvin Musquin och Romain Febvre till en fantastisk insats inför sin hemmapublik.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (4)

Patrik

Grymt jobbat Niklas!! Vi är dig evig tacksamma!!

Mikael

Vi gillar dig ändå Niklas :) USA även -87 och UK -57 och -64 om jag utläste rätt på wikipedias tabell.

Webmaster - Niklas

Tack Classe! Man kan inte få rätt varje gång!

Classe

2007 och 2010 vann USA som regerande mästare på hemma plan!!

Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | MXGP
Reklam | AGM Shop