Reklam | Duells AB
Reklam | MXGP
Reklam | FoxHead Europe

Både rock och roll i Anaheim

Anaheim blev försökskanin med tre finaler i vardera klass. Succé eller fiasko? Beror kanske på vem man frågar.

Hade mer än gärna varit på plats i utkanten av LA denna helg. Inte bara för klimatets skull. Sex finaler under en och samma kväll lockade. I varje fall som åskådare. Samtidigt finns det också en baksida med detta påhitt (se texten något längre ned).

Frågar vi förarna är kanske svaret inte riktigt lirar med åskådarnas. Först elva varv, sedan 16 varv och till sist 19 varv i den stora klassen. 9+13+15 i denna lilla. Kanske i mesta laget. Hur som helst tycker jag personligen att det är på tiden att man tar till lite nya grepp. Herre gud, hela samhället ser annorlunda ut idag jämfört med för bara tio år sedan. Så varför skulle sporten då gå i samma fotspår, år ut och år in. Om tre finaler per klass är rätt förändring, låter jag vara osagt.

Att vara på tå i alla finaler visade sig vara en tuff uppgift, ty det blev fem segrare på sex heat då det endast var Joey Savatgy som mäktade med två triumfer. Nu kommer vi till vad jag anser kan vara baksidan med detta grepp. Vi bör nämligen ha i åtanke att vissa förare säkerligen fick depåsignaler hur de låg till totalt sett då resultaten från de tre finalerna räknades samman. Så varför då ta onödiga risker när man kan ligga kvar och bevaka en exempelvis femteplats och ändå bli låt oss säga trea totalt? En tankenöt väl värd att knäcka.

Eli Tomac var verkligen med i matchen igen, ja till och med så pass bra att han vann stora klassen totalt och seglade snabbt som attan upp till 13:e plats i tabellen. Klättringen har bara börjat för hans del. Även Marvin Musquin körde finalerna men i hans fall var det mer påtagligt än hos jänkaren att den onda axeln störde framfarten. Hos fransosen blev nämligen resultaten betydligt blygsammare. Coolaste händelsen? Hur Bam Bam Barcia landade utanför banan men lyckades reda upp situationen galant.

Rent tabellmässigt är det spännande värre. Bakom Jason Anderson i stora klassen skiljer det bara sju poäng mellan totaltvåan Cole Seely och sexan Justin Brayton. I lilla klassen är det bara två ynkliga pinnar som skiljer ledaren Joey Savatgy och trean Aaron Plessinger. Med andra ord, det råder redan både rock och roll i AMA-SX.

Foto: Husqvarna US

Reklam | MXSM

Kommentarer (3)

CRF

Tråkigt för dem som är lite långsammare och inte lyckas kvala in...... men vilka race, man satt ju på helspänn hela tiden :)

Mats

Kvalade inte Norén in?

Marcus

Några saker som bör nämnas som du inte klämde in I texten är att en fördel med formatet är att man får se toppåkarna ute på banan samtidigt oftare. En nackdel för de långsammare förarna är att det är svårare att kvala vidare till nightshowen.

Reklam | AGM Shop
Reklam | Forsell Motor
Reklam | KTM
Reklam | MXGP