Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Jeffrey Herlings – Han kom, han sågs, han segrade!

Vi har länge fått väntat på att det skulle ske, många gånger har det varit nära, men i helgen blev det äntligen till verklighet. Jeffrey Herlings kom till start i sista deltävlingen i AMA National.

Från VM i Uddevalla helgen innan till att ställa om sig för att köra i USA. Tidsomställning, ”Ryan Dungeys” bike och ett helt nytt klimat att vänja sig på under fyra dagar.

Snacka om en grand slam. Var snabbast i både första och andra tidskvalet. Var ut runt trea-fyra i första heatet men passerade Tomac direkt och tog över ledningen på första varvet. Tomac försökte men krascha, Marvin Musquin blev den andra att försöka och var så nära som jämsides. Men Herlings höll tätt och skakade sedan av sig allt och alla för att vinna det första heatet.

Foto: KTM Racing - Simon Cudby

Men i andra heatet skedde nästan det mest magiska som skett under hela säsongen. Startkrasch för Herlings tillsammans med Fredrik Norén. Starta runt 38-39 men var redan på varv 3-4 uppe som 16e man. Tog förare efter förare och gav aldrig upp.

Med tre varv kvar att köra var han uppe som tvåa. Musquin drygt 7-8 sekunder framför och det hela såg ut att vara över för en chans på en dubbelseger. Men så kom misstaget, Musquin landar dumt i ett hopp och det blev en lång tur innan han slutligen faller i marken, på det näst sista varvet.

Foto: KTM Racing - Simon Cudby

Precis när Musquin kommer upp igen och gasar iväg igen flyger Herlings förbi upp i ledningen. Musquin gjorde allt vad han kunde men det räckte inte. Herlings vann, dubbel vann i sitt livs första framträdande i Amerikanska utomhusserien.

Det här borde innebära huvudvärk om något för hela USA. Givetvis har dom haft många Européer som senaste åren funnits med där framme, Musquin och Roczen för att nämna några. Men att ställa in sig i ett nytt land på fyra dagar, på ny bike och med ett helt annat klimat än vad det bjöds på i Uddevalla förra helgen, till att vinna precis allt denna helg.

Foto: KTM Racing - Simon Cudby

Givetvis är det så, Tomac körde bara för mästerskapet i andra heatet och lät Herlings bara flyga förbi, men han gjorde dock ett försök i första heatet som slutade med en krasch. Det häftigaste vore om Herlings nu till helgen gör om bedriften, när MXGP besöker Jacksonville i USA. Nu har Tomac säkrat titeln och kan slappna av helt och hållet till kommande helg. Då lär vi få se en helt annan Tomac.

Det här med Herlings vs USA har varit en stor snackis under många, många år. Och nu när han väl kommer till start och dessutom är snabbast på både tidskval och vinner båda heaten, så får det givetvis alla forum på internet att explodera.

Häftigt var bara förnamnet. Den här tävlingen kommer jag minnas länge oavsett hur det blir till kommande helg. Herlings gjorde det – Han kom, han sågs, han segrade!

Kommentarer (18)

Pata

Det Herlings gjorde i 2:a heatet var bland det brutalaste ja sett på många många år!!!

Lasse

Tomac står åtminstone med i startlistan

Jan A

Hello Grymt kört av #84 men jag såg/lyssnade så sa dom att han använde trey Canards cykel? inte för att det har någon större betydelse! Men som sagt skönt att han körde så bra! Nu är ju bara frågan kommer Eli Tomac ställa upp i MXGP racet?

Lasse

Sett alla Outdoors denna säsong men det här överträffade allt. Visst, Tomac körde för att säkra, men alla andra öste på.

Aaa

Håller med hade varit kul att faktiskt få se uppkörningen istället för att titta på en tomac på halv fart

Jon

Lite tråkigt att dom filmade Tomac nästa hela heatet bara,

Tommy Vestlund

Hmmm frågetecken skulle inte dit

Tommy Vestlund

Tack Niklas för ett grymt jobb????????????????

Henke

Det var strax över 20 grader med låg luftfuktighet i Indiana så några problem med klimatet fanns det nog inte.

Harry

Niklas, du gör ett grymt jobb, glöm torrgasarna som inte ens vet att Herlings körde på 95 oktan bränsle :-)

Webmaster - Niklas

Otroligt oviktigt i sammanhanget om de var treys eller dungeys bike. Kände för att skriva dungeys denna gång, samma bike ändå.

Aaa

Ja det var canards hoj han fick låna

Aaa

Det går bra mycket fortare i ama än vm och det är fortfanade för att banorna i usa är snabbare vilket herlings också sa har inget med förarna att göra...

Mathias

Egentligen oviktigt i sammanhanget, men rätt ska vara rätt! ???? Det var väl Trey Canards gamla cykel han åkte på?! Tack alla ni som jobbar med den här sidan för ett strålande jobb! ????

Peter

Helt rätt Jens!! Dock tror jag att Herlings kan få tufft nästa helg pga värmen som inte brukar vara hans favorit men hoppas han fixar det!! Som du säger ang VM så är det ju oftast 40st anmälda till tävlingarna men sen är det skador som gör att några försvinner det är ju nackdelen med att inte ha kval körning,men å andra sidan så har dom kval i nationals men ändå är typ 25-40 i fältet förvånansvärt svaga!?

Simon

En häftigt idé hade ju varit att gjort en världs liga med dom bästa från USA och dom bästa från Europa. Kanske göra det lite roligt och se vad Asien och Australien / nya Zeeland skulle kunna erbjuda till en sådan mästerskap. Då skulle man få en riktigt världsmästare.

Jens

VARNING FÖR LITE LÅNG KOMMENTAR! Men vad ska alla ni som gnäller på hur dåligt VM är gnälla över nu? Så fort det skrivs om VM här så är det nån som kommenterar det var bättre förr det är inte full grind mm. Men kolla på bredden i MXGP klassen! Där har vi 10-12 förare som kan vinna ett GP och 5 av dom kan slåss för mästerskapet. Är det så i Nationals? Nej! Sen det här med att dom åker så brutalt mycket fortare i nationals ja jag ser det.:) visst Tomac körde för mästerskapet men alla andra då? Hur mycket snabbare är dom? Jag skulle sätta hur mycket som helst på att Herlings Febvre Gajser eller mån annan VM förare står överst nästa helg. Minns hur Febvre körde slut på Tomac i VM på Glen Helen 2015. Sen detta eviga tjat om dåligt med förare i VM. Förutom overseas racen har det vart över 30 förare i MX2 och MXGP hela säsongen så den som säger nåt annat har dålig koll. Dessutom lättare att följa 30 än 40 med tanke på varvningar. Om det är en fight mellan 1-5 är det ju den man följer! Visst man har koll på svenskarna också. Men från 20-30 följer man dom nej! Som en 5 mil på skidor 70 man till start men ändå är det bara tätklungan man följer. Jag försvarar inte Youthstream eller Giuseppe Luongo det handlar inte om det! Men jag tycker det gnälls på VM alldeles för mycket av dom som inte har en aning om det och inte följer det för att dom TROR det är så dåligt och bla bla bla. Jag säger bara vad jag tycker och som Anders Wallsten sa på en presskonferens vid sm i Eksjö 2010 man kan inte tycka fel. Sen får ni hata mig hur mycket ni vill nu men detta är min åsikt.

Braap

Ja det var det sjukaste jag någonsin, ren och skär utklassning hela dagen igenom.

Reklam | KTM
Reklam | IDE Travel AB
Reklam | Forsell Motor
Reklam | MxInAction