Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

En mix av både ris & ros

Premiären i Anaheim är över. Höll de förväntningarna man hade? Blev man överraskad och var det något som hände som man kommer att komma ihåg?

Både ja och nej skulle jag vilja säga. Det man kommer att komma ihåg är nog mest att Eli Tomac bör köra med både livrem och hängslen framöver. Men annars tyckte jag nog inte att jag fick med mig särskilt mycket från premiären.

Foto: HRC Honda

Inte för att låta nedlåtande. Jag älskar Supercross, det är hur ballt som helst. Men det är trots allt något som saknas och det är ordet känslor. Och känslor är något som jag tycker uteblivit helt i Supercrossen.

Inte för att låta allt för mycket ”det var bättre förr” men hur kul var det inte när typ James Stewart och Chad Reed triggade igång varandra på banan, körde ner varandra eller rent av nästan slog ner varandra. Minns även duster mellan Ryan Villopoto, Ryan Dungey med många fler. Den senaste heta duellen var nog den jag fick se med egna ögon på plats för två år sedan mellan Weston Peick och Vince Friese. Men sen händer det inte så mycket mer.

Det jag känner är bara att det var så mycket mer känslor inblandat förut. Just denna helg kändes Supercrossen sig mer likt VM i Europa. Det hände inte något särskilt liksom i finalerna, varken i lilla eller stora klassen. Jovisst Tomac tappade brallorna och Musquin körde sig upp och vann.

Foto: KTM Racing - Simon Cudby

Men annars då, vad var det som var så himla ballt med själva finalerna? Sen som sagt, man sitter ju ändå som ett barn på julafton och med ett kittlande i magen. Supercross är ju så ballt trots allt, fart och fläkt samt att det blir några sevärdheter att komma ihåg. Men det är just känslorna som jag saknar.

Det kändes mer som om ”Jaha jag kom sexa i starten då ligger jag kvar här”. Sen är ju en premiär alltid en premiär. Ingen vill sumpa hela säsongen i den första deltävlingen. Så vi kommer förhoppningsvis längre fram att både få ta del av känslor och sköna körningar.

Men det jag tar med mig från denna tävling stavas Ken Roczen. Det är faktiskt ett mirakel att han ens kunde börja köra cross igen. Ett ännu större mirakel att han knappt ett år efter denna skada, som var så nära på att sluta med en amputerad arm, stod här redo för premiären. Sedan ut runt 10a i finalen och med ett avslut på en fjärdeplats finns det inga ord för. Det måste kännas som den största segern i karriären för honom efter allt han varit med om.

Foto: HRC Honda

Mitt ris går denna gång till Eli Tomac. Pinsamt rent sagt. Knep starten, drog ifrån Barcia med fem sekunder och hade cirka sju ner till Marvin Musquin. Sju-åtta minuter hann gå och vips så sladda han omkull och tappade brallorna på köpet. Sen blev det bara ridå av allting. Från först till sist, in i depån för att knäppa brallorna och försökte ett par varv innan han rullade av. Bara hoppas han lyckas skaka av sig detta till kommande helg. En nollpoängare (ja han fick en poäng) kan man ha för att vinna titeln men inte två.

Att Shane McElrath gick och vann lilla klassen förvånade mig inte alls. Samma visa som förra året. Är det en förare jag skulle glädjas till att vinna en titel så är det han. Höll ledningen länge förra året innan det blev strul på slutet.

Foto: KTM Racing - Simon Cudby

Sist men inte minst så vill jag ge ett sista beröm och det till Justin ”Bam Bam” Barcia. Ut som tvåa, tog över ledningen när Tomac ramla och slutade på en tredjeplats. Killen hade liksom inte ens en styrning till premiären, men fick hoppa in medan David Millsaps återhämtar sig från senaste skadan. Superkul att se BamBam tillbaka!

Det tråkigaste tycker jag dock var att se Dean Wilson falla omkull. Trodde verkligen på honom till denna säsong. Dean uppdaterade sin Instagram och det var inget brutet i alla fall men han kommer förmodligen missa Houston i helgen då han ännu inte kan lyfta upp ena sidan.

Kommentarer (12)

Mangemeck

Anledningen till att det blir tråkigt har jag svaret på... pengar!! Jag jobbade för en av de där killarna och han hade strategin klar, ta starten, släpp förbi de som ska förbi och rulla in på en 10-12 plats och kvittera ut 55-75.000 för en lördag kväll. Och se till att släppa förbi de som ska om så att ingen blir skadad, varje missad helg är -50.000:- SKULLE NI HA RÅD MED DET? Eller så kan man köra VM och bara betala för att köra ”ststus race”

Tysken431

Tycker det va roligare för några år sen då dom vågade att ha lite kroppskontakt med varandra typ cr22 js7 o rc4 hade med varandra Blev roligare att titta på istället för som nu när dom nästan bara kör för att köra istället för att försöka att vinna // Tysken431

Jens

Rykten går ju att Webb dejtar roczens före detta flickvän. Och med tanke på vad Roczen svarade om sin gamla flickvän i en kommentar på instagram för nån vecka sen är det väl orsaken till att webb är som han är. Roczen sparade inte på orden direkt;)

Erik

Håller med Niklas, min förhoppning är Cooper Webb...den killen är där tåga i. Dock en aning besviken att han inte presterat bättre ännu

Matte

Hur kan du tycka att vince friese o peicks fight var något positivt, om något så pissa det bara på vad motocross/supercoola står för. På hojen ska man vara tuff men av hojen ska det vara respekt. Det är inte hockey

Tobbe

Inga känslor? Såg du inte Webbs whip rakt i ansiktet på Roczen? Grytan har precis börjat puttra.

Kalle

Lugn nu Modin. Det var inte Wallsten som skrev artikeln.

Jens

Det är kul med fight men när förare börjar slåss och kör direkt farligt mot varann har det väl ändå spårat ur?

Modin

Lugn nu Wallsten. Det kommer nya rivaliteter. Vänta bara tills t.ex. Webb sätter av ngn av de etablerade så kommer det nog ta hus i hlvte. Har svårt att se en säsong utan kontroverser med Barcia, Andersson och Webb på banan.

Johan

Rozcen va runt 15e ut ur första sväng.

Robban

Snackas ju om en skadad axel för Tomac, kanske därav han lämnade banan.. och vi alla har fått/sett framhjulssläpp

Robocop

Malcolm "Moki" Stewart klar för Suzuki då Bogle är skadad

Reklam | IDE Travel AB
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor
Reklam | MxInAction