Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Andra regler mot slutet

Vad hade hänt om Zach Osbornes tuffa blockpass mot Joey Savtagy vid finalrundan hade skett mitt under säsongen? Kan domslutet ha blivit annorlunda?

I slutet av hockeymatcher sker förändringar i regeltolkandet. I alla fel enligt undertecknad. Helt plötsligt gör domarna ”armarna ut” och få avblåsningar sker för solklara icing. Helt plötsligt släpper domarna trippingen eller fasthållningen som samtliga åskådare såg. Vad är förklaringen? Det är så lite kvar av matchen och vi med de svartvidrandiga munderingarna vill hem? Knappast! De har en löneutbetalduppgift att sköta och det så klanderfritt som möjligt. Då ska det inte spela någon roll om matchklockan visar 5.43 i den första perioden eller 19.06 i den sista.

Kan inte låta bli att dra en parallell med händelsen på det sista varvet i uppgörelsen Osborne vs Savatgy i Las Vegas. Visst, den sistnämnde fick stora självan och var inte sig lik mer än på ett sätt – när det hettar till spänner han sig och gör misstag efter misstag. Men det har ingenting med den bryska blockpass han utsattes för att göra.

Jag är inte den som ska vifta med stora piratflaggan och ryta att det Osborne gjorde var regelvidrigt. Har för lite erfarenhet av såväl regelverket och alla dess tolkningar som medföljer. Men någonstans borde sunt förnuft råda och det verkar man rucka på så fort ett slut närmar sig. Har nämligen svårt att se att hans brott bara skulle behandlas med ett bötesbelopp och inte poängavdrag – om serien bara hade kommit halvvägs. Med det inte sagt att jag har rätt i fråga. Tycka kan man nämligen göra på en mängd olika vis.

Samma Savatgy blev helgen innan Las Vegas av med en mängd poäng då han flyttades bakåt fem placeringar för att vid en vurpa inte kört in på banan på samma ställe som där han kraschade. Helt korrekt om ni frågar mig. Men att inte bli bestraffad, för mer än ett bötesbelopp, för att köra på en medtävlande och därmed utsätta personen för skada är det tydligen ingen som ifrågasätter. Märklisch!

Foto: Husqvarna US/Simon Cudby

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (7)

Husky

Förstår inte ens varför han fick böter? Hur många nedkröningar har det inte varit under säsongen tidigare? Semi och lcd i East rutherford mellan bland annat tedder. Eller musquin på Bogel tidigare under året. För att inte nämna ferrandis på (savatgy och cianciarulo?) om jag minns rätt. Poängen är att det är som du säger, besluten ska vara lika under säsongen, och man har inte gjort något åt dessa körningar tidigare. På banan har man nästintill fått göra vad man vill men på sidan är de ajabaja (JA21 och VF61) t.ex. Kan hålla med om att det kan varit något hård körning från Osborne, men han hade framhjulet före, savatgy kunde stängt eller svängt mer undan och han körde inte rakt in i honom (ingen T-Bone)

Fredrik Ternvall

Blockpassen var hård så man kan undra var gränsen går ? Men det blev ändå rätt vinnare.

RK

Man kan inte bjuda in till en omkörning två kurvor innan mästerskapet ska avgöras, då får man räkna med en blockpass och lyckas man inte vinna mästerskapet efter vad som hände Savatgys motståndare i Vegas så är man inte värd o vinna iheller...

Carla

En av dom bästa blockpassen jag sett Smack så va savatgy uträknad Så ska de se ut

Jörgen

Håller med, ibland poäng avdrag och ibland böter? Och en del klarar inte av att köra om utan att blocka.

Gabriel Losell

Håller med, tycker överhuvud taget inte att den typ av "omkörningar" tillhör sporten. Visst, like kontakt och ta spåret från den andra....med medvetna påkörningar?! Svartflaggan finns väl av en anledning?

Johan

Blockpass som resulterar i vurpa av den som blir omkörd finns det fruktansvärt gott om, min stora undran är ju var gränsen går? Friese kör omkull Peick i och för sej så trillar Friese ju själv, Böter och avstängning för Peick efter några boxar men Friese klarade sig? Märkligt...

Reklam | Forsell Motor
Reklam | MXGP
Reklam | AGM Shop
Reklam | KTM