Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Bara svenska mästare i SM 2018

En ny regel träder i kraft till SM i motocross från och med 2018. Då kommer endast svenska förare att bli korade som svenska mästare.

Till och med 2017-års SM-säsong har SM varit ett öppet mästerskap där bland andra irländskan Natalie Kane blivit svensk mästarinna. Från och med nästa års SM-serie kommer detta inte att kunna ske längre.

-Utländska förare får fortfarande vara med och tävla. De kan vinna SM-deltävlingar, pokaler, prispengar och vinna serien men inte bli svenska mästare. Mer komplicerat än så är det inte, meddelar SVEMO:s generalsekreterare, Pelle Westling.

Med andra kan exempelvis en svensk förare, som ”bara” blivit trea i mästerskapet, men som har två utländska förare framför sig i tabellen bli korad som svensk mästare.

Beslutet om regeländringen har varit på tapeten under en längre tid och bollats fram och tillbaka med förbundets olika sektioner. Om detta är ett bra beslut eller inte låter MXInAction vara osagt. Det är dock en vanlig företeelse, om vi ser till andra idrottsdiscipliner, att utländska utövare tävlar utanför själva mästerskapet. Om regeländringen leder till att duktiga förare från såväl våra nordiska grannländer som från när och fjärran väljer bort SM från och med 2018 återstår att se. Som vi skrev lite högre upp i artikeln kan de fortfarande vinna deltävlingarna, prispengarna och serien, även om de inte hamnar i historieböckerna.

Foto: www.mxcarro.se

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (10)

Jesper

Den regeln slog redan i år igenom för isbanan. Vi hade Finska förare på besök under våra SM-tävlingar. Under första SM-tävlingen visste inte vi förare om regeln. Visst, dålig research av oss, men regeländringen kom ut på svemos hemsida under början av februari. Gissa om våra finska vänner (som totalvann SM-tävlingarna) blev besvikna när dom på sista deltävlingen får infon om att dom inte kan bli svenska mästare.

Carlsson

Då kan man vinna SM på en 5e plats asså! Mest efterblivna beslut ja hört! Inte första maj innan måndag! Sämsta skämtet igår!

KTM Ready to race

Det där måste ju fan vara bland det mest korkade SVEMO någonsin har kommit på. Vilka utländska förare tror de kommer lägga en massa pengar på att komma till Sverige och löra nu om de inte kan vinna titlar? För några stora prispengar handlar det ju knappast om. Lär ju kosta bra mycket mer även för en svensk med en tävlingshelg än vad de kan få i prispengar om de vinner en SM-tävling. Och vilken svensk förare skulle vilja kalla sig svensk mästare om de inte vinner totalen? Riktigt jävla korkat beslut när sverige är på gång igen internationellt att SVEMO nu vill ta bort utländska förare från den svenska scenen. Så från och med 2018 kommer nog Even Heibye vara den enda icke svernskfödde föraren i SM eftersom han numera är svensk medborgare. Nej, hoppas verkligen SVEMO tänker om och tänker rätt. Annars kommer snart de svenska framgångarna sjunka igen.

SD

Kanon , ligger precis i partiets linje

Lasse

Det var nog det mest korkade och töntigaste jag hört. Trodde först det var ett försenat april skämt. Är väll roligare för alla parter om vi kan få så duktiga förare och spännande race som möjligt. Jag har tyckt att SM i motocross har tagit stora steg sista åren med att försöka få upp statusen för SM mästerskapen och försöka få till proffsigare tävlingar. Hur ska vi få publik i framtiden? Snacka om att Svemo dödar motorsporten i Sverige.

Mackan Motala

Svenne

Smart, svemo, smart !!! Då slipper vi se någon konkurrens utifrån. Nu när vi ändå stänger gränserna, kan vi lika gärna göra det för motocrossen med!!! Då kan vi utvecklas på egen hand!! Eller hur,,

Hej

...???? Man är inte bättre än sitt motstånd ?? Väldigt konstig regel !

Anders

Vem vill bli sm vinnare som tvåa eller trea.. Få hit fler bra (kända) utländska åkare i stället! Är ju ändå dom som drar publik när dom väl kommer. Tror nog dom svenska åkarna höjer sig ett snäpp då också.

FL

Känns ju inte värdigt att vinna om man inte har vunnit.

Reklam | AGM Shop
Reklam | KTM
Reklam | MXGP
Reklam | Forsell Motor