Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Första halvlek med MxInAction - Del 2

Årets sju första MX-månader är avklarade och snart åtta. Vi tar pulsen på varandra, Niklas Svensson och Anders Wallsten. Först ut var Anders, denna gång självaste Niklas.

AMA-SX har kört klart medan AMA-Nationals och VM fortfarande håller på som bäst. Hur skulle du mitt i högsommaren ranka de tre 2017-serierna sinsemellan?
– Alltid jättesvårt. Supercrossen är givetvis som mest spännande i början, de fyra-fem första deltävlingarna. Sedan börjar skadelistorna fyllas på och spänningen brukar avta. Undantag för denna säsong som höll sig hela vägen till Las Vegas, det var en riktig nagelbitare.

Anton Gole - Foto: Motoxpics.be - John Oostvogels

VM-säsongen (MXGP) tycker jag har varit den bästa säsongen på väldigt, väldigt länge. I både MX2-klassen och MXGP-klassen har det aldrig varit riktigt öppet mål för någon förare förens nu mot slutet, utan vi har fått se många olika uppe i toppen. Sen gillar jag även när det blandas i deltävlingarna med de olika EM-klasserna där vi har ett stort gäng med svenska förare som gör väldigt bra ifrån sig.

Nationals har personligen varit något tråkig i år, vet inte varför jag tycker det egentligen, bara en känsla inom mig som säger att det inte är lika spännande denna säsong. Givetvis är det lika kul att följa Fredrik Noréns framfart, vilket han gör extremt bra även denna säsong.

Men måste jag välja, så får det faktiskt bli MXGP som är den bästa serien denna säsong. Alvin Östlund och Anton Gole har satt en ordentlig färgklick i tävlingarna och sedan har MXGP-klassen blivit så mycket jämnare, med undantag för helgens VM-deltävling i Lommel där Jeffrey Herlings och Antonio Cairoli fick dom övriga att se ut som statister.

Eli Tomac - Foto: Niklas Svensson

Vilka förare tror du drar de längsta strået och blir mästare i AMA respektive VM?
– I lilla klassen är det så gott som klart. Zach Osborne leder med över 70 poäng med tre deltävlingar kvar. Där har spänningen dött ut för ett bra tag sedan. Men vilken kille det har varit i år, snacka om att de mesta har klaffat även om han haft en del tur och otur. Killen är oftast inte så bra på att starta, brukar vanligtvis vara runt 10e plats inledningsvis och ligger ca 10 sek efter ledaren med 5 minuter kvar, men lyckas alltid finna de där lilla extra som tar honom hela vägen fram till seger.

Eli Tomac har 32 poäng tillgodo till Blake Baggett. Bör inte vara några konstigheter om inget väldigt konstigt inträffar. Dock tycker jag inte Eli Tomac varit så dominant som många kanske tycker. Jämför man med förra året där Ken Roczen vann hela 20 av 24 heat så är Tomac hästlängder ifrån med bara åtta heatvinster så här långt. Killen är ruskigt snabb men gör också ibland dumma misstag. Hade inte Musquin haft knäproblem så tror jag nog att bilden hade sätt annorlunda ut i mästerskapet.

Antonio Cairoli - Foto: Motoxpics.be - John Oostvogels

I VM börjar det nu också luta mot en solklar seger för Antonio Cairoli. Leder med 99 poäng före Jeffrey Herlings som efter helgens deltävling tog över andraplatsen från Clement Desalle med sex poängs fördel. Likadant är så hade nog mästerskapet kunnat se annorlunda ut om både Tim Gajser och Herlings varit skadefria under säsongen.

Men tycker faktiskt det är rätt så fantastiskt, att Cairoli har kunnat komma tillbaka som han gjort. De två senaste säsongerna var tuffa, mycket tack vare olika skador. Man hade nästan räknat ut honom helt efter förra säsongen och trott att han aldrig mer skulle bli sig själv igen. Men pang, så gör han nog sin livs bästa säsong och är nu på väg mot sitt nionde VM-guld i karriären. En livs levande legend!

I MX2-klassen har nu Pauls Jonass 50 poäng tillgodo ner till Jeremy Seewer. Suzuki föraren har gjort alldeles för mycket billiga misstag under säsongen som gjort att han hamnat så långt efter. Årets stjärnskott måste jag faktiskt tilldela Thomas Kjer Olsen, som både hunnit med att vinna ett GP och ligger för närvarande trea i tabellen.

Så som det ser ut nu blir svaret enkelt. Tomac och Osborne vinner i USA medan Jonass och Cairoli kniper guldet i Europa.

Filip Bengtsson - Foto: Motoxpics.be - John Oostvogels

Kommer Ken Roczen att komma tillbaka i gammalt gott slag?
– OM han kommer. Den killen tror jag blir svårstoppad. Han kanske kommer känna av den här skadan i hela sitt liv framöver, men så länge han kan vrida om högerhanden så tror jag inget kan stoppa honom. Nu gäller det bara att han kan hålla sig på hjulen en hel säsong, såna fall tror jag han blir svår att stoppa både i Supercrossen och i Nationals kommande år.

Har SM så här långt varit fågel, fisk eller mitt i mellan?
– Den här frågan är faktiskt jättesvår att svara. Jag har åkt på i princip varje SM sedan typ 2007 nu och det är jättesvårt att jämföra dom alla tillsammans. Dock har jag denna säsong känt att det är något som saknas. Jag känner inte den där WOW-känslan längre när jag åker därifrån. Kan inte riktigt sätta fingret på vad. Höjdpunkterna har dock varit MX2-klassen och 125 U17. Bitvis MX1 när Ken Bengtsson kört upp sig från sist till först och i MxGirls när Natalie Kane och Emelie Dahl delat på vinsterna fram och tillbaka.

Alvin Östlund - Foto: Motoxpics.be - John Oostvogels

Men jag känner att något skulle behöva göras för de svenska mästerskapen. Exakt vad vet jag inte ännu, tänkt en hel del på det men kan inte riktigt se ännu vad som behövs eller vad som saknas. Kanske skulle man göra SM mer likt MXGP. Att man kör huvudklasserna MX2 och MX1 i åtta deltävlingar. Sedan får MxGirls, 125 U17, 85U och kanske 65cc dela på fyra deltävlingar var.

Man kanske måste börja kolla på vilka klasser som drar publik, förare med mer. En tanke jag haft är att kanske starta en ”motionärs-sm-klass” typ +40/50. Tänk vad stort typ Stockholmscrossen och Västgötacrossen har blivit, med flera hundra startande helg efter helg och massor av nära och kära, vänner och bekanta som kommer och hejar fram. Förstå vad det skulle kunna dra publik.

Nu spekulerar jag bara vilt med mina egna tankar. Men ska jag ge ett svar på frågan så får det faktiskt bli mitt i mellan denna säsong.

Sist vill jag även säga att jag tycker det blivit lite för mycket gnäll i dagens SM. Antingen är banan för smal, för dåliga hopp, för mycket sten till exempel. Medan andra tycker tvärtom. Jag tror vi svenskar är lite för bekväma av oss och är lite för bortskämda helt enkelt, allt ska gå så lätt och smidigt som möjligt. Där vill jag faktiskt se en bättring. Givetvis finns det SM-banor som inte har hållit riktigt hög klass, men samtidigt är det lika för alla så det är bara tuta och köra. Man får begränsa farten till vad man faktiskt klarar av.

Fredrik Norén - Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Anton Gole blev nyligen fabriksförare för TM. Vad tycks?
– Hur grymt som helst. I helgen som var fick jag även chansen själv att provköra fem olika modeller från TM, tack vare BJ Motorsport från Skövde som kom upp till Stockholm. Ett stort reportage om detta kommer nästa vecka.

Dock känns det som om Anton tappat lite i VM sedan han bytte märke. Förstår givetvis att det är ett stort ombyte och att det tar tid att lära sig en helt ny maskin. Så ger man honom bara lite mer tid så tror jag detta kommer bli toppen och jag hoppas verkligen att han får chansen även till nästa säsong. Totaltsätt över säsongen är Antons framfart över förväntan, tycker han gjort en riktigt bra debut i VM-sammanhang och har hunnit inkassera hela 61 VM-poäng på en 22a plats i nuläget.

Vi har nu Alvin Östlund, Anton Gole och Tim Edberg som fabriksförare. Vem blir härnäst?
– Finns bara en person som jag just nu önskar ett fabrikskontrakt mer än någon annan och det är faktiskt Fredrik Norén. När ska jänkarna vakna upp och inse hans enorma potential? Så hårt som den grabben kämpar säsong efter säsong och så bra han gör det också.

Faktiskt tycker jag Fredrik bara ska ge dom chansen en säsong till, sen tycker jag faktiskt att Fredrik ska försöka se sig om och kolla om det finns något intresse i Europa, i MXGP-klassen. Hade varit riktigt kul att se vad han skulle kunna åstadkomma med i den klassen.

Uddevalla GP 19-20e augusti - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Kommer du att närvara vid slutspurten i SM respektive Uddevalla-VM och Motocross of Nations?
– Jag kommer att närvara vid dom alla tre. Oavsett vad mina egna tankar är om SM just nu så är det något jag givetvis älskar att åka till. Inte för bara själva racingen utan att man träffar så mycket härliga människor.

Uddevalla är för mig julafton, är så enormt taggad och glad över att det snart är dags igen. Ska njuta till 110 % hela helgen lång.

Lag-VM är något jag sagt till mig själv att jag aldrig ska missa. Har varit på varje Lag-VM nu sedan Teutschental 2013 så detta blir mitt femte raka Lag-VM. Dock tror jag man denna gång får låta shortsen stanna hemma och att gummistövlar och paraplyer får följa med. Risken är troligtvis stor när man pratar om England.

Hur kommer Sverige att placera sig i MXoN och vilket lag skulle du ta ut om du var förbundskapten?
– Om vi säger så här. Jag skulle inte vilja vara i förbundskaptenen Jonte Engdahls skor just nu. För mig är två självklara och inte ens något att diskutera om. Alvin Östlund i MX2-klassen och Fredrik Norén i MX1.

I Open-klassen står det mellan tre otroligt jämna kandidater. Anton Gole, Ken Bengtsson och Filip Bengtsson. Hade det varit för två år sedan hade jag sagt Filip Bengtsson alla dagar i veckan. Dock har jag väldigt svårt denna säsong att sätta fingret på hur snabb han egentligen är (givetvis supersnabb) men hur han håller i ett helt heat. Han gjorde två bra körningar i Lommel från dåliga starter.

Matterley Basin, där årets Lag-VM ska avgöras - Foto: Niklas Svensson

Ken Bengtsson tycker jag gör sin livs bästa säsong. Stora framgångar i MX2-EM och en bra insats i helgens VM i Lommel. Anton Gole som nu nästan har en hel VM-säsong i ryggen och med rutin från Lag-VM ifjol gör att han också är en het kandidat.

Jag kan nästan inte ens välja mellan dom tre. Tycker det är så otroligt jämnt och dom tre har olika saker som dom är bra på och mindre bra på. Filip B är vanligtvis en kanonkula i starterna och kan hålla tempot uppe i toppen ett tag, men med risk att ta ut sig helt och dala neråt i fältet.

Gole har inte haft många fullträffar när det gäller starterna i VM. Men har slitit väldigt hårt och aldrig givit upp, vilket har gjort att han har 61 VM-poäng.

Ken Bengtsson har varit lite både och. Bra starter blandat med dåliga i EM-serien. Men han sliter också som Gole hela vägen in i kaklet. Uddevalla VM tror jag blir helt avgörande för vem av dessa tre Jonte Engdahl ska ta ut. Underlaget där är rätt så likt det som väntar i Matterley Basin. Men om jag absolut måste välja, så får det bli….. Nej sorry, jag kan bara inte. Vem det än blir av dessa tre så tror jag det blir hur bra som helst, bara vi får med både Östlund och Norén.

Hur ser du på MxInActions framtid?
– Ärligt talat har jag denna säsong haft både en, två och tre funderare på hur jag ska göra. Ena stunden vill jag bara trycka till Control-alt-delete så allt försvinner och andra stunden vill jag satsa så hårt som jag bara kan. Dock sätter ekonomin och tiden stora käppar i hjulen för vad jag egentligen vill med denna sida.

Jag hade en dröm av att kunna arbeta med detta på heltid, när jag tillslut insåg att det skulle bli väldigt svårt så valde jag att satsa väldigt hårt på mitt nuvarande arbete som fastighetsförvaltare på HSB istället. Ett arbete som tar enormt mycket tid både dagtid och kvällstid.

Förr orkade jag sitta uppe halva nätterna med att uppdatera hemsidan, sova fyra-fem timmar, upp och jobba, hemma och umgås med familjen och i bästa fall någon kväll med vänner. Det som blivit lidande och som är mest jobbigt är att jag inte hinner köra cross själv, det gör ont om något. Givetvis har även familjen bestående av två småbarn på 2/4-år blivit lidande.

Niklas med sonen, kanske en framtida MxInAction-fotograf?

Men jag har sagt till mig själv att jag verkligen vill klara att hålla lågan i liv tills 10-års jubileum och det är såna fall i mars 2019. Jag måste bara tacka alla våra kära samarbetspartners återigen, utan ert stöd hade hemsidan troligtvis inte funnits kvar. Sist men inte minst Anders Wallsten, utan honom hade hemsidan varit svartare än svart.

Men som ni säkerligen har märkt så har vi bara inte hunnit med att rapportera om allt, vi ser era sura kommentarer för det och tar det till oss, men kan samtidigt inte göra mer än vi faktiskt gör. Dygnet har bara 24 timmar och det är mycket annat som ska hinnas med under den tiden.

Men just nu så känner jag i alla fall att nu kör vi på så hårt vi bara kan, sedan får framtiden visa hur hemsidan lever kvar eller inte. Ett år i taget så får vi se helt enkelt.

Till sist. Vad har så här långt varit årets höjdpunkt respektive lågvattenmärke?
– Höjdpunkten får jag faktiskt kopiera från Wallstens svar. Finaldramatiken i Las Vegas i både stora och lilla klassen. Den tävlingen är högst rankad av alla tävlingar jag kollat på, vilken rysare det var och vilken dramatik.

Lågvattenmärke tilldelas James Stewart. Ärligt talat, kan inte killen ge någon uppdatering alls till alla sina fans runt om i världen vad som ska hända med honom. Visst, skulle han komma tillbaka så har vi nog inte mycket att förvänta oss, kanske några enstaka race. Men killens storhetstid är förbi och jag tycker bara att det är dags att lämna något besked till världen vad som blir nästa steg.

Kommentarer (5)

Gringo

Veteran sm nej tack. Jag betalar för att få underhållning inte av amatörer i min egen kaliber. Det är min syn på saken.

Alfons

man klarar sig inte utan er

Jonas Olofsson

det är kanon allt jobb ni hinner med!!!det där med veteran SM lät skit kul man blir så sugen.kämpa på och kör hårt,ni är kanon!!

Han som vet

Inte lägga ner sajten vad ska vi då läsa? Kämpa kämpa.

Johan

Kör hårt Niklas, denna sidan är guld värd för oss Motocrossfans....

Reklam | IDE Travel AB
Reklam | MxInAction
Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM