Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Amerika vs Europa – Vem vann?

Den stora helgen är över. MXGP i Jacksonville som möttes av regnstormar på fredagen och värmebölja på söndagen. Amerika vs Europa.

Jag har väldigt svårt att säga varken bu eller bä. Är amerikanarna bättre för att dom vann i MX2-klassen eller är Europa bättre för att Herlings vann i MXGP-klassen? Den frågan får vi nog aldrig svar på, för denna helg fördelades vinsterna mellan Amerika och Europa.

I MX2-klassen var det dock inget snack. Covington må vara Amerikan, men eftersom han tävlat i Europa och MXGP de senaste säsongerna så sätter jag honom i kategorin Europa. Han vann lördagens kvalheat men under söndagens finaler blev det en imponerande dubbelseger för Amerikanen RJ Hampshire, körandes för Geico Honda.

Thomas Covington - Foto: Husqvarna Racing - Juan Pablo Acevedo

I första MX2-heatet fann vi fem amerikaner inom topp 10, Covington inräknad. I andra heatet fyra. Men det var givetvis ingen dans på rosor för RJ Hampshire när han skulle vinna båda heaten.

Covington ledde inledningsvis men blev senare passerad och gick också omkull och kom igång strax före Hunter Lawrence som hade en magisk dag på banan. Hampshire skapa en lucka mot slutet men med två varv kvar att köra kom misstaget från honom och han gjorde en snabb vändning nere på marken. Det blev uppbäddat för fight direkt men han höll undan och knep segern med liten marginal.

I andra heatet knep Covington starten igen men blev omgående passerad av Hampshire, som sedan ledde från start till mål även om det blev väldigt hett om öronen de sista varven när Lawrence pressade på hårt. I mål skiljde det endast en sekund mellan dom två.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

Duon som tampas om mästerskapet hade en tuff dag på jobbet. Pauls Jonass omkull på startrakan i första och mäktade bara med en 10e plats. Andra heatet en bra start som trea men slutade på en femteplats.

Jeremy Seewer som håller mästerskapet öppet på en andraplats tog värdefulla poäng mot Jonass. Han måste dock börja med att sluta göra enkla vurpor. Första heatet minst två som ledde senare till en niondeplats. Andra heatet bättre med en tredjeplats. 40 poäng skiljer nu dom åt med två deltävlingar och 100 poäng kvar att köra om.

I MXGP-klassen blev vinsterna fördelade mellan Amerika och Europa. Eli Tomac såg väldigt blek ut hela lördagen men sedan sa det pang. Knep starten i första heatet och ”checka” ut direkt. Hans två största konkurrenter, KTM-förarna Jeffrey Herlings och Antonio Cairoli, startade runt 10-11 plats.

Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Det tog dom för lång tid att ta sig upp genom fältet. När Herlings väl var på en andraplats hade Tomac en 15 sekunders ledning. Herlings försökte ett par varv och tog ner avståndet till 11 sekunder, innan han insåg att det aldrig skulle gå. Tiden rann ut och i bakhuvudet tänkte han nog att det vore bra att spara på krafterna till andra finalen.

Men i andra finalen blev det en annan dans. Cairoli tog starten och ledde första halva. Skulle han köra hem segern i denna final, före Herlings, skulle han därmed varit klar som världsmästare för nionde gången.

Men misstaget kom, Cairoli vurpade i mitten av heatet och Herlings smet förbi och vann stort. Cairoli återhämtade sig och höll stadigt tempo in som tvåa i mål. Häpnadsväckande var det att se den "gamle" Kevin Strijbos rulla i mål som femma, efter en bra fight med Paulin om fjärdeplatsen.

Tomac var ut som fyra. Tog ett varv eller två att passera Gautier Paulin som körde väldigt bra. När han väl kom upp som trea låg Cairoli sju sekunder framför, Herlings fem. Men sedan ökade avståndet mer och mer för varje varv och det blev aldrig riktigt den där fighten som man hade velat se.

Foto: KTM Racing - Ray Archer

Så vad drar man för slutsats av detta. Herlings vinner sin andra raka tävling i USA. Tomac vinner det första heatet, kanske tack vare att Herlings hade en tuff inledning och var alldeles för långt bakom när han väl var tvåa. I andra heatet var dom ändå ut ganska så jämnt. Men Tomac hade inget att sätta emot.

Så att säga vem som vann av Amerika vs Europa låter jag vara osagt. Tycker det var ganska jämställt denna dag. Men är det något jag skulle kunna sticka ut tungan och säga så tror jag ärligt talat att Jeffrey Herlings just nu är den absolut snabbaste föraren i hela världen.

Den fart som han visat senaste tiden, både på mjukt och hårt underlag, visar att han har det där lilla extra som ingen annan har. Cairoli må snart bli 2017-års världsmästare, men jag anser ändå att Herlings just nu är utan tvekan den snabbaste föraren på planeten.

Kommentarer (2)

robin

Bör väl poängiteras att RJ Hampshire hade sista startplats, grymt kört av svenskarna också!

Markus

Håller med om Herlings! Han är unik. Trots alla skador sista 3-4 åren. Så är han på väg mot gammalt gott slag.

Reklam | Forsell Motor
Reklam | IDE Travel AB
Reklam | MxInAction
Reklam | KTM