Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Filip Bengtsson bjöd publiken på en show

I helgen som var öppnade Landskrona MK upp den nya säsongen med den första deltävlingen av de Svenska Mästerskapen, på den fina sandbanan i Saxtorp som stod redo för förarna.

Vädret kunde knappast blivit bättre med solsken och banan var inför söndagen allt annat än slät, men fick den stora publiken på över 3000st betalande att få se Sveriges snabbaste förare bemästra den tunga sanden med djupa hålor och spår.

Landskrona MK gjorde ett jättebra arbete under hela helgen med bland annat bevattning och allt flöt på enligt schemat nästan prickfritt och vi hade två spännande finaler i MX1-klassen att se fram emot. Dock med facit i hand så blev det kanske inte så spännande som vi hade önskat, då Tomelilla pojken Filip Bengtsson visade sig vara helt överlägsen denna dag.

Filip Bengtsson tog starten klockrent i det första heatet och försvann sedan iväg från övriga - Foto: Niklas Svensson

Grinden föll för det första heatet på förmiddagen och först in i startkurvan hade vi JE68/KTM föraren Filip Bengtsson som sedan lämnade de övriga bakom sig direkt. Redan efter ett varv hade han skapat sig en stor lucka ner till övriga och den bara förlängdes ju mer heatet rullade vidare.

Närmast bakom hade vi Kawasaki föraren Indrek Mägi från Estland som hade en bra fight tillsammans JE68/KTM föraren Kim Lindström om andraplatsen, där det skiftades placeringar ett par gånger innan Indrek slutligen kunde köra i mål som tvåa, över 35 sekunder fram till Filip Bengtsson som segrade i det första heatet enkelt.

Indrek Mägi från Estland och Kim Lindström hade en bra fight i det första heatet - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Strax bakom följde Kim Lindström in på en tredjeplats som långt bakom sig hade Rickard Sandberg och Tom Söderström, som hade en bra fight i mitten av heatet med fördel Sandberg som slutligen kunde ta hand om fjärdeplatsen före Söderström och Tom Johnsson.

Vi hade även några överraskningar i heatet och den ena med Max von Schoting som verkligen gasade på riktigt bra. Inledde med en bra start och låg inledningsvis på en femteplats för att i mitten av heatet ligga på en sjätte, för att slutligen bli åtta i mål före Oskar Olsson och Niclas Gustavsson.

Vi fick tidigt i heatet ett bortfall av Washtec Motostar Suzuki föraren Marcus Norlén som hade vaknat upp sjuk till söndagens finaler och hade helt enkelt inga krafter till att fullfölja trots en bra start inom topp 10 och kom inte heller till start i det andra heatet.

Tom Söderström gjorde två stabila körningar i finalerna - Foto: Niklas Svensson

Efter lunch var det återigen dags att dra igång finalerna och efter att MxGirls, 125 U17 och MX2 hade kört sina så var det äntligen dags för att dra iväg det andra heatet i MX1-klassen.

Denna gång var det Kawasaki Sverige föraren Rickard Sandberg som var snabbast ut ur startkurvan följd av Kim Lindström och första heatets segrare Filip Bengtsson, som redan innan första varvet hade passerat dom båda för att gå ut på det andra varvet i ledningen och redan där var det klart.

Men bakom Filip som skenade iväg i ledningen så hade vi en bra fight mellan Rickard Sandberg, Kim Lindström och Tom Söderström. Dom två förstnämnda skiftade placeringar ett par gånger medans Söderström inte riktigt fick chansen på ett slagläge.

Men i mitten av heatet så blandades en ny förare in i fighten – Tom Johnsson som hade gjort grovjobbet riktigt bra efter att rundat det första varvet som nia, men som mot slutet av heatet kunde passera både Söderström, Sandberg och Lindström för att köra till sig en andraplats i det andra heatet efter Filip Bengtsson som även denna gång hade en stor segermarginal.

Tom Johnsson imponerade i SM-premiären med en uppkörning till andraplats i det andra heatet - Foto: Niklas Svensson

Rickard Sandberg hade lite krafter kvar mot slutet och kunde även passera Lindström för att ta tredjeplatsen i mål före Lindström och Söderström. Lite längre bak i fältet rullade Oskar Olsson i mål på en sjätteplats före Mats Nilsson, Björn Andersson och Remi Nyegaard från Norge.

Men jag måste säga att det var en fröjd för ögat att denna dag få bevittna den framfart som Filip Bengtsson visade i finalerna, tror det var länge sedan jag såg någon Svensk köra så fort. Istället för att köra ner i hålorna som många andra, så använde Filip stalpen som hopp istället vilket sparade på både kraft och fart. Tom Johnsson måste jag ge beröm för uppkörningen i det andra heatet, men det är så synd att han inte kan få till starterna mycket bättre men han har ju helt klart fysiken som krävs och det känns som vinterträningen hos Kennevik Travel i Amerika visar på bra resultat.

Jag måste även säga att Tom Söderström gjorde en väl godkänd insats i finalerna, kämpade på riktigt bra inledningsvis i heaten men tappade kanske lite fart mot slutet men ligger efter första deltävlingen på en sjätteplats i totalen.

Filip Bengtsson visade prov på extrem snabbhet och fart i SM-premiären i Saxtorp - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Det var många som undrade vart Alex Eriksson hade tagit vägen och jag själv blev aningen förvånad när jag fick se att han inte hade kvalat vidare till finalerna. Han tyvärr aldrig prata med Alex själv efteråt men jag tror nog att vi får se en revansch sugen Alex Eriksson när vi gästar Tibro om några veckor.

Norrlandsexpressen Per Nyberg från Boden som satte en bra tid under lördagens kval som trea i sin grupp hade en dålig dag på jobbet under söndagen.

Första heatet startade Per bra och rundade som åtta det första varvet men gjorde ett misstag och föll hela vägen ner till sist på det andra, försökte komma igång igen och avancerade uppåt i fältet men bröt sedan efter halva heatet. Och dessvärre blev det nästan detsamma i det andra heatet.

Totalsammanställning i MX1-klassen efter deltävling 1:

POS. # Förare Totalt
1 64 Filip Bengtsson 50
2 4 Rickard Sandberg 38
3 5 Kim Lindström 38
4 122 Tom Johnsson 37
5 310 Indrek Mägi 32


Prispallen med Filip Bengtsson högst upp och med Rickard Sandberg till vänster som tvåa och Kim Lindström till höger på en tredjeplats - Foto: Niklas Svensson

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (0)

Inga kommentarer, än.

Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor