Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Han gjorde bäst ifrån sig i Lag-VM

Sedan Jonte Engdahl klev in som förbundskapten till säsongen 2014 så var ribban satt direkt. Målet var att ta Sverige upp bland topp 10 i världen. Efter fyra försök så gick det äntligen hela vägen hem!

Fredrik Norén - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Jag kan väll känna så här direkt att under Lag-VM i Kegums 2014 så förtjänade vi verkligen en topp 10 placering. Den helgen levererade vi på absolut världsnivå. Filip Bengtsson levererade en sjätteplats i första finalen och Fredrik Norén följde upp med en femteplats i andra.

Tyvärr föll vi på målsnöret efter en megakrasch av Filip Bengtsson i sista finalen och hamnade precis utanför målet på en 11e plats. Är det någon gång jag verkligen känt att vi varit värda denna framgång och fått tagit den där topp 10 placeringen så var det verkligen då. Det svider än idag att vi inte fick med oss den denna gång.

Filip Bengtsson - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Men nu tre år senare, efter gårdagens finaler i ett regnigt Matterley Basin så gick det äntligen hela vägen hem och vi knep en 10e plats i Lag-VM. Givetvis något man är överlycklig för att vi äntligen klarade av och att vi nu bör ha som minsta krav att hålla oss inom denna placering framöver.

Men kan ändå känna det lite lustigt om man jämför med Kegums 2014. Den gången hade vi två placeringar inom topp 10 i två finaler, men hamnade ändå utanför. I helgen hade vi ingen innanför topp 10 i ett heat men lyckades ändå komma på den efterlängtade 10e platsen totalt.

Alvin Östlund - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Och med det menar jag inte att våra förare inte gjorde bra ifrån sig. Tvärtom tycker jag att vi levererade väldigt bra, bara att den här glädjen med att få uppleva någon fightas uppe i toppen uteblev denna gång. Man fick inte med sig samma känsla hem som i Kegums, trots att vi äntligen klarade målet.

Men nu var väderförhållandena som dom var och banan såg tyvärr ut som den gjorde också. Det var ingen dans på rosor där ute och givetvis lika för alla. Många toppländer hade det tufft denna dag. Värst för dom alla var det nog för Team USA som endast tog oss med två ynkliga poäng med en niondeplats totalt. Säkerligen en placering dom aldrig tänkt tanken på att hamna på denna helg.

Foto: Niklas Svensson

Men om vi ska sammanfatta våra tre svenska förare denna dag och analysera lite hur vi tyckte så anser nog jag att Fredrik Norén får anses som den bästa denna dag. Han var något seg startad inledningsvis men när han väl kom igång så gick det undan.

Bäst var han i andra heatet. Var som bäst uppe på en 14e plats och låg i fight med bland annat Evgeny Bobryshev, Dean Ferris, Alessandro Lupino, Kevin Strijbos och Tanel Leok. Fick mot slutet ge vika före både Bobryschev och Strijbos men tjänade en placering också när en annan förare i toppen gick omkull.

Fredrik Norén - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Vi tyckte att Alvin Östlund behövde visa mer aggressivitet och ilska från lördagens kval till söndagen finaler. Och det tyckte jag faktiskt att vi fick se. Alvin gjorde ett starkt första heat i mål på en 15e plats men fick ett något tuffare andra heat i mål som 19e.

I första heatet hade han ett ruggigt bra tempo inledningsvis på en 14e plats och tog in sekund efter sekund på Brian Bogers. Men tappade tyvärr lite tempo på slutet och fick ge vika för fransmannen Christophe Charlier med några varv kvar att köra.

Alvin Östlund - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Sist men inte minst hade vi Filip Bengtsson. Inledningen i det första heatet kunde inte startat värre. Efter startkurvan var det som om någon hade kastat en megastor gräddtårta i ansiktet på Filip, bara det att detta istället för gräddtårta var en tung kladdkaka. Det var helt igen bommat i ansiktet på honom och det han gjorde allt för att rädda glasögonen på det första halva varvet.

Med samtidigt som han försökte rädda dessa så tappade han otroligt mycket mark och var nog helt sist iväg när han slutligen valde att kasta glasögonen. Men efter det slet Filip på väldigt bra och jag tycker att hans 21a plats får anses som väldigt väl godkänt efter den inledningen.

Filip Bengtsson med en rejäl kladdkaka över hela ansiktet direkt efter starten - Foto: Niklas Svensson

Många ”tyckare” kanske hade trott att om han bara gjort en ”Trey Canard” med dubba brillor så hade han klarat det. Men jag tror varken två eller tre brillor hade räddat honom, med all den leran han fick intryckt i hjälmen.

I respektive klass blev Fredrik Norén total nia, Alvin Östlund total sexa och Filip Bengtsson total elva. Alla tre gjorde vad dom kunde och jag tror ärligt talat att ingen annan förare hade kunnat göra att vi kommit bättre än vad vi gjorde. Filip Bengtsson gjorde ett dåligt sista heat och såg aldrig riktigt ut att komma igång. Men överlag känner jag att samtliga tre ska känna sig stolta över sina prestationer denna dag och se tillbaka på denna helg med stolthet.

Från vänster i bild: Håkan Olsson, Jonas Wing, Filip Bengtsson, Jonte Engdahl, Fredrik Norén, Magnus Markenfelt, Alvin Östlund, Tommy Allansson och Joakim Svensson - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

De enda jag saknade denna dag var just det som jag skrev om inledningsvis. Vi fick aldrig se någon svensk framme i toppen och fightas. Vi fick ingen topp placering i något heat och något extremt att skrika oss hesa till.

Men det vi fick var en tiondeplats i Lag-VM. Vi är denna säsong det tionde bästa landet i hela världen. Och det om något är något man idag kan vara otroligt glad och stolt över som svensk och det tänker i alla fall jag njuta av resten av denna höst och vinter!

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (6)

Per S

Bra jobbat av alla tre, MEN ALLA MÅSTE BLI BÄTTRE PÅ ATT STARTA! och hårdare attityd vid omkörningar.

Danne

Man kan analysera hur mycket som helst om vem som va bäst! Noren hade bäst varvtider, men alvin åkte stabilt och bra helt enkelt! Tyckte Noren visade vad han kunde i sista heatet han körde fort! Förhållanderna va ju som sagt inte dom bästa och vi såg ju själva hur många bra lag som hade det riktigt tufft! Så detta lag-vm är svår att sätta vem som va bäst i mitt tycke. För alla gjorde grymt bra ifrån sig pågrund av väder o vind! Vi klarade en tiondeplats och det är ju hur stor som helst! Tror vi kan mycket bättre än det med dessa killar! För som dom skrev, kolla vi tillbaka i kegums 2014! Fyfan va kul det va och se våra svenska dra i toppen och dom kan när allt stämmer! Noren är självklar och lika så Östlund, tyvärr kunde ju inte Bengtsson visa vad han kunde med allt strul men den killen kan åka hoj med! Så dessa tre killar hoppas jag kan bli nästa års lag med i USA då kommer det gå riktigt bra tror jag i alla fall!

janos

bra jobbat grabbar!!

Jonas

Var ju själv inte på plats men av de tre måste väl Alvin varit den som presterade bäst? Han lyckades ju med sina placeringar på 250. Kanske inte var lika utslagsgivande med kubik pga förhållanden som var?

Micke Strandbergh

Tycker nog att Alvin va den förare av svenskarna som gjorde bäst ifrån sig, ett starkt 1.a heat med en 15.e plats följdes upp med en 19.e i 2.a och total sexa i klassen. Norén och Bengtsson gjorde vad dom ska med dom starterna,dock kan man tycka att dom ska va med bättre då dom körde 450. Men det är små marginaler när för er är dom det va men det är lika för alla som står bakom grinden. Det va iallafall en mäktig upplevelse o va på plats med den stämningen . Nya tag nästa år i USA????????????????

Robocop

Svenskarna är tyvärr för dåliga på att starta... Hade dom varit med bland de 5-6 främsta så hade de kunnat nå top10 individuellt i heaten. Som låg, annars klart godkänt med 10:a

Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop
Reklam | Forsell Motor
Reklam | MXGP