Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Försenade nyårskarameller

Artikeln skulle ha varit på plats 31 december men då slog vinterkräksjukan till och jag förmådde inte mer än att pendla mellan säng och badrum. Här kommer de försenade nyårskaramellerna.

Årets svenska förare: Härlig kille, underbara föräldrar. Har tagit stora kliv från år till år efter den svåra brännskadan som höll på att ödelägga hans karriär för tre år sedan. Äntligen räckte det hela vägen till SM-guldet och en fabriksstyrning i VM. Anton Gole var namnet.

Årets utländska förare: I fjol vann han EM genom att utklassa allt och alla. I år fabriksförare för Husqvarna och redan VM-heatvinnare. Har han även förlängt fabrikskontraktet med tre år. Ledsen Sören B Mortensen och Brian Jorgensen. Ni är inte bästa dansken genom tiderna längre. Here comes Thomas Kjer Olsen!

Årets MX-kvinna: Debuterade i SM med dispens som 13-åring och hon tog alla med storm. Wow, vilken tjej. Ska bli spännande att se hur långt Matilda Huss kan gå. Kan vi måhända ha en ny Elin Mann i sikte?

Årets vart tog du vägen: Först en fingerskada och sedan en hel bibel med skador i comebacken. Tror ta-mig-tusan listan på kroppslig åverkan var lika lång som ett sommarlov efter kraschen i Ulricehamn. Nej, det här var inte Rasmus Sjöberg år.

Årets thriller: När jag själv cyklade 6,6 mil på Death Road i La Paz, Bolivia. Världens farligaste väg där jag for fram på MTB-hoj i 30 knyck, 80 centimeter från 1000-meter djupa stup utan skyddsräcken. Egoboost och adrenalinkick de luxe!

Årets sound: Monstergrymt! Så vill jag kortfattat sammanfatta Kungliga Filharmonikerna tillsammans med Katarinakören då de på klassiskt vis framförde skräckfilmstema på Konserthuset i Stockholm. Fredagen den 13:e, Omen, Alla helgons blodiga natt. Som god bubblare vill jag lyfta fram den udda fågeln Ane Bruhn och hennes sensommarkonsert på Gröna Lund.

Årets utställning/mässa: Har inte mycket med MX att göra men när jag besökte Chiles nationella museum i dess huvudstad Santiago hedrades ingen mindre än Olof Palme med ett våningsplan bara om honom och vad han gjorde för Chile och dess solidaritet.

Årets utropstecken: Här får kvartetten Filip Olsson, Danne Karlsson, Fredrik Theorell och Anton Wallstén broderligt dela på äran.

Årets frågetecken: Den vanliga visan – hur ska vi göra SM än mera attraktiv. Eller är det bara att se sanningen i vitögat. MX är inte roligare än så här.

Årets comeback: Sanna mina ord. Man vet aldrig var man har Tom Söderström. När vi alla trodde han skulle bli något alldeles extra, då fick han för sig att sladda med bilar. När vi väl trodde han var borta från MX-banorna, ja då kommer han tillbaka och levererar på momangen. Å d e så nice å se.

Årets besvikelse: Kalla det besvikelse är fel. Det handlar om sorg. Morgonen när många av oss fick beskedet att Mikael Jansson hade gått bort var fasansfull. Att förlora en vän, alldeles för tidigt, är så tragiskt. Kommer aldrig att glömma dig.

Årets besvikelse II: Han tog den skitiga sporten in i finrummet och han fick en hel nation att plötsligt intressera sig en smula för MX. Det har funnits många världsmästare, men bara en Håkan ”Carla” Carlqvist.

Årets tävling: Lilla SX-klassens uppgörelse i Las Vegas. Tight, tufft och spänning på absolut högsta nivå. Joey Savatgy hade allt i sina bara händer. Men man måste knyta säcken och det gjorde han inte – i sista kurvan – föll han i dubbel bemärkelse.

Årets intervju: Sittningen med Jeffrey Herlings i samband med VM i Uddevalla. Kul att få prata om allt annat än bara motocross. Han var dessutom precis så där kaxig som jag hade på känn.

Årets tidskrift: Sorry! I sedvanlig ordning är jag ingen tidningsläsare trots att jag arbetar i branschen sedan 17 år tillbaka. Kör i stället bästa boken som blir intressanta ”Två systrar” av Asne Seierstad. Tror bestämt jag blev förbannad var tionde uppslag. Den handlar nämligen om IS-anhängare!

Årets personlighet: Johan Westermark. Skön man som kör sitt race. Han snackar dessutom inte bara – han levererar.

Årets sajt: Sladdar runt på diverse sajter utan att bli sådär extremt imponerad. Det är rätt så mycket klipp och klistra i vår bransch. De som uppdaterar allra mest är gatedrop, men om de är bäst är en annan sak. Det är oftast same shit every day!

Årets film: Manchester by the Sea. Kom i och för sig på julafton 2016 men jag såg den först i januari 2017. Förstår att den tilldelades två Oscars-statyetter. Det bästa på bio sedan The Imitation Game. Som ”bubblare” placerar jag Oscarsnominerade ”Dolda tillgångar” där tre mörkhyade kvinnor agerade mänskliga miniräknare åt NASA.

Årets fotograf: Två herrar som håller världsklass. Nick Brandts fantastiska utställning på Fotografiska och Tom Sundhs öppningsbild i förarporträttet om Erik Ljungberg i tidningen Motorrad. Gåshud gott folk, gåshud!

Årets crosshoj: Eftersom jag inte jobbar i branschen behöver jag inte vara politiskt korrekt. Måste erkänna att jag är svag för Husqvarna. Känner en hel del patriotism trots att cykeln inte har varit svensk på typ 30 år.

Årets citat: ”Crossförare är för dumma för att ha studieskulder”. Sagt av en känd motorsportpromotor som nog helst vill förbli anonym så att han inte blir lynchad ute på stan.

Årets retsticka: Punschpraliner på vårt forum är en sak, retstickor en annan. Finns dom fortfarande? Specialisten var är du? Säg inte att du bara sitter i favoritfåtöljen å pimplar whisky numera. Wake ”fucking” up!

Årets helgnöje: Passar den då Stoke City suger.

Årets nästa år: Tänker passera 110 besökta länder i världen, har 107 nu. Kommer att fortsätta affärsutvecklingen på mitt jobb. Jaså, inom MX? Skulle vilja se Fredrik Norén lämna den amerikanska marknaden för att prova på VM.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (10)

Survivor

Göra SM populärt? Det stavas B: Betting, Bärs och Bikinibrudar. För själva sporten och den tjusning som de fantastiska prestationerna ger är det tyvärr inte så många som förstår att uppskatta.

Anders Wallsten

Svar till Specialisten: Skönt att du lever :)

Specialisten

Ill be back! Återkommer med 2018s resultat i supercrossen innan A1. Vet att det inte startar förens 6 Jan men vet man redan resultaten så gör man. Är man speciell specialist så är man. Är det någon som tror sig veta bättre så bruka boysen här anordna tippning. Eller hur Walle?

Emil

Vad kan den stora nyheten vara.... kan det ha med Nore'n att göra....

Adam

Okej tack :)

Johan

Va visst en fågel som viskade att Norén ska köra 450 med start deltävling 4 elr 5...

Johan

Vital mx hade en lista på vart dom olika förarna förutspåddes vilken serie West Eller East även 450 klassen kom ut på deras Facebook sida igår 2/1. Norén va inte med överhuvud taget, vet ju att han opererades för inte så länge sedan. Någon som vet vad planen är?

Webmaster - Niklas

Adam: nyheten kommer till helgen, allt var tyvärr inte klart inför nyår.

Adam

"Nu blickar vi som sagt fram emot säsongen 2018 som ligger ett par veckor bort. Vi på MxInAction har även en extremt rolig nyhet att presentera inför nyårshelgen"

Adam

Skulle det inte komma en stor nyhet? Eller jag som missat?

Reklam | MXGP
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor
Reklam | AGM Shop