Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Full pott för Lüning i premiären

2018-års SM-premiär är nu avverkad och det skedde under helgen som var på den fina och fysiskt krävande sandbanan i Saxtorp, Landskrona.

Arvid Lüning - Foto: Niklas Svensson

Vi tänkte inleda SM-rapporteringen med ungdomsklassen 125cc U17. En klass som många av våra nuvarande etablerade VM & EM-förare har passerat under sina tidigare ungdoms år och tänker då på bland annat Alvin Östlund och Isak Gifting.

Klassen har de senaste åren förgyllt tillvaron på SM-helgerna och att få höra ljudet av de ilande tvåtaktande är som musik för öronen. Unga talanger som verkligen ger sitt yttersta, ibland kanske för våghalsiga så att det blir en marksyning eller två. Men jag anser att klassen är enormt viktig och en bra språngbräda att passera inför kommande karriär.

Emil Jönrup - Foto: Niklas Svensson

Någon som verkligen vuxit på sig till denna säsong och tagit det där extra steget är Arvid Lüning från Upplands-Väsby MK som till denna säsong sadlat om från en Yamaha till en KTM. Hösten och vinterns träning på MX-Gymnasiet fick verkligen ett kvitto tillbaka på att det givit resultat, när Arvid under helgens SM-premiär imponerade stort mot sin dubbelseger.

Arvid knep starten i lördagens första final och for sedan iväg som ett skenande tåg. Efter två varv ledde han med 10 sekunder, när Emil Jönrup från Varbergs MK tillslut hade tagit sig upp på en andraplats. Emil krympte avståndet något i början av heatet men Arvid slog aldrig av på tempot och flög över mållinjen med nävarna i luften som segrare för första gången i U17-klassen.

Elix Ruth - Foto: Niklas Svensson

Emil Jönrup anslöt tio sekunder bakom på en andra medan Liam Hanström från Anderslövs MK fanns nästan en minut bakom. Imponerande insats av Liam som förra året slutade tvåa i 85cc USM och som gjorde sin debut i klassen.

Hårt i mål var det även mellan Marcus Gredinger och Adrian Åminne-Karlsson som knep fjärde respektive femteplatsen i mål med bara sekunden mellan dom två.

Marcus Gredinger - Foto: Niklas Svensson

Inför söndagens andra final hade givetvis banan förändrats en hel del och för er som aldrig varit på plats i Saxtorp blir det svårt att beskriva, men med några enkla ord att den blir något fysiskt krävande. Det enda stället man har några sekunder på sig att andas ut och ta några djupa andetag för att ladda om för nytt varv är på den något långa startrakan.

Men grinden föll efter lunchpaus för den andra och avgörande U17-finalen och denna gång var det hårt om vem som skulle knipa MxInAction Holeshot Award. Dom var tre som kom in i bredd till kurvan – Arvid Lüning, Elix Ruth och Max Pålsson. Den förstnämnde fick dock bromsa på sig och gled ut medan Elix försökte på en innerrökare men det blev tillslut Max med knappt en halvmeter tillgodo som knep starten och ut som ledare på första varvet.

Det var tight i söndagens andra final i starten - Foto: Niklas Svensson

Men det tog bara något varv innan Arvid återigen tog över taktpinnen och lämnade sedan de övriga fältet bakom sig på distans. Segermarginalen blev tillslut över halvminuten ner efter en ny imponerande körning.

Axel Semb från SMK Dala Falun som var sjua i lördagens första final, lyckades denna gång knipa andraplatsen sekunderna före Marcus Gredinger från MK Orion och Leopold Ambjörnsson från MCK Hallandia.

Prispallen med Axel Semb till vänster som trea, Arvid Lüning som segrare och Marcus Gredinger på en andraplats till höger - Foto: Niklas Svensson

Emil Jönrup hade en tung inlednings av finalen och varvade långt ner i fältet. Han fick slita hårt varv efter varv och kom slutligen upp till en åttondeplats före Liam Hanström och Albin Norrbin från Varbergs MK.

Elix Ruth och Max Pålsson som följde vandra åt i starten gjorde detsamma under heatets gång och placerade sig som femma respektive sexa i mål före Åminne-Karlsson.

Totalt blev det en full pott för Arvid Lüning efter två suveräna körningar och efter målgång i andraheatet kastade han av sig från cykeln och segervrålade ut med armarna framför publiken. Det var svårt att undgå att få rysningar på kroppen då man förstår som förare själv vilket otroligt arbete det ligger bakom en sådan framgång.

Arvid Lüning efter en fullbordad dubbelseger - Foto: Niklas Svensson

Bredvid sig på prispallen fick Arvid in Marcus Gredinger på en andraplats och Axel Semb på en tredjeplats totalt i premiären. Vi ser med spänning fram emot fortsättningen av denna klass som sker snart hos Vissefjärda CK den 5-6 maj.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (1)

Survivor

Namnet Lüning känns bekant, kan det vara så att hans pappa eller annan släkting körde cross på 70- 80-talet?

Reklam | MXGP
Reklam | Forsell Motor
Reklam | AGM Shop
Reklam | KTM