Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Godkänt, inte mer

Premiären är avklarad. Frågar ni undertecknad så bjöd den inte mer än på betyget godkänt i underhållningsnivå. Men så är jag heller inget superfan av SX.

Det var filmandet som var det bästa med premiären. Istället för att enbart följa ledaren av de två finalerna valde produktionsteamet att filma var fighterna fanns. All heder åt detta. Eli Tomac hade en fem sekunders ledning när han plötsligt stod på näbben i vad som såg ut som nu-tappade-jag-lite-fokus. Därefter var han på väg att tappa brallorna. När han sedan trailade runt förstod vi alla att det inte stod rätt till. Noll poäng att jämföra med 25 för ”The Marvelous Marv” – inte riktigt vad Tomac hade tänkt sig.

Musquin då? Ja, lika säker som amen i kyrkan. Att ha haft Ryan Dungey som teamkollega under ett par säsonger kan vara något han drar fördelar av. Nu är MX/SX en ytterst individuell disciplin, men att ta lärdom av den bäste kan aldrig vara fel. När det gäller Ken Roczen anser jag själv att en fjärdeplats är riktigt bra – och klokt. Det lilla jag såg av honom såg stabilt ut och inte lika vildsint som tidigare. Säger som Izabella Scorupco i glasögonreklamen – smart.

Överraskningar då? Jo, de fanns de också. Att Justin Barcia kan blixtra till vet vi, men en pallplats i premiären – wow. Extra kul blir det när han stod utan kontrakt och halkade in som fill-in för långtidsskadade Davi Millsaps. Även Weston Peick förtjänar en fjäder i hatten. Femma är fan i mig inte illa pinkat. Största överraskningen var emellertid Lites-vinnaren, Shane McElrath. Ok, är man fabriksförare kör KTM kan man åka hoj, men jag hade nog sju, åtta förare som jag trodde mer på än McElrath. Där ser man vad en bra start och is i magen kan göra. Tråkigast? Ingen Fredrik Norén. Utan ”vår” svensk är det inte riktigt lika spännande. Alex Martin bröt nyckelbenet och Dean Wilson kom aldrig till start på grund av en krasch under ett av förmiddgasheaten.

Foto: Simon Cudby/KTM US

Kommentarer (22)

Anders Wallsten

Svar till fredrik e: Jag skrev inte att jag är ointresserad, jag är bara ingen supernörd. Att jag hjälper Niklas med sajten handlar också om jag inte vill att MXInAction ska dö. Att driva sajten på egen hand med jobb å familj fungerar inte.

Jens

Av dom 40 som är på start i ett Nationals heat. Hur många håller världstopp nivå? Jo dom 4-5 första. Uppenbarligen långsammare än Jeffrey Herlings också vilket vi fått bevisat.

Rufus

Carlsson fram med det då är ju nyfiken.

Eric

Men Jens då får jag ursäkta, trodde dom körde 40grind som i AMA ;-)

Carlsson

Till Rufus, då vet du inte vem som gömmer sig bakom namnet specialisten!

Jens

Så va vi där igen! Uppenbarligen följer ni inte vm om ni säger halv full grind. Det har inte vart under 30 förare i varken MXGP eller MX2 under 2017 förutom Qatar. Dessutom hur ofta följer man dom 10 sista? Efter 10 min av racet är det ointressant. Det är i toppen det händer.

Fredrik

Men Eric dom bästa förarna ställer upp i VM. Sen håller jag med om att fördelningen av VM deltävlingar är en aning tveksam.

Eric

Nationals och Supercross är det bästa som finns! VM kan man lägga ner, halvtomt på grinden och 3 tävlingar hos mutlandet!

Rufus

Specialisten är enbart en tangentbords krigare som förmodligen googlar en hel del för att komma på vad han ska skriva. Förmodar att hans liveupplevelser i mx/sx sträcker sej till några besök i Uddevalla och kanske något enstaka mxon.

H

Tycker Sx är bra mycket roligare än tex VM, har vart på de två senaste VM i Uddevalla efter vart borta ifrån sporten i ca 20 år. De har varit väldigt tråkiga om man ska jämföra med de tävlingarna som var i Motala, tibro etc på 90-talet. Youthstream har förstört sporten totalt.

amatören

Enkelt för att riktig Motocross är fan så mycket bättre !

fredrik.e

vad besviken jag blir. om du inte är intresserad av sx varför skriver du då en artikel ?

Fredrik

Jag tycker att supercrossen är kul men vm serien är roligast. även nationals är bra . Bästa heatet var det sista förra året när herlings körde genom hela fältet , oslagbart.

Jens

Och dom säger att vm är tråkigt lever ett par år tillbaka! Kan räkna upp en handfull med race dom senaste 2 säsongerna där racingen vart mycket mer intressant än Nationals.

Jens

Jag har full förståelse för om man har lite mindre intresse än andra. Själv har jag följt båda serierna i över 10 år ända sen jag var 10-12 år och tycker både vm och supercross och Nationals är barnsligt kul oavsett race eller resultat även om jag har favoriter. Men som sagt jag är väl lite motocross nörd. Jag kan kolla på samma race flera gånger även om det är ett dåligt race. Men jag älskar att se hur dessa killar hanterar en hoj oavsett om det är ett bra eller mindre bra race! Jag älskar den här sporten och det har blivit en del av mig och sen får man gärna kalla mig idiot eller nörd men mig gör det inget. Mitt intresse och kärlek till detta är orubbat!

Anders Wallsten

Svar till kom igen: Hade ingen aning faktiskt. Vi har olika intressen och jag är rent ärligt ingen supernörd när det gäller MX/SX. Bara intresserad och råkar vara skrivkunnig. Tror kanske att alla år i branschen har gjort att intresset dalat en smula. Svar till Specialisten: Du vet att jag har sett ett dussin SX live i USA. Men tv är en annan grej och allt annat än lika ball.

kom igen..

Wallin har du inte hört om det nya poängsystemet där ettan får 26 poäng inte 25, och att den som blir sist får 1 poäng. Om du inte hört talas om det borde du kika på det.

Modin

Håller med om att det var bra underhållning. Redan första 450 heatet körde de så man var tvungen att kommentera att det var så bra racing. Kommer förhoppningsvis vara underhållande några runder till innan folk börjar falla ifrån med skador (som vanligt...)

Jonas

Hur bra som helst! Finns ingen bättre Tv-sport.

Specialisten

Har du aldrig sett en sx live i USA Wallis? Allt annat inom cross tex Uddevalla är som en logdans i kvickjock jämfört med sx ju. Släpp hörnflaggan och kom in på plan kompis. Jag håller med om att tv aldrig blir samma men förutom lag VM kan man snart lägga ner övriga mästerskap. Det är dock en annan sak vi får ta upp framöver. Håller med dig i mycket förutom att Roczen hade minst en nära döden upplevelse och Shane är ingen skräll. Han ledde drog i tät fram till skada förra året. Tror dock han hamnar utanför topp 3. Långben23 vinner enl Nicke och mig. Snart dags att tippa East men vi får se vilka som är hela dagen innan. Min rad topp 3 kommer att vara lite annorlunda än de flesta....

Anders Wallsten

Svar till Specialisten: Risk finns att du är spärrad för all framtid.

Specialisten

Hej Wallis. Skriver så fingrarna blöder. Inget fastnar på sidan. Är man blockad som en liten FB visasnorrensnubbe? Prövar igen.

Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor
Reklam | MxInAction
Reklam | IDE Travel AB