Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Första dubbelsegern för Romain Febvre

Det ser ut att kunna bli en framgångssaga som heter duga för den 23-årige Romain Febvre från Frankrike som för sitt Team Yamaha Factory tog sin livs första dubbelseger i MXGP-klassen när VM-cirkusen besökte Uddevalla, Sverige.

Romain Febvre blev Europeisk mästare säsongen 2011 i MX2-klassen och tog sedan klivet upp till VM-klassen året därpå, där det blev tre säsonger med en tredjeplats som bäst i VM-tabellen och det under förra säsongen på en Husqvarna.

Romain Febvre knep starten klockrent i det första heatet - Foto: Niklas Svensson

Till säsongen 2015 tog Romain Febvre klivet upp till den stora klassen samt bytte team till Yamaha fabriksteam och efter en bra halvknackig inlednings så har det mot slutet gått spikrakt uppåt för Febvre som nu vunnit de fyra senaste VM-deltävlingarna samt kopplat ett stadigt grepp om förstaplatsen i tabellen med hela 39 poäng ner till tvåan Antonio Cairoli, som själv fortsätter köra med en skadad arm.

I helgens VM-deltävling på Glimmingen Motorstadium i Uddevalla så inledde Febvre den första finalen med att knipa starten och leda alla varv in till mål, där han inledningsvis hade Honda föraren Evgeny Bobryshev bakom sig som fick utgå efter en vurpa som förstörde kopplingshandtaget.

Karriären går spikrakt uppåt för Febvre - Foto: Niklas Svensson

Istället klev teamkamraten Jeremy van Horebeek in bakom och fullbordade en succé för Yamaha med dom två främsta placeringarna och på en tredjeplats överraskade KTM föraren Shaun Simpson som hade ett hjul tillgodo till Todd Waters som skuggade på fjärdeplatsen med sin Husqvarna.

Antonio Cairoli inledde bra innanför topp tio men gjorde ett dyrt misstag på första varvet som satte honom ner bland dom sista och det tog ett bra tag för Cairoli att börja klättra i tabellen innan han slutligen rullade i mål på en 13e plats.

Halvsvensken Dean Ferris ser ut att bara bli snabbare och snabbare - Foto: Niklas Svensson

Filip Bengtsson gjorde VM-comeback efter sin skada och inledde superstarkt med att ligga på en 12e plats efter halva heatet men såg ut att krokna när det var några varv kvar och forcerades ner till en 16e plats i mål, någon hundradel för Husqvarna föraren Jesper Jönsson som gjorde en av sina starkaste körningar någonsin.

I det andra heatet ledde Kevin Strijbos hela vägen till tvåvarvs skylten i princip men återigen kunde Febvre göra en snygg manöver och övertog ledningen som han höll hela vägen in i mål och därmed fullbordade sin livs första dubbelseger i karriären.

Jesper Jönsson var en frisk fläkt i det första heatet, här jagandes av José Butron och Antonio Cairoli - Foto: Niklas Svensson

Strijbos höll undan för andraplatsen strax bakom och en bit där bakom följde Cairoli med in på en tredjeplats före halvsvensken Dean Ferris, som placerade sig på en fjärdeplats totalt i sin ”hemma” tävling.

Det blev två nya svenska VM-poäng i det andra heatet och det med en 19 plats för Filip Bengtsson som säkerligen inte riktigt kommit tillbaka i samma tempo i kroppen som han hade innan skadan, men helt klart med en väl godkänt insats inför svenska hemmapubliken.

Filip Bengtsson inledde starkt men såg ut att få det jobbigt mot slutet, där han tappade bland annat Antonio Cairoli mot slutet som jagade bakom här på bild - Foto: Niklas Svensson

Jesper Jönsson blev tyvärr utan poäng i detta heat genom en 21a plats och i övrigt hade vi svenskarna Filip Thuresson, Rasmus Sjöberg, Nicklas Gustavsson och Kim Lindström som kämpade väl men tyvärr utan några VM-poäng denna gång.

Redan nu till helgen är det dags igen och då på fjolårets Lag-VM banan i Kegums, Lettland. Och vi alla minns ju därifrån vad Filip Bengtsson presterade den gången, så givetvis håller vi tummarna för ett minst lika bra resultat denna gång.

Antonio Cairoli ligger nu 39 poäng bakom VM-ledaren Romain Febvre och fortsätter köra med smärta i sin arm som inte läcker så fort som han hade hoppats på. Men ska han få någon chans på mästerskapstiteln så måste han börja leverera vinster nu - Foto: Niklas Svensson

Mer summering och rapporter från Uddevalla-VM kommer att komma. Är iväg på husvagnssemester med familjen så har dagarna fyllda av sol och bad mellan regnet men sätter mig om kvällarna förtältet och skriver så mycket jag hinner och kan.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (0)

Inga kommentarer, än.

Reklam | KTM
Reklam | MXGP
Reklam | Forsell Motor
Reklam | AGM Shop