Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Danne Karlsson gjorde det igen

För ett år sedan precis dundrade Västeråspojken Danne Karlsson in som segrare i söndagens första MX2-final efter en sevärd fight mot Anton Gole. Nu gjorde han det igen, på samma plats.

Danne Karlsson - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Helgen inleddes på värsta tänkbara sätt för Danne Karlsson, som under stora delar av säsongen haft ryggproblem och inte kunnat köra så mycket, med en startkrasch i lördagens första final och med en 12e plats i mål.

Men på söndagen blev det åka av och det mot två raka heatsegrar. Första heatet med en repris på fjolårets final med Anton Gole hack i häl på en andraplats och i sista finalen gjorde SM-ledaren Ken Bengtsson allt för att ta sig förbi Karlsson, men lyckades aldrig.

Anton Gole - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Pontus Jönsson segrade i lördagens final och följde upp med en stabil tredjeplats i söndagens första final. Pontus fanns även med i toppen i sista finalen men dessvärre lyckades Pontus bryta av bakramen och fick slå av på tempot för att rädda en åttondeplats i mål.

Alvin Östlund gjorde ett klockrent utsläpp i söndagens första final och var klart först in till kurvan, när förare från yttern kastade sig in och en utav dom faller precis framför och drog med sig Alvin ner i fallet. Även Isak Gifting fanns med i startincidenten.

Jag tror Alvin gjorde något mer misstag på de första varven när han startade om bland dom sista men det blev sedan en uppkörning till en 14e plats i mål. I sista heatet avslutade Alvin starkt med en tredjeplats i mål och en femteplats totalt för helgen får anses som klart godkänt efter första tävlingen efter skadan.

Alvin Östlund - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Tom Söderström inledde helgen starkt med dubbla fjärdeplatser och låg även bra till i avslutande finalen, tills han hoppade av bulten som höll i stötdämparen och heatet var över för Toms del.

David Kadestam slog till med en holeshot i sista heatet och ledde i 2-3 varv innan Danne Karlsson tog över. Kadestam som annars haft en tuff helg avslutade imponerande med en fjärdeplats i mål.

Tuff helg hade även Anton Gole. Krasch i lördagens första final, följde upp med en andraplats i söndagens första men fick sedan bryta sista finalen på en fjärdeplats med maskinproblem. Otroligt synd då vi hade en spännande tät fight mellan Danne Karlsson, Ken Bengtsson, Alvin Östlund samt Gole.

Ken Bengtsson - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Tufft hade de Isak Gifting också. Startkrascher och vurpor gjorde att vi aldrig fick se Gifting med framme i toppen och fightas. Det blev tillslut en sjätteplats totalt med placeringarna 6-11-9 med fina uppkörningar.

SM-debut i MX2-klassen gjorde Filip Olsson, som för några veckor sedan stod på pallen i 125cc-EM på Lommel och som ligger på en åttondeplats totalt. Det blev ett par vurpor för mycket även här med Filip visade att han har farten att följa med SM-toppen. En niondeplats i söndagens första final blev helgens bästa resultat men denna förare lär vi få se mycket mer av i framtiden.

Filip Olsson - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

För att avrunda det hela i MX2-klassen så vill jag gratulera Danne Karlsson till två superfina körningar under söndagens finaler med två heatsegrar och som vinnare totalt för helgen inför sin hemmapublik på Malmabanan. Det var tight om platserna på pallen med Danne Karlsson på 59 poäng, Ken Bengtsson på samma poäng och Pontus Jönsson som avrundade pallen på en tredjeplats med 58 poäng totalt.

Ken Bengtsson behåller en trygg ledning totalt i mästerskapet med 33 poäng tillgodo ner till Pontus Jönsson och med 75 poäng ner till Isak Gifting.

Kommentarer (8)

Kim

Kan de vara att banorna är för snälla till alla Motionärer, som utgör den största klicken? Eller att vi slätar banorna jämt?

Gringo

Har vi verkligen talanger? Hur kommer det då sig att när våra så kallade talanger kliver upp på stora maskiner då tar utvecklingen stopp. De kan vara duktiga i EM i mindre klasser som 85 o 125cc, men när de ska till VM, ja då seglar motståndarna de besegrade i EM förbi dem. Why? och det har inte bara hänt en gång, utan många.

Peter

Till Mats: Bara en liten tanke när du tror att de är ”ekipagen” som kostar pengar...(de är väl den billigaste delen..) 30.000 per helg, ca 15-20 helger på en säsong (lite mer eller mindre) 4 motorcyklar 80.000x4 på en säsong , däck, utrustning,reservdelar, förlorad arbets inkomst m.m listan kan göras mycket mycket lång. Där har du typ 2 ekipage...denna kostnad kommer säsong efter säsong...ekipaget har man oftast i ett par år och får förhoppningsvis lite pengar för när du säljer den. Till skillnad från det andra???? Så jo det är en ekonomisk fråga för många!

Webmaster - Niklas

Där har du en sann poäng också Mats, tyvärr. Talanger har vi och som du säger stora ekipage och mycket lull-lull runt om.

Mats

Jag tror mer på motivationsbrist än pengabrist när man ser ekipagen i depån. Pengar ser inte ut o vara nått problem direkt.

2-stroke

Nån som vet när Sveriges lag-vm trupp pressenteras ? filibang, jönsson, gole ?

Webmaster - Niklas

Till johan: Missade du att Anton Gole blev 13e/17e och 15 totalt i Schweiz för en dryg vecka sedan i VM? Och fler förare hade nog vågat ta chansen men kanske ekonomin sätter stopp, du vet väll om att det kostar 10.000kr i bara startavgiftn för att få köra? Lägg sedan till allt runt om med transport, drivmedel och annat så kostar kanske en deltävling 20-30.000kr.

Johan

Bra crosshelg! Men en sak som jag tänkte på var att hur kommer det sig att dessa grabbar är chanslösa i VM! Då menar jag att kunna ta en 14-15 plats i ett VM heat? Är det banorna utanför Sverige, är det det ekonomiska! Vi har Alvin men sen. Är våra killar rädda för att testa att kvala i ett vm kval! Det var bättre förr. Svensk motocross behöver ett uppsving! Har jag rätt eller fel?

Reklam | Forsell Motor
Reklam | MxInAction
Reklam | IDE Travel AB
Reklam | KTM