Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Gole vann – Men Jönsson vann mest

Helgens SM-deltävling hos AMF Årsunda blev en blöt sådan, återigen tyvärr. Klubben har aldrig riktigt haft turen på sin sida när dom för femte året i rad arrangerade en MXSM-deltävling.

Fredagen möttes av en extrem värmebölja när vi anlände till banan och just då undrade man hur klubben skulle klara av dammet om vädret skulle fortsätta och man undrade hur mycket dom hade vattnat inför helgen, eftersom det varit så varmt som det varit.

Anton Gole - Foto: Niklas Svensson

Men resterande del av helgen behövde dom tyvärr inte använda sitt sprinklersystem eller vattentank, för under helgen kom det kraftiga regnskurar blandat med åska och blixtar.

Lördagens träningar och tidskval var torra och vädret höll upp under förmiddagen. Sen brakade vädret loss totalt och det blev ett ordentligt lerbad under eftermiddagens finaler.

Tom Söderström och Mathias Jorgensen hade en fin fight på lördagen - Foto: Niklas Svensson

På förmiddagen startade Tom Söderström upp med att sätta snabbast tid i första gruppen. Drygt 0.7 sekunder före Isak Gifting och Pontus Jönsson. Gifting som för övrigt var tillbaka efter sin handledsskada och som bara hunnit med ett par timmar på cykeln inför denna helg. Andra gruppen var det norrmannen Henrik Wahl som knep förstaplatsen före Mathias Jorgensen från Danmark och Stefan Olsson.

Lördagens första final har vi redan skrivit lite om. Incidenten och allt som hände kring olyckan med Felix Nilsson och den stora respektlösheten stor skara av förare visade mot den hårt viftande gula flaggan.

Men starten knep Pontus Jönsson och sedan släppte han aldrig tagit om ledningen. Tom Söderström var verkligen på gång inledningsvis men fastnade i fighten med Mathias Jorgensen och slutade bakom Mathias på en fjärdeplats.

Pontus Jönsson - Foto: Niklas Svensson

Heatet rödflaggades med tre varv kvar att köra och det med Pontus Jönsson som klar segrare före Anton Gole. På femteplats hade vi SM-ledaren Ken Bengtsson före Stefan Olsson och David Kadestam.

I söndagens första final knep Anton Gole starten och inledningsvis satte återigen Tom Söderström hård press och var precis upp som tvåa när han olyckligtvis föll i leran och i samband med det hade sönder något med gasen och tvingades bryta heatet.

Och nog hade man trott att det skulle bli en hyfsad lugn körning för Anton Gole mot en heatseger men bakom kom Isak Gifting som ville något annat. Sekund efter sekund plockades in och sedan bjöds vi och publiken på en sevärd fight där dom bytte plats om ledningen ett flertal gånger. Tillslut tvingades Gole kasta glasögonen och gav på sista varvet upp och skulle säkra andraplatsen i mål.

Foto: Niklas Svensson

Men med bara några fåtal kurvor kvar till mål och en imponerande insats av Isak Gifting så går han omkull och Gole var inte sen med att överta positionen och åka över mållinjen som segrare i regnet. Gifting kom upp och lyckades knipa andra precis före teamkollegan Stefan Olsson och Ken Bengtsson.

Pontus Jönsson hade ett tuffare heat och blev tillslut elva i mål bakom Nick Kouwenberg och Rasmus Håkansson. När det gäller Nick Kouwenberg så är det svårt att känna igen honom just nu, det ser tungt ut när han kör och han kämpar nästan för hårt ser det ut som. Placeringarna 13-9-32 är placeringar han inte borde vara på och vi saknar den där glöden han hade förra året när han fightades tillsammans med Anton Gole om mästerskapet.

Isak Gifting - Foto: Niklas Svensson

I söndagens sista final knep Pontus Jönsson starten återigen och sedan lämnade han fältet bakom sig. Han lyckades skapa en större lucka ganska så kvickt och när Isak Gifting kom upp som tvåa så gjorde han ett försök men avståndet krymptes som mest till sex sekunder innan Gifting slog av och säkrade andraplatsen i mål före Ken Bengtsson, Anton Gole och Stefan Olsson.

Totalt segrade Anton Gole men flest heatsegrar fick Pontus Jönsson ihop som slutade tvåa totalt. Isak Gifting rundade av prispallen på en tredjeplats men i mästerskapet håller Ken Bengtsson fortfarande en trygg ledning på 32 poäng till Pontus Jönsson.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (0)

Inga kommentarer, än.

Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP