Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Första halvlek med MxInAction

Årets sex första MX-månader är avklarade och snart sju. Vi tar pulsen på varandra, Niklas Svensson och Anders Wallsten. Först ut är den sistnämnde.

AMA-SX har kört klart medan AMA-Nationals och VM fortfarande håller på som bäst. Hur skulle du mitt i högsommaren ranka de tre 2017-serierna sinsemellan?
– Oj, nu får jag väl ta fram skämskudden, sätta på mig dumstruten och ställa mig i ena rumshörnet. Tittar aldrig på livesändningarna utan bara höjdpunkterna dagen efter. Helgerna är heliga för mig och då vill jag göra annat än bevaka MX. Att flänga runt på SM räcker för min del. Då får jag min beskärda del.

Om jag nu måste ranka blir det AMA-SX i topp. VM blir sist. Tycker serien är ganska charmlös och jag saknar de coola banorna från förr – Sittendorf, Payerne, Namur, Foxhill med flera.

Foto: Niklas Svensson

Vilka förare tror du drar de längsta strået och blir mästare i AMA respektive VM?
– Det blir svårt att stoppa Eli Tomac även om Marvin Musquin tycks vara i storform. Dock är det för långt fram för fransosen och bara sex heat kvar att köra. Detsamma säger jag om Zachary Osborne i lilla klassen.

I VM är jag övertygad om att Antonio Cairoli knyter säcken och kör till sig sin nionde individuella titel. Synd bara att teamkollegan Jeffrey Herlings var halvskadad i början på säsongen, han kom då ohjälpligt efter. KTM grejar även guldet i MX2 då den går till Pauls Jonass. Med andra ord, tre av fyra guld till motorcykeltillverkaren från den lilla byn Mattighofen. Inte illa.

Kommer Ken Roczen att komma tillbaka i gammalt gott slag?
– Oj, jag är nog för lite insatt i hans skada och hur hans väg tillbaka ser ut. Sätter ett litet pass på denna.

Har SM så här långt varit fågel, fisk eller mitt i mellan?
– Tycker att SM är kul att följa så någon firre är det inte. Kanske inte direkt någon albatross heller. Men väl en lugn och trygg duva. Framförallt är det 125U och MX2-klassen som lockar mig mest.

Foto: Niklas Svensson

Anton Gole blev nyligen fabriksförare för TM. Vad tycks?
– Jättekul för Anton. En sympatisk och ambitiös gosse som vet vad han vill. Utan att veta alla turer kring kontraktet tycker jag även att det var nobelt av Husqvarna Scandinavia och CEC att inte sätta några käppar i hjulen för honom. Ge honom nu bara lite tid att bli 100 procent frisk och samtidigt komma underfund med hur TM-maskin fungerar, då kommer det här att bli bättre än bra.

Vi har nu Alvin Östlund, Anton Gole och Tim Edberg som fabriksförare. Vem blir härnäst?
– Egentligen har jag bara ett namn som snabbt ploppar upp i hjärnan. Fredrik Norén. Om han bestämmer sig för att lämna USA och satsa på VM så tror jag att en plats i ett fabriksteam skulle kunna öppnas upp.

Foto: MxCarro

Kommer du att närvara vid slutspurten i SM respektive Uddevalla-VM och Motocross of Nations?
– Både ja och nej. Yrkesmässig närmar jag mig min mest hektiska tid så jag missar SM i Västerås på grund av jobb i Tyskland. Är inte säker på SM-finalen i Finspång heller (tjänsteresa). Är även på tjänsteresa när Uddevalla-VM körs. Men det lär ordna sig. Jag har en viktig intervju inbokad i depån så jag bör nog infinna mig. Flyg och hotell är bokat till Matterley Basin. Missar ogärna lag-VM.

Hur kommer Sverige att placera sig i MXoN och vilket lag skulle du ta ut om du var förbundskapten?
– Alvin Östlund på MX2-platsen, Anton Gole och Fredrik Norén på stor hoj. Med andra ord samma lag som i italienska Maggiora i fjol. En topp10-plats bör vi ha som mål men då krävs det att alla tre levererar samtidigt som vi måste ha lite stolpe in.

Foto: MxCarro

Hur ser du på MxInActions framtid?
– Jag bollar över frågan till Niklas då det är han som äger sajten. Så länge han vill jobba vidare och vill ha min hjälp finns jag tillhands.

Till sist. Vad har så här långt varit årets höjdpunkt respektive lågvattenmärke?
– Höjdpunkten var den dramatiska SX-avslutningen i den lilla klassen vid finalronden i Las Vegas. Joey Savatgy hade allt i sina händer men körde med nervositeten utanför tröjan och snuvades i sista kurvan av Zachary Osborne.

Hemma i Sverige var målgången i Årsunda mellan William Andersson vs Anton Gole en rysare. Lågvattenmärke är kanske inte rätt ordval men bortgången av vännen Mikael Jansson och ikonen Håkan Carlqvist kommer att svida länge. Oerhört länge.

Kommentarer (2)

Anders Wallsten

Svar till Jimmy: Om jag inte minns helt fel så gäller hans kontrakt med TM fram till lag-VM och det skulle med andra ord betyda Husqvarna igen.

Jimmy

Kul läsning! Vad tror ni om Gole och stor hoj i MXON nu när han åker TM? Han var ju grym på Husqvarna 350 förra året men ställer TM teamet upp med stor hoj?

Reklam | MxInAction
Reklam | IDE Travel AB
Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM