Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Framgång för Lüning i EM

Under helgens VM-körningar i Lettiska Kegums var det även dags EM-klasserna 125cc och MX2 igen. Extra kul att vi denna helg hade många svenskar på plats i båda klasser.

Bäst av Svenskarna denna helg blev Arvid Lüning efter två nya stora framgångar. I lördagens första final körde Lüning i mål på en niondeplats men följde sedan upp med en imponerande fjärdeplats i söndagens sista final. Detta ledde till en femteplats totalt i deltävlingen och Lüning ligger nu på en 13e plats i mästerskapet.

Arvid Lüning - Foto: Niklas Svensson

Men i mästerskapet är det faktiskt Filip Olsson som är bästa svensk på en tiondeplats totalt. Men det blev tyvärr ingen lyckad helg för Filip i Lettland som nollade första finalen och med en 11e plats i andra finalen.

Bäst chanser hade ändå Emil Jönrup som tog starten i lördagens final, ledde heatet i fem varv och låg på en femteplats när han kraschar på näst sista varvet och tvingades ställa in även söndagens final.

Emil Jönrup - Foto: Niklas Svensson

I EMX250-klassen fanns hela sju svenskar med till start. Fyra tog sig vidare till final – Isak Gifting, Rasmus Andersson, Jesper Hultman och Hampus Kahrle. Bäst gick det för Gifting med en 11e respektive niondeplats som var ensam svensk att ta poäng denna helg.

I MXGP-klassen blev det inte heller någon riktigt lyckad helg för JWR Yamaha föraren Filip Bengtsson. Alla minns vi nog när Filip Bengtsson tog starten under Lag-VM kvalet här 2014, klart en av de mäktigaste stunderna i mitt liv måste jag tillägga, så man hoppades givetvis på en favorit i repris.

Filip Bengtsson - Foto: Niklas Svensson

Men det räckte tyvärr aldrig till poäng för Filip denna gång. En 23e respektive 22a plats var nog inte riktigt vad dom hade hoppats på.

Och då ställer man sig givetvis frågan, eftersom Filip är så totalt dominant på hemmaplan och visar på en galet fin fart. Hade Filip bara en dålig dag på ”jobbet” eller går det så mycket fortare i VM? Det kanske var en blandning av båda, för helt klart är det inga duvungar som deltar i MXGP-klassen och det är otroligt jämnt mellan varvtiderna, vilket gör starterna extremt viktiga i dessa sammanhang.

Kommentarer (5)

Henrik

Någon som vet nära Ama börjar idag?

Fredrik

Där har dom ju lyckats, Mx1 Vm är ju världens tuffaste klass

Fredrik

Håller med. Bengtsson visar sjuka varvtider. Hylla den gossen mer här

Inte lite helle

Hallå. Är ni helt ute och cyklar. 23 års gräns mx2. Vi har en kille som är 5-6 snabbare än 2an i Sverige. Bengtsson mx1 är ju fan topp 10 i varvtider i mm. Vilket betyder 10a i världen. Hylla denna gosse lite. Detta är mer mirakel än något annan svensk på 2000 talet om man räkna ihop alla klasser. Mx3 cm vinns inte längre då hade han vart no1

Fredric

Ja visst är det en intressant fråga. Filip skriver på sin insta att han "felt a bit weak" så då får vi anta (och hoppas) att det är en kombination. Annars tycker jag att Filip verkar nästan snabbare i år än förra året vilken nästan förvånar mig då jag trodde att han var en KTM-kille ut i fingerspetsarna :)

Reklam | IDE Travel AB
Reklam | MxInAction
Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM