Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Barn är inte små vuxna

En ny säsong står framför oss. Framgångar kommer att poppa upp och stora nederlag likaså. Dessvärre kommer även små barn att få bära tunga tyngder på sina tunna axlar.

Det finns en anledning varför undertecknad har valt, till mångas förtret, att inte skriva om knattecross här på MXInAction. Jag vill nämligen att barn ska få vara barn. Jag vill inte sätta press på dem. Jag vill inte hylla dem innan de har blivit något och jag vill definitivt inte såga dem vid fotknölarna. Barn är inte små vuxna, barn är barn.

Vet av erfarenhet samt bekräftande information från det svenska motorcykelförbundet att det finns en mängd föräldrar som sätter enorma krav på det ena eller andra sättet. Deras kids ska prompt få tillträde till en EM-plats trots att de inte ens har med toppstriden i de nationella tävlingarna att göra. Om det är för att skryta att de har kört EM vet jag inte. En del har kanske lyssnat för mycket på – man måste ut i Europa för att bli något. Lyssna istället till Harry Everts som går den motsatta vägen och säger klart och tydligt att ”varken eller han eller han är mogna för att ta steget och tävla internationellt”. Där av dräller det sällan av belgiska knattar på internationella tävlingar och vet vi ju av erfarenhet hur många belgare som sedan blir VM-stjärnor. Nu är jag inte den person som ska avgöra vem som ska köra internationellt. Det vet ni förhoppningsvis bäst själva. Men man måste lära sig att krypa först innan man kan gå och sedan springa. Capisci?

När jag ändå är på det här humöret kan man undra varför merparten av föräldrar med kriteriet pådrivare av rang inte själva var framgångsrika utan bara ytterst ordinära amatörer? Föräldrar som en gång i tiden var duktiga inom motocross, brukar allt som oftast vara de som är lugnast och behagligast i depån. Tävla genom sina barn leder sällan eller aldrig till något gott.

Over and out - Wallsten

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (8)

Förvånad

Motocrossen har oerhört mkt att lära från andra tekniska sporter. Allt för ofta är tävlandet viktigare än tränandet. Tränandet sker dessutom oftast på träningsläger för olika tränare vid varje lägertillfälle. Kontenuitet och repetition är bärande inom all inlärning. Hur skall ett barn tillgodogöra sig olika tränares budskap? Hur skall ett barn kunna selektera vad som är bäst? Förbjud hopp upp till i65 g. Låt ungarna vinna på sin kurvteknik. Vinner de kurvan på sin 85:a klarar de hoppet! Arbeta med barnens grunder och position. Ta efter de störsts och mest framgåmgsrika förbundens pedagoskiska plan. Börja prata idrott i föreningarna och inte bara banskötsel och tävlingsarrangemang. Låt barna vara barn. En icke talangfull 13-åring kan vara världsbäst som 18-åring...

11 andersson

För att bli riktigt bra och om man vill komma långt i karriären Krävs enorm uppoffring och träning! Både i Sverige och utomlands Att tävla och träna i Europa i tidig ålder är bra man får se så många olika banor Och man får även köra svårare banor än hemma Helt annat motstånd möter man oftast betydligt bättre än hemmaplan Kan man som förälder och barn ta vara på den tiden man lägger ner på rätt sätt så kommer Framgång och fart internationellt till slut man måste jobba efter barnets förmåga och Förutsättningar ! Givetvis kan man träna så jäkla hårt föraren vill och tävla mycket,men de gäller se till att de aldrig blir att föräldern vill mer än barnet! Då dröjer utvecklingen ! Men vill man bli bland dom bästa så givetvis träna tävla utomlands Men tänk på inte bränna barnen för dom ska ju förmodligen tävla efter 16 års ålder ochså De är då de hela börjar man lagt ner tid på resor tröning tävling ! Junior in till elit förare för de är väl därför man tränar och tävlar tidigt utomlands ?

Bananen

Löjligt....har genom åren sett så många överbelånade föräldrar med husbilar på avbetalning och likaså crossarna. Sen, när ungen blir 18:e i guldhjälm 85, skäller pappa och är skitsur. Har varit med om att föräldrar i 65 klassen fått varning av Svemodomaren vid tävling. Mest synd om föräldrarna I guldhjälm - lika pris till alla och alla skall stå högst på pallen oavsett placering.

Joel

Jag förstår vad du menar med att ligga ute och tävla i europa och att det kanske inte ger något om man ändå inte ligger i toppen på hemmaplan. Men jämför man sveriges träningsmöjligheter med t.ex. Belgien så är det inte konstigt att belgarna får fram många VM stjärnor, och då tror jag inte att det är föräldrarna som är skillnaden. Nej för som ung crossåkare är det viktigt att köra mycket, få in många timmar på hojen varje säsong och nöta teknik och det är lättare om det finns crossbanor som är körbara hela året. För den anledningen kan man vara ute i europa och träna.

Specialisten

Mycket kloka råd. Listen and learn people. Lyfter på hatten.

Everts

Mkt bra, hoppas många läser detta och tar till sig nu innan säsongstart

Johan

Kan förstå att man vill tävla internationellt om man är väldigt överlägsen i sitt hemland för att utvecklas och utmanas om man vill det själv men det skall ju isåfall vara barnets val och inte en pådrivande förälder!! Tränare ett knattelag inom fotboll tidigare och jisses vad föräldrar och tränare kunde hejapå ungarna ibland!!

Pelle

Helt rätt, många föräldrar lever sin ungdomsdröm genom barnen. För vem? För dem själva, barnen är bara ett verktyg för att förverkla sig själva.

Reklam | AGM Shop
Reklam | MXGP
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor